Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/01/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του ΣΥΝ σχετικά με τις δηλώσεις Ραγκούση για το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ»

Με πολλές τυμπανοκρουσίες παρουσιάστηκε χθες από τον Υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση η έναρξη της διαδικασίας για την υλοποίηση του σχεδίου «Καλλικράτης στο κράτος». Οι στείροι βερμπαλισμοί όμως περί εκσυγχρονισμού και αναμόρφωσης του κράτους είναι αναντίστοιχοι με την πραγματικότητα και κρύβουν την ουσία των καταστροφικών κυβερνητικών πολιτικών για τη Δημόσια Διοίκηση, στο πλαίσιο της υλοποίησης των επιταγών του μνημονίου.

Η πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο του Δημοσίου αποτυπώνεται ζοφερά με μια πρωτοφανών διαστάσεων επιχείρηση κατεδάφισης και διάλυσης του κοινωνικού κράτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε βάρος του πολίτη για την κάλυψη πάγιων κοινωνικών του αναγκών και αγαθών. Οι ιδιωτικοποιήσεις και οι εκχωρήσεις σημαντικών αρμοδιοτήτων και λειτουργιών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, ο παραγκωνισμός του ελεγκτικού και παρεμβατικού ρόλου του κράτους και η ανάθεσή του σε ιδιωτικούς φορείς, η κατάργηση φορέων και Υπηρεσιών, οι απολύσεις υπαλλήλων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αποτυπώνει το πλαίσιο της σκληρής πραγματικότητας.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για «ποιοτική καταγραφή» της Δημόσιας Διοίκησης, εντάσσονται στο συνολικό της σχέδιο υπό την εποπτεία του ΟΟΣΑ και των ξένων πολυεθνικών ελεγκτικών εταιρειών, παραδίδοντάς τους στην ουσία την αναμόρφωση του κράτους.

Οι γενικόλογες διακηρύξεις αρχών περί επιτελικού κράτους και χρηστής διακυβέρνησης και η απουσία πολιτικών αρχών και κατευθύνσεων δεν αποτελούν απάντηση. Ο ανασχεδιασμός της διοίκησης, για να είναι ουσιαστικός και να έχει πραγματικά αποτελέσματα, προϋποθέτει τη ριζική εξάλειψη των ενδημικών προβλημάτων της, το οποίο απουσιάζει παντελώς.

Ο ΣΥΝ επισημαίνει ότι η Δημόσια Διοίκηση χρειάζεται όντως αναβάθμιση και ριζική αλλαγή. Η απάντηση όμως δεν είναι η διάλυση και ιδιωτικοποίησή του δημόσιου τομέα με αγοραίο τρόπο και με τη διαμόρφωση μιας κατάστασης όπου το δημόσιο θα παραδοθεί πλέον σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Η Δημόσια Διοίκηση χρειάζεται μια δημοκρατική μεταρρύθμιση με την πάταξη του κομματισμού και των πελατειακών σχέσεων, την καθιέρωση της αξιοκρατίας, την αναβάθμιση και ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των δημοσίων υπηρεσιών, την αύξηση των πόρων για την αποτελεσματική τους λειτουργία, για να μπορέσει ο δημόσιος τομέας να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και οι δημόσιες υπηρεσίες να ικανοποιούν τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.

Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης