Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/01/2011

Συνέντευξη του Δ.Παπαδημούλη στο ρ/σ «Στο ΑΘΗΝΑ 9,84»

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «Στο ΑΘΗΝΑ 9,84» (Μ.Κωττάκης), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Επιχειρησιακές Συμβάσεις με μεγάλες μειώσεις μισθών

Με την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης της ΝΕΟΓΑΛ και πολλών άλλων, επιβεβαιώνεται πλήρως ο φόβος και η αντίδραση όλων όσων καταψηφίσαμε το πολυνομοσχέδιο. Η σύμβαση αυτή έχει σκεπτικό μισής σελίδας χωρίς ένα αριθμό. Οι δε αντιδράσεις του Γενικού Γραμματέα και του Υπουργείου Εργασίας είναι υποκριτικές. Γιατί ο νόμος που ψήφισε το Υπουργείο δίνει απλώς γνωμοδοτικό ρόλο στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Έτσι τα λόγια του κ. Χάλαρη ότι δεν θα κάνουνε δεκτά τέτοια μέτρα, είναι υποκριτικά και ανακόλουθα. Δώσανε το πράσινο φως για μεγάλες μειώσεις μισθών ακόμα και σε κερδοφόρες επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τη γενική κρίση και προσπαθούν να βγάλουν ακόμα περισσότερα κέρδη.

Για τα διόδια και τις αντιδράσεις των πολιτών

Στο θέμα των διοδίων υπάρχει μία κατά συρροή παραβίαση του δημοσίου συμφέροντος στην Ελλάδα. Ενώ υπάρχουν ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τον καθορισμό του «εθνικού» δρόμου, παραβιάζονται στη χώρα μας. Δρόμοι καρμανιόλες, όπως η Κορίνθου-Πατρών, χαρακτηρίζονται «εθνικοί»  και εισπράττονται διόδια, ενώ θα έπρεπε να δίνεται αποζημίωση στους πολίτες που περνάνε από εκεί .Είναι επίσης παγκόσμια πρωτοτυπία, να εισπράττει ένα ιδιώτης διόδια και μάλιστα πανάκριβα, για ένα δρόμο που θα φτιάξει. Οι πολίτες έχουν έννομο συμφέρον στη μη καταβολή των διοδίων και το κράτος αντί να ποινικοποιεί αυτές τις αντιδράσεις,οφείλει να επανεξετάσει τις συμβάσεις που έχει υπογράψει με τις κατασκευαστικές εταιρείες, γιατί πολλές από αυτές δεν τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις

Για τις δηλώσεις του κ.Πάγκαλου

Ο κ. Πάγκαλος εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε πρόβλημα και για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας και σε πρόβλημα για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Του έχει αναθέσει τον κρίσιμο ρόλο του αντιπροέδρου και όχι του περιφερόμενου υβριστή των πάντων. Είναι κατανοητή η λογική του «να τον έχω μέσα και να βρίζει τους άλλους, παρά να τον έχω έξω και να βρίζει εμένα και τη κυβέρνηση»… Από ένα σημείο και μετά υπάρχει πρόβλημα .Δεν έχει αφήσει κοινωνική κατηγορία και πολιτικό κόμμα που να μη το βρίζει και συκοφαντεί με ένα σκληρό και αμετροεπή τρόπο. Έτσι αδικεί και τον εαυτό του και τη κυβέρνηση και το κόμμα. Κάτι πρέπει να κάνει πλέον ο πρωθυπουργός με αυτό.

Τοποθέτηση συρματοπλέγματος στα σύνορα του Έβρου

Είναι ένα μέτρο αναποτελεσματικό και λανθασμένο. Η δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν το χαρακτήρισε σαν ένα μέτρο που από τη διεθνή εμπειρία έχει αποδειχθεί ατελέσφορο και αναποτελεσματικό. Δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει. Στην Ελλάδα έχουμε χερσαία και θαλάσσια σύνορα πολλών εκατοντάδων χιλιόμετρων. Αν φτιαχτεί ένας φράχτης 12,5 χιλιόμετρα στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, θα κοστίσει πανάκριβα αλλά χρησιμοποιηθούν άλλα περάσματα που λειτουργούν για δεκαετίες. Στη χώρα μας, χρόνια τώρα, με ευθύνη των κυβερνώντων, δεν έχουμε μια αποτελεσματική  μεταναστευτική πολιτική. Χιλιάδες άνθρωποι που ολοένα και περισσότεροι «μπαίνουν» μέσα από διάφορα περάσματα, με την συνδρομή και Ελλήνων που συμμετέχουν σε κυκλώματα.

Επειδή η χώρα δεν έχει την υποδομή για να τους φιλοξενήσει με ανθρώπινες συνθήκες και να εξετάσει γρήγορα τις αιτίες χορήγησης ασύλου, καταφέρνει ταυτόχρονα δύο πράγματα. Το ένα είναι να έχουμε περίπου μηδενικά ποσοστά αποδοχής των αιτήσεων ασύλου, γιατί αυτοί οι άνθρωποι  δεν έρχονται για να μείνουν, αλλά για να περάσουν μέσω Ελλάδας σε άλλες χώρες της Ευρώπης .Το άλλο είναι ότι λαμβάνουν ένα χαρτί από το κράτος που τους λέει «σήκω φύγε μόνος σου» και σπρώχνονται να πηγαίνουν σε διάφορες συνοικίες της Αθήνας –Κέντρο, Αγ.Παντελεήμονα- δημιουργώντας γκέτο και εντείνοντας τα προβλήματα και τα ανθρωπιστικά και της εγκληματικότητας.

Αυτό που χρειάζεται στην Ελλάδα είναι, η όσο το δυνατόν σοβαρή φύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων μας. Μία πολιτική που να δίνει γρήγορα άσυλο και μέχρι τότε να φιλοξενεί ανθρώπινα αυτούς τους ανθρώπους σε αυτά τα περίφημα «Κέντρα Υποδοχής» που τα ακούμε για δεκαετίες , αξιοποιώντας ανεκμετάλλευτους κοινοτικούς πόρους. Να εφαρμοστούν οι συμφωνίες επαναεισδοχής με τις γειτονικές χώρες και να προχωρήσει η τροποποίηση της συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ» που έχει υπογραφεί από τις Ελληνικές κυβερνήσεις και έχει σαν αποτέλεσμα όσοι φεύγουν, να μας τους γυρνάνε πίσω από τις άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, γιατί κάπου δήλωσαν ότι ήρθαν μέσω Ελλάδας.

To Γραφείο Τύπου