Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/01/2011

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

Ο πραγματικός έλεγχος στα οικονομικά των κομμάτων μπορεί να διασφαλιστεί μόνο από την ύπαρξη ενός βελτιωμένου  νομοθετικού πλαισίου και ουσιαστικών ελεγκτικών μηχανισμών που θα διασφαλίζουν την πλήρη διαφάνεια και θα εμποδίζουν την παρείσφρηση των ιδιωτικών συμφερόντων στη λειτουργία των κομμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζουμε και τις προτάσεις της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ «για τη διαφάνεια και το πολιτικό χρήμα», όπως δημοσιοποιήθηκαν στις 10/7/2009:
http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=10877

Σε μια τέτοια συζήτηση όμως δεν μπορεί να υπάρχει μια ισοπεδωτική λογική, δεν τα «φάγαμε όλοι μαζί», δεν ήταν η Αριστερά  αυτή που επί χρόνια εξυπηρετούσε συγκεκριμένα συμφέροντα, δεν έγινε η Αριστερά παραλήπτης δώρων που κατέληξαν  στις τσέπες πολιτικών στελεχών και  κομμάτων. Άλλωστε  τα σκάνδαλα Siemens και Βατοπεδίου  πιστοποιούν του λόγου το αληθές.

Την ίδια στιγμή, η προσπάθεια σύνδεσης της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων με την οικονομική κρίση διαπνέονται από το λαϊκισμό, αλλά και την υποκρισία. Από τη μια προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία από τα πραγματικά της προβλήματα, αλλά και τους υπαίτιους αυτών, ενώ προσπαθούν να «τιμωρήσουν» τα κόμματα της Αριστεράς, των οποίων η λειτουργία δεν βασίζεται στις μίζες, ενώ δεν τυγχάνουν της υπερπροβολής από τα ΜΜΕ.  

To Γραφείο Τύπου