Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/01/2011

Συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη, εκπρόσωπου Τύπου «Στο Κόκκινο 105,5»

-    Το βασικό της απόφασης που λήφθηκε από την Π.Γ. είναι ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει ως σχήμα και να διευρυνθεί αλλά υπό κάποιες προϋποθέσεις.. έτσι; .. Αλλά πάντως επιβεβαιώθηκε η βούληση της συνέχειας της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ. Σωστά τα λέω;..

Σε γενικές γραμμές σωστά. Αυτή η απόφαση ήρθε μετά από ένα μεγάλο διάστημα συσκέψεων, επαφών με τις άλλες συνιστώσες και θεωρούμε πραγματικά ότι είναι μια ώριμη απόφαση που προσπαθεί να αποτελέσει το έναυσμα για μια νέα πορεία, για ένα καινούργιο ξεκίνημα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως να προσπαθήσει να αντιστοιχηθεί  με τις διαθέσεις του κόσμου της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς.

Είναι διάχυτη αυτή τη στιγμή νομίζω η αίσθηση, η ανάγκη αυτού του κόσμου να δει τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεπερνάει τα προβλήματά του και να έχει μια ενωτική παρουσία. Θα έλεγα όμως ταυτόχρονα, και ίσως έχει μεγαλύτερη σημασία,  να ανταποκριθούμε και στις ανάγκες της συγκυρίας, τις μεγάλες πολιτικές ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Και δεν υπάρχουν περιθώρια για ομφαλοσκοπήσεις, η πολυτέλεια των συζητήσεων οι οποίες δεν προτάσσουν τα κυρίαρχα, τα βασικά προβλήματα σήμερα που αντιμετωπίζει η κοινωνία και τα βάζουν σʼ ένα δεύτερο επίπεδο, προσπαθώντας να λύσουν ζητήματα που πολλές φορές στον πολύ κόσμο φαντάζουν αστεία.

-    Γι αυτό και στην απόφαση κάνετε κάποια διάκριση απʼ ότι βλέπω ανάμεσα στα οργανωτικά ζητήματα και στη δράση του σχήματος, ότι δεν πρέπει τα οργανωτικά θέματα να επηρεάζουν τη δράση του σχήματος;…

Αυτό το οποίο εντοπίζει η απόφαση είναι το εξής: Ότι αυτή τη στιγμή θα πρέπει να αποκατασταθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης κατʼ αρχήν ανάμεσα στις συνιστώσες, χωρίς διάθεση αποκλεισμού κανενός. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα. Αυτό θα ήταν  πράγματι σαν μια διάθεση  στρουθοκαμηλισμού, την οποία πρέπει να αποφύγουμε.  Τι δηλαδή να αποφύγουμε; Να ξεπεράσουμε την πραγματικότητα των ανταγωνιστικών σχεδίων, τα οποία υπήρξαν και οδήγησαν στις διαφορετικές καθόδους στην Αττική.

-    Ωστόσο αποφεύγετε τη σαφή αναφορά στα ανταγωνιστικά σχέδια σε αντίθεση με την απόφαση της προηγούμενης ΚΠΕ. Δηλαδή δεν κάνετε αναφορά στο Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής ή στην ανάγκη να διαλυθεί κατά κάποιον τρόπο για να μπορέσουν να συνεχίσουν οι συνιστώσες στον ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι υπάρχει μια αλλαγή….

Ας κρατήσουμε την ουσία και όχι τις λεκτικές αναφορές. Και η ουσία είναι ότι, χωρίς πράγματι καμιά διάθεση αποκλεισμού κανενός, αλλά με την προσπάθεια διαμόρφωσης προϋποθέσεων, πρέπει να αναζητήσουμε μια νέα πολιτική συμφωνία. Αυτή η πολιτική συμφωνία, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να χαρακτηρίζεται από μια ευρύτητα ως προς την πολιτική της απεύθυνση. Για να μπορέσει πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει αυτό που λέμε καταλύτης στη διαμόρφωση ενός πλατιού μετώπου αριστερών και προοδευτικών ενάντια στο μνημόνιο. Ενός μετώπου που, όπως χαρακτηριστικά πολλές φορές και από τον πρόεδρο του κόμματος και από τα στελέχη μας, έχει διατυπωθεί , θα πιάνει από τα αριστερά της αριστεράς μέχρι τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ. Αυτό κατά τη γνώμη μας είναι ένα στοιχείο το οποίο θα πρέπει να χαρακτηρίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σʼ αυτή τη νέα φάση.

Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει όλο αυτό το διάστημα να προσπαθήσουμε να απεμπλακούμε από συζητήσεις οι οποίες αποτέλεσαν αγκάθια όλο το προηγούμενο διάστημα, με κορμό την Κοινοβουλευτική Ομάδα, που αν θέλετε είναι και το πιο νομιμοποιημένο όργανο, να φτιαχτεί ένα πολιτικό κέντρο με τη συμμετοχή βέβαια και εκπροσώπων των συνιστωσών, το οποίο για το επόμενο εξάμηνο να συντονίζει τις πρωτοβουλίες  και τη δράση του ΣΥΡΙΖΑ.

