Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/01/2011

Δήλωση του Γιάννη Μηλιού, υπεύθυνου οικονομικής πολιτικής του ΣΥΝ, για την ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων του προϋπολογισμού 2010 και για τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2010

Η ανακοίνωση από την Κυβέρνηση των προσωρινών στοιχείων για τη μείωση του ελλείμματος του Προϋπολογισμού 2010 δεν είναι για πανηγυρισμούς. Η μείωση του ελλείμματος προήλθε κυρίως από την “περιστολή των δαπανών”, δηλαδή από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας. Αντίθετα, η αύξηση των εσόδων, που τον Μάιο 2010 είχε προϋπολογιστεί στο 13,5% του ΑΕΠ, περιορίστηκε στο 5,5%. Οι έχοντες και κατέχοντες συνεχίζουν να προστατεύονται, ενώ οι εργαζόμενοι και η κοινωνία βυθίζονται στη φτώχεια και η οικονομία στην ύφεση.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Η συνεχιζόμενη κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη καθιστούν σαφές ότι μόνη διέξοδο σήμερα αποτελούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για μια νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης, που θα προστατεύει την κοινωνία από τον ασφυκτικό έλεγχο των χρηματαγορών και θα προτάσσει τις κοινωνικές ανάγκες έναντι του καταναγκασμού για συνεχή αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Απαιτείται αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των εργαζομένων και ριζική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, με επαναδιαπραγμάτευση και απαλοιφή μέρους του και δυνατότητα απευθείας δανεισμού των κυβερνήσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

To Γραφείο Τύπου