Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/06/2003

Συνάντηση ΣΥΝ με τον Πρόεδρο της Βουλής για τα θέματα δικαστικής συνδρομής που υπέγραψε η Ε.Ε. με τις ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Φώτης Κουβέλης, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Απόστολο Κακλαμάνη και συζήτησαν τις συμβάσεις για τα θέματα δικαστικής συνδρομής που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τις δηλώσεις για τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγιναν στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.
Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος δήλωσε:

"Διατύπωσα στον Πρόεδρο της Βουλής το αίτημα του Συνασπισμού να συγκληθεί η Βουλή, να ενημερωθεί να συζητήσει και να κυρώσει τη σχετική συμφωνία την οποία υπέγραψε ο κ. Σημίτης με τον κ. Μπους.

Ο κ. Σημίτης θα ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο, θα ενημερώσει στο Στρασβούργο τους Ευρωπαίους, το ζητούμενο είναι πότε θα ενημερώσει και τη χώρα του; Πότε θα ενημερώσει και την εθνική αντιπροσωπεία;

Οι επικλήσεις διαφόρων προσχημάτων για την αποφυγή της κύρωσης, δεν πείθουν κανέναν. Αν ο κ. Πρωθυπουργός αισθάνεται καλά στο εξωτερικό και άσχημα στο εσωτερικό αυτό είναι δικό του θέμα και για να μην αισθάνεται τόσο άσχημα στο εσωτερικό καλά θα κάνει να υπολογίζει εξίσου όσο υπολογίζει και τον κ. Μπους και τον ελληνικό λαό.

Είναι αυτονόητο ότι τα κείμενα τα οποία υπέγραψε ο κ. Σημίτης αλλά και τα αλλά κείμενα που διαμορφώνουν τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής του κ. Σολάνα, του κ. Παπανδρέου, αποτελούν προσχώρηση των πάντων στο αμερικανικό δίκαιο. Απέχουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και διαμορφώνουν ένα ιδιότυπο καθεστώς. Τόσο στις διεθνείς σχέσεις όσο και στις διακρατικές σχέσεις ένα ιδιότυπο καθεστώς που απέχει από τις εγγυήσεις δημοκρατικής προστασίας και τις ιστορικές και κοινωνικές κατακτήσεις των λαών της Ευρώπης.

Το πλαίσιο το οποίο διαμορφώνουν τέτοιες συμφωνίες πλήττει ευθέως και την ευαισθησία του ελληνικού λαού αλλά και το ίδιο το Ελληνικό Σύνταγμα. Εμείς επιμένουμε ότι είναι ανάγκη η σχετική Συνθήκη να κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή και η Ελληνική Βουλή να ενημερωθεί εφ΄ όλης της ύλης για όλα αυτά τα σημαντικά και επικίνδυνα καθώς και επιζήμια στα οποία κατέληξαν".

To Γραφείο Τύπου