-    Τι διαφορά θα έχει αυτό από τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ;

Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα πράγμα το οποίο όπως λειτουργούσε έδωσε δείγματα γραφής αρνητικά, παρά και τις καλές της στιγμές. Ήταν μια σύνθεση η οποία είχε προκύψει κάτω από καταστάσεις διαφορετικές. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ -κι αυτό το ομολογούν όλοι, ανεξάρτητα τι έχουν στο μυαλό τους- δεν μπορεί να υπάρξει ως συνέχεια της προηγούμενης φάσης, της φάσης πριν από ενάμισι χρόνο. Έχουν μεσολαβήσει τόσα τα οποία θα πρέπει να αποτελέσουν την αιτία μιας βαθιάς συζήτησης η οποία θα οδηγήσει πια σε νέες ωριμάνσεις. Ωριμάνσεις οι οποίες θα καταλήγουν στο σεβασμό της ιδιαιτερότητας του καθενός. Από εκεί και πέρα απαιτείται η προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ να καταστεί  πραγματικά εκείνο το ευρύ συμμαχικό πολιτικό σχήμα το οποίο δεν θα κλείνει, αλλά θα ανοίγεται σε νέες πολιτικές δυνάμεις, θα μπορεί να εκπέμπει έναν λόγο ο οποίος να είναι κατανοητός και αποδεκτός από ένα ευρύτερο  ένα ευρύτερο μέρος  της κοινωνίας, το οποίο ούτως ή άλλως αυτή τη στιγμή, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, υφίσταται μια ταξική και αντικοινωνική πολιτική η οποία δεν έχει προηγούμενο. Αυτό νομίζουμε ότι σήμερα έχει ανάγκη  ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ και ο κόσμος γενικότερα Και μια τέτοια αντίληψη θα μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια στέρεη και φερέγγυα  πολιτική συμμαχία, γιατί δεν ήταν τέτοια το προηγούμενο διάστημα.

-    Αλλά για να γίνει αυτό σύμφωνα με την απόφαση -αν την κατάλαβα καλά-  πρέπει να υπάρξει ένα εξάμηνο διεργασιών που από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει η προσπάθεια όποια είναι, αναλόγως και με τα αποτελέσματα  που θα έχουν προκύψει και από την κοινή δράση κ.λπ. Έτσι δεν είναι;…

Το εξάμηνο είναι ένας χρόνος.. Δεν ξέρω αν θα είναι ένα εξάμηνο, ένα επτάμηνο, αν θα είναι πέντε μήνες.. Όλα αυτά έχουν μια σχετικότητα. Εμείς  προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε μια φόρμουλα η οποία χαρακτηρίζεται από μια πραγματικά συνθετική διάθεση. Δεν είναι αυτή τη στιγμή αυτή η απόφαση  η οποία αποτυπώνει απλά τις διαθέσεις ή τις θέσεις του ΣΥΝ. Είναι μια απόπειρα σύνθεσης ανάμεσα στις συνιστώσες και τους ανένταχτους που αποτελούν σήμερα  τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σ΄ αυτό το διάστημα, ταυτόχρονα με τις αναγκαίες εξωστρεφείς πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε, που έχουν να κάνουν και με την ανάγκη διαμόρφωσης δικτύων αλληλεγγύης, παρεμβάσεων για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος, σε όλα τα επίπεδα, είτε στην κλασική του δομή, είτε σε επίπεδο των πρωτοβάθμιων σωματείων, πάρα πολλά πράγματα δηλαδή τα οποία θέτει ως επιτακτική ανάγκη η συγκυρία, τα οποία κακώς όλο το προηγούμενο διάστημα  λόγω υπαρκτών εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων είχαν πάει σε δεύτερη μοίρα.

-    Κι αν σ΄ αυτό το διάστημα έχουμε εκλογές πώς θα λειτουργήσει το σχήμα;…

Εμείς, χωρίς αυτή τη στιγμή να έχουμε καταλήξει ότι το ενδεχόμενο των εκλογών είναι βέβαιο αλλά και χωρίς κανείς να μπορεί να το αποκλείσει , θεωρούμε ότι αυτή ακριβώς η φόρμουλα προσέγγισης μας δίνει τη δυνατότητα να πάμε μαζί στις εκλογές. Και γι αυτό επισημαίνουμε τα σημεία εκείνα τα οποία αποτέλεσαν διελκυστίνδα, σημεία αντιπαράθεσης το προηγούμενο διάστημα, πολλά είχαν να κάνουν και με την ηγετική έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε κατατεθειμένη την άποψή μας, δεν έχουμε αλλάξει γνώμη γύρω απʼ αυτά , αναφέρομαι στα ζητήματα της κεντρικής ηγετικής έκφρασης του ΣΥΡΙΖΑ και πώς αυτή τελικά θα πρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ το σημερινό, στην παρούσα του φάση, στο ορατό μέλλον, δεν μπορεί κανείς να ξέρει τι μπορεί να γίνει στο διηνεκές, θα πρέπει αυτή να εκφράζεται στο πρόσωπο του εκάστοτε προέδρου του ΣΥΝ…

