Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/01/2011

Συνέντευξη Δημ. Παπαδημούλη στο «Βήμα 99,5» (Π. Τσίμα) για πόρισμα του σκανδάλου Siemens

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «ΒΗΜΑ 99,5» (Π.Τσίμας), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

-    Τι σας κάνει να φοβάστε ότι το πόρισμα της Εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο Siemens θα είναι κατώτερο των προσδοκιών που έφταναν ακόμα και στην πρόβλεψη για την κατάθεση κοινού πορίσματος;

Πρώτον η έλλειψη ισχυρής πολιτικής  βούλησης από τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να βγάλουν τους σκελετούς που κρύβουν τα ντουλάπια τους στην υπόθεση της SIEMENS. Μην ξεχνάτε ότι οι βουλευτές-μέλη των εξεταστικών επιτροπών δεν κληρώνονται αλλά διορίζονται. Δεύτερον, η παράδοση των Εξεταστικών επιτροπών στην Ελλάδα, οι κομματικές σκοπιμότητες να υπερτερούν έναντι της απαίτησης της κοινής γνώμης. Τρίτον οι πραγματικές δυσκολίες που προκύπτουν από το γεγονός ότι η Εξεταστική επιτροπή συστάθηκε με καθυστέρηση πολλών χρόνων και στο μεταξύ πάρα πολλά στοιχεία έχουν σβηστεί ενώ κρίσιμοι μάρτυρες έχουν διαφύγει, Καραβέλας-Χριστοφοράκος επί ΝΔ και Φόλκερ Γιούνγκ επί ΠΑΣΟΚ. Τέταρτον, στην Γερμανία απʼ όπου και εισήχθη το σκάνδαλο SIEMENS-Ελλάς γιατί δεν πρόεκυψε από εθνικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες, από κρατική έρευνα ή από τη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, εκεί λοιπόν το σκάνδαλο έχει κλείσει και θέλουν να το κλείσουν και το κομμάτι Ελλάς που παραμένει η μοναδική εκκρεμότητα. Η Siemens έχει πληρώσει για τις δωροδοκίες που έχει κάνει παγκοσμίως και στην Ελλάδα. Μόνο  400 εκατ. ευρώ πρόστιμο πλήρωσε στις ΗΠΑ γιατί είναι εταιρία εισηγμένη και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στην Ελλάδα όμως το δημόσιο δεν έχει καν προσδιορίσει το ύψος της ζημίας και δεν έχει ζητήσει ούτε ένα ευρώ, με αγωγή για αστική αποζημίωση.

Επιπλέον έχουμε αυτή τη νομοθεσία περί ευθύνης Υπουργών που οδηγεί στην παραγραφή και την ατιμωρησία και η μόνη δυσκολία που έχουν τα δυο κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για να κουκουλώσουν το σκάνδαλο, όπως έκαναν και στο παρελθόν σε άλλες περιπτώσεις είναι ότι εδώ έχουμε δύο καραμπινάτες ομολογίες:

Πρώτον, μια απόφαση Γερμανικού δικαστηρίου που λέει ότι χρηματοδοτήθηκαν εκτός των άλλων και τα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και δεύτερον την ομολογία κάποιων προσώπων, συγκεκριμένα του κ. Μαντέλη  ότι ο ίδιος πήρε λεφτά και του κ. Τσουκάτου ότι πήρε λεφτά από τον κ. Χριστοφοράκο και τα έδωσε στο κομματικό ταμείο, γιατί εκεί έχουμε μια εξαίρεση ότι τα χρήματα πήγαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών και όχι σε σακούλες και βαλίτσες, όπως έγινε η διακίνηση του κύριου όγκου των μιζών.

