Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/01/2011

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Π. Λαφαζανη για τις αστικές συγκοινωνίες

Συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτή Βʼ Πειραιά, Παν. Λαφαζάνη προς τον κ. Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων με θέμα την εξοντωτική για τους χαμηλόμισθους, τους ανέργους και τα ασθενέστερα στρώματα αστρονομική, μέχρι 40%, αύξηση των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες.

Στην ερώτηση απάντησε ο Υφυπουργός Μεταφορών, κ. Σπ. Βούγιας.

Κατά την τοποθέτησή του ο Παν. Λαφαζάνης, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Τόνισα ότι θα έπρεπε να είναι εδώ ο κ. Υπουργός - ο οποίος έχει και τη νομοθετική πρωτοβουλία-  για να απαντήσει στη συγκεκριμένη ερώτηση, ειδικά όταν πρόκειται να συζητηθεί ένα τόσο μείζον θέμα  και όταν βλέπουμε σήμερα ότι όλο το λεκανοπέδιο ταλαιπωρείται από τις πολιτικές σας και τις επιλογές σας.

Υπάρχει εκνευρισμός κε Υφυπουργέ από πλευράς σας  γιατί είναι προφανής η ένδεια απαντήσεων πάνω  στα μεγάλα ουσιαστικά θέματα .

Και είστε εκνευρισμένος κε Βούγια γιατί βλέπετε ότι ακολουθείτε μια πολιτική η οποία είναι εγκληματική.  Μια πολιτική η οποία στρέφεται κατά των πιο αδύναμων της ελληνικής κοινωνίας.

Στο 1.000.000 κινδυνεύουν να φτάσουν οι άνεργοι κε Βούγια! 1,40 ευρώ θα πληρώνουν οι άνεργοι το αστικό εισιτήριο για να κάνουν μια απλή μετακίνηση; Που θα τα βρουν αυτά τα λεφτά για να κάνουν την απλή μετακίνηση; Κάνετε 40% αύξηση στα εισιτήρια όταν την ίδια ώρα λεηλατούνται, μειώνονται και απαξιώνονται οι μισθοί! Όταν το κύμα ακρίβειας σαρώνει τις αγορές! Και μου λέτε ότι είμαι άσχετος από τις αστικές συγκοινωνίες; Έλεος! Αυτή είναι η απάντηση Υφυπουργού και κυβέρνησης σε μια υπεραύξηση 40% στο αστικό εισιτήριο; Είναι λογικές αυτές; Αντί να ζητήσετε ένα πολύ μεγάλο συγνώμη από τον ελληνικό λαό για αυτά που κάνετε; Αντί να πάρετε τώρα την πρωτοβουλία και να πείτε ακυρώνω αυτές τις αυξήσεις; Διότι δεν το αντέχει ο ελληνικός λαός! Και φτάσατε να μου πείτε ότι είναι 3 ευρώ κοστίζει η μεταφορά με τα λεωφορεία; 3 ευρώ είναι το κόστος; Με τζιπ των 4.000 κυβικών κυκλοφορεί ο κόσμος; Ούτε αυτά δεν κάνουν τρία ευρώ η μετακίνηση. Από πού κι ως που φτάσατε 3 ευρώ τη μετακίνηση;

Επιπλέον, δεν ξέρετε ότι πρέπει να επιδοτούνται οι αστικές συγκοινωνίες; Γιʼ αυτό υπάρχει φορολογικό σύστημα! Αν έχει πρόβλημα το φορολογικό σύστημα δεν θα το πληρώσει ο χαμηλόμισθος, ο χαμηλοσυνταξιούχος, ο φοιτητής, ο μαθητής,  που παίρνει τις αστικές συγκοινωνίες. Για αυτό υπάρχει το φορολογικό σύστημα! Για να επιδοτεί αυτά τα εισιτήρια! Για να τα κρατάει πολύ χαμηλά. Αν είναι δυνατόν μάλιστα και δωρεάν για ορισμένες κοινωνικές κατηγορίες! Αλλά εσείς φτάσατε στο άλλο άκρο, να οδηγείται σε 1,5 ευρώ τη μεταφορά! Έλεος! Δεν αντιλαμβάνεστε ότι για μια τετραμελή οικογένεια που θέλει να πάρει την κάρτα απεριορίστων διαδρομών, το κόστος της αντιστοιχεί, αν είναι χαμηλόμισθος, στο 1/3 του μισθού του; Για τα εισιτήρια και τις συγκοινωνίες θα δουλεύουν οι χαμηλόμισθοι; Δεν έχουν άλλα έξοδα; Αυτή την ώρα χρειαζόταν δραστική μείωση στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών! Όχι αυτού του είδους την αύξηση.

Διάβαζα χθες το βράδυ το νομοσχέδιό σας για την υποτιθέμενη αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών.  Για να βγάλω μια πρώτη γνώμη. Και τι βλέπω; Ότι ξεκινάτε τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης! Ιδιωτικοποιείτε τα πάντα! Αυτό είναι το πρόβλημα; Δεν σας κοστίζουν περισσότερο οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης απʼ ότι εδώ στην Αθήνα; Επομένως το πρόβλημα είναι πως θα ιδιωτικοποιήσετε;

Όταν καταργείτε τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες με μια μονοκονδυλιά δια νόμου και λέτε ότι από μηδενική βάση θα δούμε τους μισθούς, δεν είναι αυτό παραβίαση και καταστρατήγηση του Συντάγματος; Οι Συλλογικές Συμβάσεις κατοχυρώνονται συνταγματικά με το άρθρο 22. Με ποιο δικαίωμα ερχόσαστε εσείς νομοθετικά και παρεμβαίνετε στις Συλλογικές Συμβάσεις, καταργώντας τις με μια μονοκονδυλιά; Δεν κάνετε έτσι κουρελόχαρτο το Σύνταγμα; Δεν είναι αυτή πραξικοπηματική διαχείριση;  Επειδή δεν υπάρχει θεσμικός έλεγχος για την τήρηση του Συντάγματος νομίζετε ότι μπορείτε να είσαστε ασύδοτοι και αυθαίρετοι να κάνετε οτιδήποτε; Κι αυτό πράττετε από τότε που φέρατε στη χώρα το Μνημόνιο μέχρι σήμερα!

Καταστρατηγείτε το Σύνταγμα και κάνετε παραξικοπηματική διαχείριση και διακυβέρνηση της χώρας. Έχετε παραδώσει νεοαποικιακά τη χώρα. Δεν το αντιλαμβάνεστε; Τα επιχειρήματα είναι αδιάσειστα! Και δεν το λέω εγώ. Οι πιο έγκριτοι συνταγματολόγοι και νομικοί απευθύνουν  αυτές τις κατηγορίες στην κυβέρνησή σας. Σε αυτά να απαντήσετε!

Και δεν είναι καθόλου προσωπικά τα θέματα. Είναι άκρως πολιτικά. Μείζονα και ιστορικής σημασίας για τη χώρα!