Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/01/2011

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε σήμερα την Κερατέα και συναντήθηκε με τους κατοίκους που αγωνίζονται για τη μη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή τους

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε:

«Αγαπητές φίλες και φίλοι της Κερατέας και της ευρύτερης περιοχής. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αναδείξουμε ότι ο αγώνας σας, ο αγώνας για ποιότητα ζωής δεν είναι  παράνομος Παράνομοι είναι αυτοί που με τα ΜΑΤ, τη βία και την τρομοκρατία προσπαθούν να σας καταστείλουν. Ένα μήνα τώρα ο απλός λαός της περιοχής, οι απλοί κάτοικοι, που δεν είναι ούτε ταραξίες, ούτε ταραχοποιοί, διεκδικούν το δικαίωμά τους στην ποιότητα ζωής και την κοινωνική δικαιοσύνη. Και η απάντηση που δέχονται από τις δυνάμεις της καταστολής είναι η βία, τα δακρυγόνα, τα χημικά, η τρομοκρατία.

Πριν από 20 μέρες στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή κατέθεσα ένα ντοκουμέντο,  μια δισκέτα, στα πρακτικά. Απευθύνθηκα στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης. Είχε σκηνές βίας, αντισυνταγματικής συμπεριφοράς των δυνάμεων που υποτίθεται ότι είναι δυνάμεις που υπάγονται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.  Στην πραγματικότητα όμως δεν κάνουν τίποτε άλλο σ΄ αυτήν εδώ την περιοχή από το να προστατεύουν τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων που θέλουν εδώ σ΄ αυτή την περιοχή να εκμεταλλευτούν τα σκουπίδια, γιατί για κάποιους τα σκουπίδια  δεν είναι καθόλου σκουπίδια. Είναι κέρδος. ΚΙ αυτή είναι η πραγματική αλήθεια.

Έχουν επιχειρήσει μια μεγάλη προσπάθεια κατασυκοφάντησης του αγώνα σας. Κυρίως όμως προσπαθούν να επιβάλουν την άποψη ότι είναι άδικος αγώνας, γιατί η λύση που προτείνουν είναι λύση για το κοινωνικό σύνολο και για την αντιμετώπιση  του υπαρκτού μεν προβλήματος διαχείρισης απορριμμάτων.

Εμείς, με μελέτες εμπεριστατωμένες, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να τους αποδείξουμε ότι αυτό που θέλουν να φτιάξουν εδώ είναι πολύ πίσω , μα πάρα πολύ πίσω, από τις λύσεις που εφαρμόζονται ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όποια προσχήματα χρησιμοποιούν για κοινοτικές επιδοτήσεις είναι έωλα επιχειρήματα, ακριβώς γιατί , εάν φτιαχτεί ένας χώρος που δεν θα είναι, όπως λένε, ταφής υπολειμμάτων, αλλά απορριμμάτων, σε λίγα χρόνια από τώρα όσα θα πάρουμε από την Ε.Ε., θα τα δώσουμε διπλά και τριπλά σε πρόστιμα, γιατί απαγορεύεται να έχεις ΧΥΤΑ οπουδήποτε σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν την λένε την αλήθεια.

Εμείς ζητάμε δυο πράγματα: Άνεση αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα και, το κυριότερο,  να φύγουν τώρα οι δυνάμεις καταστολής  από την Κερατέα. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουν μια ολόκληρη περιοχή σε ένα πιλοτικό σχέδιο για το πώς θα επιβάλουν την καταστολή και την τρομοκρατία σε αντίστοιχες περιστάσεις εξέγερσης, κοινωνικής αντίστασης των πολιτών. Γιατί αν θέλουν να εφαρμόσουν αυτή την πιλοτική εφαρμογή, θα βρουν κι ένα άλλο πιλοτικό σχέδιο, γατί αυτό που βλέπω εδώ μπροστά μου είναι  πρωτοφανές. Είναι μια ολόκληρη κοινωνία, δεν έχει σχέση ούτε με ταραξίες, ούτε με ταραχοποιούς, είναι απλοί άνθρωποι του μόχθου που αντιστέκονται. Κι εμείς λέμε μπράβο, συνεχίστε, δώστε τον αγώνα σας/. Θα κερδίσετε . Κι εμείς θα σας στηρίξουμε. Καλή δύναμη.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Αλ. Τσίπρας τόνισε:

«Η κυβέρνηση δεν θέλει να καθαρίσει το τοπίο από τα σκουπίδια στην Αττική. Θέλει να καθαρίσει το τοπίο για τα μεγάλα συμφέροντα που θέλουν να κερδίζουν μέσα από τα σκουπίδια.

Εδώ στην ευρύτερη περιοχή της Κερατέας, οι κάτοικοι της Κερατέας, της Λαυρεωτικής, των Καλυβίων δίνουν έναν αγώνα για ποιότητα ζωής και έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση προσπαθεί να τους αντιμετωπίσει με την καταστολή, τη βία και τον αυταρχισμό. Έχει συκοφαντήσει τις διεκδικήσεις τους, κρύβει το γεγονός ότι έχουν δικαιωθεί από την προσφυγή που είχαν στα δικαστήρια, κρύβει το γεγονός ότι θέλει να φτιάξει όχι ΧΥΤΥ, αλλά χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, τη στιγμή που σε όλη την Ε.Ε.  αυτές οι δραστηριότητες είναι παράνομες.

Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση και ιδίως από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης αλλά και από τον κ. Ραγκούση να αποσυρθούν τώρα τα ΜΑΤ. Δεν μπορεί μια ολόκληρη περιοχή να γίνεται πιλοτικό σχέδιο για την καταστολή των κοινωνικών αντιδράσεων. Να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ και να υπάρξει μια ουσιαστική συζήτηση για τον επανασχεδιασμό της διαδικασίας χωροθέτησης χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. Αυτή είναι μια θέση που αποτελεί κόκκινη γραμμή. Εάν δεν υπάρξει άμεσα μια διαφοροποίηση της στάσης που κρατάει η κυβέρνηση, φοβόμαστε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή θα είναι αρνητικές.

To Γραφείο Τύπου