Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/01/2011

Τα μεγάλα λόγια δεν αλλάζουν την πραγματικότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Συνέντευξη Π.Τριγάζη στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105,5» (Μπ.Μιχαλοπούλου)

Ο Π.Τριγάζης, υπεύθυνος του τμήματος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5», μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι», λέει μια λαϊκή παροιμία. Τα μεγάλα λόγια και οι αμοιβαίες φιλοφρονήσεις των κυρών Παπανδρέου και Ερντογάν δεν αλλάζουν την σκληρή πραγματικότητα των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και πριν οκτώ μήνες, κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, οι δυο πρωθυπουργοί είχαν κάνει δηλώσεις για «νέα εποχή» στις σχέσεις των δυο χωρών, αλλά δεν την είδαμε να ανατέλλει μέχρι τώρα με απτά αποτελέσματα. Την ίδια ώρα ακολουθούνται πρακτικές «μυστικής διπλωματίας», τις οποίες ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταγγείλει κατʼ επανάληψη.

Δεν αρκεί να τίθενται τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το ζητούμενο είναι να πραγματοποιηθούν βήματα στο δρόμο ειρηνικών λύσεων, με βάση το διεθνές δίκαιο, που θα έχουν άμεσο αντίκρισμα στη ζωή των δύο λαών. Ένα τέτοιο βήμα θα ήταν η αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών, που αποτελούν δυσβάστακτο βάρος για τις δυο χώρες. Και το ερώτημα είναι γιατί το ζήτημα δεν παίρνει προτεραιότητα στον ελληνοτουρκικό διάλογο; Η πρόταση αυτή, την οποία έχουν καταθέσει ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ και διεκδικούμε από κοινού με την αριστερά της Τουρκίας, βρίσκεται στην καρδιά μιας άλλης αντίληψης και το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μακριά από casus belli και «γκρίζες ζώνες». Το τονίζουμε αυτό, διότι για εξομάλυνση των σχέσεων μιλάει και το ΝΑΤΟ, αλλά ενδιαφέρεται για τη συνοχή της νοτιανατολικής του πτέρυγας και τα δικά του ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Πάγια θέση της αριστεράς είναι ο διάλογος για την επίλυση των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με βάση το διεθνές δίκαιο και τον αμοιβαίο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας. Δεν είμαστε αντίθετοι με τις συναντήσεις και τις επαφές των δύο κυβερνήσεων, το ζήτημα είναι το περιεχόμενο της. Και από την άποψη αυτή σημαντικό ρόλο καλείται να παίξει η «διπλωματία των πολιτών». Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει και η «άλλη» Τουρκία, στην οποία εμείς «ποντάρουμε» και είμαστε αλληλέγγυοι. Δεν μένουμε στα λόγια, παίρνουμε πρωτοβουλίες. Θυμίζω τις σχετικά πρόσφατες εκδηλώσεις ΣΥΝ – ODP, στην Αδριανούπολη και στην Αλεξανδρούπολη – Κομοτηνή, που περιλάμβαναν και μια πράξη υψηλού συμβολισμού: στην γέφυρα του Έβρου, την υπογραφή από τους δυο προέδρους των δύο κομμάτων Αλέξη Τσίπρα και Αλπέρ Τας της «Έκκλησης του Έβρου» για τη μείωση των εξοπλισμών Ελλάδας – Τουρκίας».

To Γραφείο Τύπου