-    … Το οποίο δεν έγινε όμως στις προηγούμενες εκλογές ακριβώς… Θυμάστε ήταν ένα περίπλοκο σχήμα…

Ναι και δεν ήταν τελικά θετική αυτή η εμπειρία. Δεν ήταν θετική εμπειρία, παρόλο ότι στην πράξη  δεν λειτούργησε έτσι όπως τυπικά αποτυπώθηκε στις συμφωνίες, γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς. Δεν το σήκωνε η ίδια η πραγματικότητα.

Λέμε λοιπόν ότι τέτοιου είδους ζητήματα, όπως αν θέλετε και το θέμα της διαμόρφωσης των υποψηφιοτήτων  .. Για φανταστείτε το ενδεχόμενο να γίνουν πρόωρες εκλογές πριν την 4η Απριλίου το οποίο σημαίνει ότι θα γίνουν με λίστα , Μπορεί να υπάρξει ένας άλλος τρόπος πέρα από το να πάμε  σε εσωτερικά δημοψηφίσματα; Τουλάχιστον αυτό στον ΣΥΝ  το έχουμε σχεδόν λυμένο και νομίζω ότι θα πρέπει να το επιλέξουμε και για τον κόσμο που συμμετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Άρα λοιπόν σε τέτοιου είδους ζητήματα να τα εντοπίσουμε από τώρα και έγκαιρα, να συμφωνήσουμε είτε συναινετικά, είτε ακόμα να προσφύγουμε στον κόσμο του ΣΥΝ, ώστε να τα έχουμε λυμένα και να μην αποτελέσουν -και το υπογραμμίζω αυτό- .αντικείμενο στείρων διαπραγματεύσεων στο παρά πέντε των εκλογών εις βάρος μιας αναγκαίας έντονης πολιτικής δραστηριοποίησης που θα υπάρχει το επόμενο διάστημα.

-    Η απόφαση χθες της Π.Γ. δεν ήταν ομόφωνη. Τρία μέλη της που προέρχονται από την «Πλατφόρμα 2010», ο Γ. Μπαλάφας, η Ρένα Δούρου και ο Κ. Πουλάκης, το καταψήφισαν κυρίως με το σκεπτικό, όπως είπαν στην ανακοίνωσή τους, ότι δεν διαχωρίζει σαφώς τη θέση από τις συνιστώσες που συμμετείχαν στο Μέτωπο. Ποια είναι η γνώμη σας;

Θα σας έλεγα ότι αυτή η κατατεθειμένη και δημόσια πια διαφοροποίηση, εγώ τουλάχιστον την ερμηνεύω σαν μια στάση λογικών, αν και δεν τη συμμερίζομαι, ενστάσεων. Δεν έχει σε καμιά περίπτωση σχέση με παλαιότερες ενστάσεις που μας της Ανανεωτικής Πτέρυγας.

-    Και ο τόνος είναι διαφορετικός …

Ναι,  να το υπογραμμίσω, γιατί ήδη είδα κάποια δημοσιεύματα στις εφημερίδες, όπου αποκαλούν τους συντρόφους της «Πλατφόρμας 2010» -έτσι είχαν κατέβει στο Συνέδριο-  ως εναπομείναντες της Ανανεωτικής Πτέρυγας, οι οποίοι κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Δεν έχει καμία σχέση η σημερινή πραγματικότητα, το πώς κουβεντιάζουμε στον ΣΥΝ, με εκείνες τις αρνητικές  ημέρες -αρνητικές ως προς τον τρόπο  της συζήτησης, εννοώ-  που είχαν βέβαια και μια αρνητική κατάληξη όταν συμμετείχε  η Ανανεωτική Πτέρυγα.

Θεωρώ ότι, αν υπάρξει η αντίστοιχη στάση ωριμότητας και από τις υπόλοιπες συνιστώσες, πράγματι θα είναι ωφελημένος και ο κόσμος της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά νομίζω κατʼ επέκταση και η ελληνική κοινωνία γιατί θα έχει εξασφαλίσει ένα μαχητικό συμμαχικό πολιτικό υποκείμενο το οποίο πράγματι θα μπορέσει να αποτελέσει, αυτό που σας είπα και πριν, τον καταλύτη για τη διαμόρφωση ενός πλατιού αντιμνημονιακού μετώπου αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων.

To Γραφείο Τύπου