Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/01/2011

Δήλωση Κώστα Ησυχου, μέλος Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνου για την Εξωτ. Πολίτικη και την Άμυνα σχετικά με την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ερζερουμ με τον ομόλογο του

Ο κος Παπανδρέου συνεχίζει ακάθεκτος την πορεία της « μυστικής διπλωματίας».

Το περιεχόμενο της σημερινής συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ερζερούμ της Τουρκίας με τον ομόλογο του κ. Ερντογάν, πράγματι θα είχε ιστορικό χαρακτήρα, εάν είχαμε στις ανακοινώσεις των δυο πλευρών την οριστική και αμετάκλητη λήξη των συνεχιζόμενων παραβιάσεων του εναερίου χώρου της Ελλάδας από την Άγκυρα. Εάν είχαμε, έστω, κάποια αναφορά στο διεθνές δίκαιο, με τον οριστικό τερματισμό και την εγκατάλειψη των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο και την άρση του “casus belli” από την γείτονα χώρα. Εάν είχαμε κάποια σημάδια πρόθεσης αποχώρησης των τουρκικών  κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Εάν είχαμε εγκατάλειψη των σχεδίων  κατασκευής  του «τείχους του αίσχους» στον Έβρο από την χώρα μας, που δε διασφαλίζει μια σοβαρή μεταναστευτική πολιτική. Εάν θα είχαμε  μια εξωτερική πολιτική που θα  προωθεί την κατάργηση του συμφωνίας του «Δουβλίνου ΙΙ», η οποία ουσιαστικά απαγορεύει στην Ελλάδα την επαναπροώθηση σε τρίτες χώρες δεκάδων χιλιάδων μεταναστών που το επιθυμούν. Εάν είχαμε την εγκατάλειψη, από τις δυο χώρες, της νατοϊκής ομπρέλας που επιβάλλει αβάσταχτο οικονομικό κόστος στους δυο λαούς για υπέρογκους εξοπλισμούς που δεν σχετίζονται με τις αμυντικές τους ανάγκες, αλλά υπαγορεύονται  από τα νατοϊκά και Ευρώ-ατλαντικά συμφέροντα.

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για τη λεγόμενη συνεκμετάλλευση ενεργειακών πλουτοπαραγωγικών πηγών στο Αιγαίο. Διαφαίνεται ότι η χώρα μας, με τη συνεχιζόμενη εξωτερική πολιτική της, γίνεται έρμαιο των γεωπολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων στην περιοχή και, ευρύτερα, δε λαμβάνει κανένα μέτρο που θα στηρίξει και θα ενισχύσει πτυχές που σχετίζονται με τη συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας και το διεθνές δίκαιο γενικότερα.

Αντί να πανηγυρίζει η κυβέρνηση, καλό θα ήταν να φέρει στην Βουλή, ενώπιον του Ελληνικού λάου, τους σχεδιασμούς της, που βρίσκονται στον αντίποδα μιας αποτελεσματικής ειρηνικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολίτικης, υπό πιέσεις και συμφέροντα ισχυρότερων δυνάμεων και πολυεθνικών ορέξεων.  Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι η πολιτική του μνημονίου εναρμονίζεται πλήρως με την εφαρμοζόμενη εξωτερική πολιτική, που πάει «χέρι-χέρι» με ισχυρά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

To Γραφείο Τύπου