Παράλληλα, ένα γεγονός που με κάνει απαισιόδοξο για την ποιότητα του πορίσματος και την αποκάλυψη της αλήθειας είναι ότι η Εξεταστική επιτροπή αφέθηκε μόνη της αβοήθητη. Αν την συγκρίνει κανείς με την αντίστοιχη Εξεταστική επιτροπή της Ισλανδίας, όπου ζήτησε την παραπομπή του ίδιου του πρώην Πρωθυπουργού μεταξύ άλλων, και είχε την βοήθεια 80 ειδικών «κομμάντος», η γεύση που μένει είναι πικρή. Στην Γερμανία, στην έναρξη του σκανδάλου Siemens, οι δικαστές «μπουκάρισαν» με την βοήθεια ειδικών αστυνομικών για τους υπολογιστές και τους είπαν: «κάτω τα μολύβια» και πήραν τους υπολογιστές και τους σκληρούς δίσκους. Στην Ελλάδα ο κ. Ζαγοριανός είπε τηλεφωνικά: «αύριο θα έρθω να κάνω κατάσχεση, πείτε μου τι να κατασχέσω και ποιος θα μου τα δώσει». Το δε υλικό χιλιάδων σελίδων από τον σκληρό δίσκο του κ. Χριστοφοράκου ακόμα δεν το έχουμε πάρει, για να το αξιολογήσουμε αφού μόλις πριν μερικές μέρες παραδόθηκε από την αρμόδια υπηρεσία Ηλεκτρονικού εγκλήματος του κ.Σφακιανάκη. Ψάχνουμε, δηλαδή «ψύλλους στα άχυρα».

Tο κυριότερο όμως είναι ότι δεν έχει διαφανεί μέχρι τώρα καμία διάθεση των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να τολμήσουν κάτι διαφορετικό από τα τετριμμένα. Μπορούν, αν το θέλουν. Στο κάτω-κάτω όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Siemens, ούτε ο κ. Παπανδρέου ούτε ο κ. Σαμαράς ήταν αρχηγοί των κομμάτων.

Aπό την άλλη, αν γίνουμε στο ίδιο έργο θεατές και δούμε πέντε πορίσματα όσα είναι και τα κόμματα της Βουλής, καταλαβαίνετε ότι το κοινωνικό σοκ θα είναι μεγάλο.

Η εικόνα συγκάλυψης υπάρχει σκάνδαλο αλλά δεν υπάρχουν ένοχοι θα εξοργίσει τον κόσμο και όλοι το φοβούνται αυτό, κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα  που εμπλέκονται στην σκανδαλώδη υπόθεση. Με αλλά λόγια, είναι πολύ «χοντρό το πράγμα για να το κουκουλώσεις». Παραταύτα, είμαι  επιφυλακτικός γιατί αν ήθελαν τα δύο κόμματα να επιδείξουν ισχυρή πολιτική βούληση ανεξάρτητα από την δράση της Εξεταστικής επιτροπής και της Δικαιοσύνης θα είχαν προχωρήσει και στο πεδίο της κομματικής κάθαρσης.

Το ΠΑΣΟΚ για το περίφημο 1 εκατομ. μάρκα που πήρε ο κ. Τσουκάτος δεν έχει δώσει σαφή και πειστική απάντηση. Στην περίπτωση του κ. Τσοχατζόπουλου η αναστολή της κομματικής ιδιότητας μόνο, όταν υπάρχει όλο αυτό το προκλητικό και περίεργο  περιουσιακό απόθεμα δεν αρκεί. Σημειώστε ότι σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη, το ΣΔΟΕ μόλις πριν λίγες μέρες άρχισε να ψάχνει την υπόθεση Τσοχατζόπουλου.

Η δε Εξεταστική επιτροπή με ευθύνη του κ. Προέδρου κ. Βαλυράκη εμφανίζει μια εξάμηνη καθυστέρηση στην υποβολή του αιτήματος να ψαχθούν και τα περιουσιακά στοιχεία του κ.Τσοχατζόπουλου, ενώ ομοφώνως για τους υπολοίπους, είχε αποφασισθεί από τον Ιούνιο να πραγματοποιηθεί ενδελεχής έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων τους. Για τον κ. Τσοχατζόπουλο η έρευνα ξεκίνησε μόλις τον Δεκέμβριο μετά από δική μου ένσταση.

