Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/01/2011

Δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη, Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ σχετικά με τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για το ευρωομόλογο

Η μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης, πέρα από τον στραγγαλισμό της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας, δεν στάθηκε ικανή να μειώσει τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου που σκαρφάλωσαν στο 4,9%.

Ο πρωθυπουργός σήμερα, έστω και καθυστερημένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου. Το σίγουρο είναι ότι θα έπρεπε να το είχε διεκδικήσει στον κατάλληλο χρόνο για την αποφυγή της προσφυγής στο ΔΝΤ. Αντίθετα, όλο το προηγούμενο διάστημα, προσπάθησε να μας πείσει πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το μνημόνιο, ενώ έβαλε τον υπουργό των Οικονομικών να δηλώνει εντός της βουλής πως η διεκδίκηση ευρωομολόγου δίνει λάθος σήμα στις αγορές. Η ταύτιση του κ. Παπανδρέου με τα συμφέροντα των αγορών και των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων δεν έχει προηγούμενο.

Το σπιράλ θανάτου που έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία οδηγεί τη χώρα και την κοινωνία στην χρεοκοπία. Πριν είναι αργά, επιβάλλεται η άμεση απεμπλοκή από το μνημόνιο, η διεκδίκηση έκδοσης ευρωομολόγου σε συνδυασμό με τη δυνατότητα απευθείας δανεισμού από την ΕΚΤ καθώς και η συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. 

To Γραφείο Τύπου