Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/01/2011

Δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη, Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ με αφορμή τη συζήτηση που διεξάγεται στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης

Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες στην Ευρώπη αποδεικνύει  πως πέρα από τα αδιέξοδα του νεοφιλελεύθερου μοντέλου,  η επιλογή του Μνημονίου δεν ήταν μονόδρομος  όπως  προσπάθησε να μας πείσει όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση. Στη θέση της  αποτυχημένης  Ευρώπης του Μάαστριχτ  διεκδικούμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανάπτυξης και  της περιβαλλοντικής  προστασίας.

Η άμεση και ριζική αλλαγή της αρχιτεκτονικής του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην κατεύθυνση του δραστικού περιορισμού των κερδοσκοπικών αγορών αποτελεί  αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το νεκρό από όλες τις απόψεις Σύμφωνο Σταθερότητας  πρέπει να αντικατασταθεί από ένα νέο Σύμφωνο  προστασίας  της εργασίας  και κοινωνικής ανάπτυξης. Η έκδοση ευρωομολόγου και ο απευθείας δανεισμός  από την ΕΚΤ αποτελούν βήματα στη σωστή κατεύθυνση. Η συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με διαγραφή ενός μέρους του στο πλαίσιο μιας  πανευρωπαϊκής πολιτικής αντιμετώπισής του, αποτελεί το μόνο ρεαλιστικό δρόμο αποφυγής της ολοκληρωτικής οικονομικής και κοινωνικής  χρεωκοπίας.

To Γραφείο Τύπου