-    Υπάρχει ένα πρακτικό πρόβλημα. Πρέπει 20 Ιανουαρίου να παραδώσετε το πόρισμα, την στιγμή που δεν έχετε στα χέρια σας τις 15.000 σελίδες από τα αρχεία του σκληρού δίσκου του κ. Χριστοφοράκου κι ενώ το ΣΔΟΕ δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τις εργασίες του. Τι πόρισμα μπορεί να βγει;

Να λάβετε υπόψη σας  επιπρόσθετα, ότι ενώ είχαμε συμφωνήσει από 10 Ιανουαρίου κάθε μέρα εντατικές συνεδριάσεις προκειμένου να αυξήσουμε τους ρυθμούς των διεργασιών ακόμα δεν έχει οριστεί η εναρκτήρια συνεδρίαση. Αναγκάστηκα να στείλω επιστολή στον κ. Βαλυράκη. Μαθαίνω ότι συνεδριάζουν στο Μαξίμου γιʼ αυτό και ότι εχθές υπήρξε πολύωρη συνεργασία μεταξύ του κ. Βαλυράκη και του κ .Τζαβάρα για το ίδιο θέμα του πορίσματος αλλά η Εξεταστική Επιτροπή, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, οι νόμοι και η δεοντολογία δεν κάνει αυτό που πρέπει.

-    Εσείς, προσωπικά, με την συμμετοχή σας στην Εξεταστική όλο αυτόν τον καιρό, έχετε καταλήξει σε ώριμα συμπεράσματα για την απόδοση ευθυνών για το σκάνδαλο Siemens;

Επιλέγω προσωπικά να μην υποκαθιστώ την λειτουργία μου στην Εξεταστική επιτροπή από τις δημόσιες συνεντεύξεις. Πρώτον, επιβάλλεται να προχωρήσουμε στην σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Δεύτερον, αναμένω την πρόταση Βαλυράκη για την απόδοση ευθυνών σε πρόσωπα για να διαβουλευθούμε με τους συναδέλφους μου εντός της λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής.  Τρίτον, πολύ φοβούμαι ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της αλήθειας για το σκάνδαλο Siemens δεν πέρασε από την αίθουσα της Εξεταστικής Επιτροπής. Τέταρτον, δεν είχαμε την παραμικρή βοήθεια σαν Εξεταστική Επιτροπή, από τις αρμόδιες αρχές, που η φύση τους το επιβάλλει, να ψάχνουν το οικονομικό έγκλημα ανεξάρτητα  αν υπάρχει ή όχι Εξεταστική επιτροπή ή όχι.

Μακάρι να διαψευστώ και να πέσω έξω. Δεν έχει οριστεί καν δίκη, η προκαταρτική έρευνα για το σκάνδαλο της Siemens διεξήχθη από τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς με όρους ντροπής για την Ελληνική Δικαιοσύνη.  Έρχεται ενεχόμενος στην υπόθεση ο εκάστοτε καταθέτει ένα πολυσέλιδο υπόμνημα που έχει συνταχθεί από έναν πολύπειρο και ακριβοπληρωμένο δικηγόρο και η μοναδική ερώτηση του δικαστικού-ανακριτή είναι: «έχετε να συμπληρώσετε κάτι;»

Μ ʽ αυτό τον τρόπο εμφανίζονται κάποιοι μεγαλοσχήμονες στη χώρα μας, να μας «τρίβουν στη μούρη» δεκάδες απαλλακτικά βουλεύματα για υποθέσεις που το κοινό αίσθημα κατά συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί σκανδαλώδεις.

To Γραφείο Τύπου