Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/06/2003

Δηλώσεις του Προέδρου του Συνασπισμού για τις συμφωνίες Ε.Ε.-ΗΠΑ

1. Η συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ σηματοδοτεί την προσαρμογή της Ευρώπης στα αμερικανικά αυτοκρατορικά δόγματα και τη συμμετοχή της στα φιλοπόλεμα σχέδιά τους. Ο κ. Μπους επιβάλλεται ως αυτοκράτωρ θριαμβευτής, η Ε.Ε. θυσιάζει τις δημοκρατικές αξίες και τον θεσμικό της πολιτισμό, για τον εξευμενισμό του και η Ελληνική Κυβέρνηση, δια του κ. Σημίτη, μετατρέπεται σε πρόθυμο διεκπεραιωτή των διευκολύνσεων που αξιώνει η νέα τάξη πραγμάτων, παρά την αντίθεση όλων των λαών της Ευρώπης και προς όνειδος των ιστορικών και πνευματικών τους κατακτήσεων.

Εγείρονται σοβαρά ζητήματα παραβίασης του Συντάγματος και οπισθοδρόμησης σε σχέσεις με τις εγγυήσεις και τις κατακτήσεις της ιστορίας μας, των αγώνων μας και του πολιτισμού μας.

Κανείς Πρωθυπουργός δεν μπορεί να υπογράφει ως Πρόεδρος της Ε.Ε., που δεν έχει ακόμη νομική υπόσταση, τέτοιες συνθήκες οι οποίες μας οδηγούν προς τα πίσω και παραβιάζουν ένα κατακτημένο πλαίσιο δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Οι αγώνες των αντιπολεμικών κινημάτων και τα φιλειρηνικά αισθήματα των ευρωπαίων πολιτών δε νομιμοποιούν τις απαράδεκτες προσφορές των ηγετών της Ε.Ε. στην υπερδύναμη, δεν αποδέχονται την υπονόμευση του διεθνούς δικαίου και του νομικού πολιτισμού, για την επιβολή του Νέου Αμερικανικού αιώνα των προληπτικών πολέμων και της καθυπόταξης λαών και κρατών.

2. Η λεγόμενη εξομάλυνση των διατλαντικών σχέσεων αποτελεί την προσχώρηση μέσω και του Στρατηγικού δόγματος Σολάνα στη λογική της προληπτικής χρήσης βίας απέναντι σε "κράτη - παρίες" και την υποχρεωτική συμμόρφωση κρατών και λαών στις προτεραιότητες των γερακιών και των φιλοπόλεμων επιτελείων της Ουάσιγκτον.

Παρακάμπτεται έτσι το διεθνές σύστημα ασφαλείας και συνεργασίας, το Διεθνές Δίκαιο, ο σεβασμός στο Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και η αναγκαία αναβάθμιση του ρόλου των Διεθνών Οργανισμών.

Η επιβαλλόμενη χειραφέτηση της Ευρώπης από τον ευρωατλαντισμό και τους νατοϊκούς μηχανισμούς υποθηκεύεται στο όνομα της "αναντικατάστατης" κοινής στάσης και δράσης ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο όνομα αυτής της κοινής στάσης και δράσης, η ηγεσία της Ε.Ε. αποτέλεσε το ντεκόρ για να ανακοινώσει ο κ. Μπους στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι ο επόμενος στόχος του διαρκούς πολέμου είναι το Ιράν.

3. Η υπογραφή των συμφωνιών δικαστικής συνεργασίας και έκδοσης υπόπτων αποτελεί πρωτοφανές πλήγμα στο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, παραβιάζει τα Ευρωπαϊκά Συντάγματα, υπονομεύει τις εγγυήσεις των δημοκρατικών δικαιωμάτων, προσβάλει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Η παράδοση των προσωπικών δεδομένων των ευρωπαίων πολιτών που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ αεροπορικώς και ο έλεγχος των εμπορικών containers από αμερικανικές υπηρεσίες θέτουν τους ευρωπαίους πολίτες και τις δραστηριότητές τους υπό τον έλεγχο του Μεγάλου Υπερατλαντικού αδελφού.

Η ελληνική κυβέρνηση που τα προετοίμασε και τα προχώρησε αντί να υπερηφανεύεται οφείλει να απολογηθεί ως Προεδρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις απόψεις του οποίου δε σεβάστηκε.

Οφείλει να φέρει τις συμφωνίες αυτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και να ενημερώσει τον ελληνικό λαό.

4. Οι σημερινές διαφορές Ε.Ε. - ΗΠΑ όσον αφορά τα μεταλλαγμένα προϊόντα, τα γεωργικά προϊόντα και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν αμβλύνουν τις εντυπώσεις της σχεδόν καθολικής προσαρμογής της Ε.Ε. στις απαιτήσεις των ΗΠΑ.

Η απαίτηση για ισότιμες διεθνείς ανταλλαγές μεταξύ των χωρών του κόσμου αποτελεί σημαντικό παράγοντα ασφάλειας για τον πλανήτη.

Η ασυλία και οι εξαιρέσεις ως προς την παραπομπή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κάθε κατηγορουμένου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αμερικανού υπήκοου αποτελεί παραβίαση της αρχής της ισονομίας και ακυρώνει το ρόλο διεθνών θεσμών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.

5. Η Ενωμένη Ευρώπη έχει πολύ δρόμο να διανύσει προκειμένου να αποτελέσει παράγοντα ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας στο σημερινό κόσμο. Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν στην Ουάσιγκτον απομάκρυναν αυτή την προοπτική.

Οι κινητοποιήσεις στη διάρκεια και της ελληνικής προεδρίας, η ενδυνάμωση των κινημάτων κατά της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ και οι αγώνες της Ευρωπαϊκής ριζοσπαστικής Αριστεράς δείχνουν το δρόμο του αγώνα για μια άλλη Ευρώπη, σ΄ένα άλλο κόσμο.

Η αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη και σε κάθε χώρα αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για να γίνει πραγματικότητα η άλλη Ευρώπη, για να γίνει εφικτός ο άλλος κόσμος της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

6. Ο ΣΥΝ εγκαίρως έχει αναδείξει το ζήτημα με επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό στη Βουλή. Τη Δευτέρα θα θέσουμε το θέμα στον Πρόεδρο της Βουλής, με αίτημα να συζητηθεί από την εθνική αντιπροσωπεία. Θα ζητήσουμε από όλους τους βουλευτές να ενισχύσουν αυτό το αίτημα.

To Γραφείο Τύπου