Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/01/2011

Επίσκεψη του Γραμματέα της Κ.Π.Ε του ΣΥΝ, Δημήτρη Βίτσα στο ΚΕΠΠΥΕΛ (Κέντρο Ελέγχου Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Λιπασμάτων) Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου

Ο Γραμματέας  της ΚΠΕ Δ.Βίτσας, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία στελεχών της Ν.Ε. Β΄ Θεσσαλονίκης  επισκέφθηκε σήμερα το ΚΕΠΠΥΕΛ Θεσσαλονίκης και είχε συνάντηση  με τους εργαζόμενους στο Κέντρο προστασίας φυτών και ποιοτικού ελέγχου.

Ο Δημήτρης Βίτσας μετά την επίσκεψη του στο ΚΕΠΠΥΕΛ έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Το ΚΕΠΠΥΕΛ Θεσ/νίκης (Κέντρο Ελέγχου Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Λιπασμάτων) είναι η υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, που έχει την ευθύνη ελέγχου του 70% του πολλαπλασιαστικού υλικού που εισάγεται ή παράγεται στη χώρα. Είναι η πιο σημαντική υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ, γιατί από την ποιότητα του πολλαπλασιαστικού υλικού εξαρτάται άμεσα τόσο η ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων, όσο και η ποιότητά τους. Επίσης και η ποιότητα των λιπασμάτων καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τόσο την παραγωγή των προϊόντων όσο και το κόστος τους. Επίσης το ΚΕΠΠΥΕΛ είναι η υπηρεσία που ελέγχει την ύπαρξη ή μη γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στους σπόρους. Για τη σωστή παρακολούθηση όλου του όγκου του πολλαπλασιαστικού υλικού είναι αναγκαία η σωστή  στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό της υπηρεσίας και βεβαίως η δυνατότητα κίνησης του προσωπικού για ελέγχους που πρέπει να γίνονται:

1)    Στα σημεία εισαγωγής των προϊόντων (σπόρων και λιπασμάτων)

2)    Στους αγρούς όπου γίνεται η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού

3)    Στα σημεία τυποποίησης συσκευασίας και αποθήκευσης του πολλαπλασιαστικού υλικού

4)    Στα σημεία πώλησης (καταστήματα γεωργικών φαρμάκων)

5)    Να ελέγχει την σωστή αναπαραγωγή δενδρυλλίων και φυτών σε όλα τα φυτώρια

6)    Να εισπράττει τα ανταποδοτικά τέλη που ο νόμος προβλέπει τόσο για τα υλικά που παράγονται στην Ελλάδα.

Μέσα όμως στα πλαίσια των περικοπών, ούτε το αποχώρησαν προσωπικό αντικαταστάθηκε και οι κινήσεις των γεωπόνων ελεγκτών περιορίστηκαν στις 60 /έτος. Τα δε έσοδα από τα τέλη που εισπράττει πηγαίνουν στις γενικές εισροές του ΥΠΑΑΤ και βεβαίως δεν αξιοποιούνται για τις ανάγκες της υπηρεσίας. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε μετά βεβαιότητας οι εταιρίες πολλαπλασιαστικών υλικών θα δρουν ανεξέλεγκτα, με όλες τις δραματικές συνέπειες για τους παραγωγούς και το περιβάλλον. 

 Μετά την επίσκεψη του στο Κέντρο Προστασίας Φυτών και ποιοτικού ελέγχου ο Δημήτρης Βίτσας δήλωσε:

Το περιφερειακό Κέντρο προστασίας φυτών κι ελέγχου έχει την ευθύνη για την ποιότητα των τροφίμων , τόσο των εισαγομένων όσο και των εξαγομένων , Λειτουργεί ανεξάρτητα από τον Ε.ΦΕ.Τ και από τη σωστή διεκπεραίωση των ελέγχων του εξαρτάται τόσο η υγιεινή των τροφίμων όσο  και η προστασία από επιμολύνσεις των φυτών σʼ  όλη την επικράτεια . Αυτή η υπηρεσία ουσιαστικά απαξιώνεται από το ΥΠΑΑΤ , ενώ η ενσωμάτωση του ΕΦΕΤ και η ενίσχυσή της με προσωπικό και πόρους μόνο οφέλη θα προσέφερε στους καταναλωτές και στην εθνική οικονομία.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σημαντικές θέσεις επιστημόνων καλύπτονται από εργαζόμενους με συμβάσεις ή μπλοκάκι και αμοιβές των 700 και 800 ευρώ. Μια απαράδεκτη κατάσταση που άμεσα πρέπει να εκλείψει. 

To Γραφείο Τύπου