Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/01/2011

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Π.Λαφαζανη για την καθυστερημένη απόφαση της κυβέρνησης να παρέμβει στο διεθνές δικαστήριο της Χαγης για την αποζημίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας (Δίστομο) και διεκδίκησης αποζημίωσης της χώρας από τη Γερμανία

Συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτή Βʼ Πειραιά, Παν. Λαφαζάνη προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης με θέμα την εξαιρετικά καθυστερημένη απόφαση της κυβέρνησης  να παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την αποζημίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας (Δίστομο), αλλά και την ανάγκη να ξεκινήσουν επιτέλους οι διαδικασίες διεκδίκησης αποζημίωσης της χώρας από τη Γερμανία για τις τρομακτικές κλοπές και καταστροφές που υπέστη η Ελλάδα επί Γερμανικής κατοχής

Στην ερώτηση απάντησε ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δημ. Δρούτσας .

Κατά την εισήγησή του ο Παν. Λαφαζάνης, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Κύριε Υπουργέ, ζούμε μια τραγωδία αυτή την ώρα! Μια τραγωδία που κάνει αυτή τη χώρα να θλίβεται και τον ελληνικό λαό -για να το πω έστω  με μια δόση υπερβολής- να ντρέπεται.

Πρόκειται για  ένα θέμα για το οποίο θα έπρεπε να είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες αυτή την χώρα:   Τη δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στη χώρα μας, τη διεκδικεί όχι η Ελλάδα αλλά η ιταλική δικαιοσύνη!

Και γιατί συμβαίνει αυτό; Για τον εξής απλό λόγο. Διότι οι ελληνικές κυβερνήσεις εγκατέλειψαν αυτά τα θύματα, εγκατέλειψαν τους Έλληνες θύματα της ναζιστικής θηριωδίας! Διότι η ελληνική δικαιοσύνη με πραξικοπηματικές διαδικασίες εγκατέλειψε τους συγγενείς των θυμάτων στις διεκδικήσεις τους και φθάσαμε στο σημείο να καταφεύγουν οι ίδιοι στην ιταλική δικαιοσύνη προκειμένου να δικαιωθούν.

Έπρεπε να είχατε παρέμβει εδώ και πάρα πολύ καιρό σε σχέση με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Έπρεπε να είχατε παρέμβει και νομικά αλλά και πολιτικά και σε διεθνές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θεωρώ ότι η παρέμβαση την οποία ανακοινώσατε είναι πάρα πολύ καθυστερημένη. Γίνεται αν όχι στο παρά πέντε, στο και πέντε.

Εν πάση περιπτώσει, θέλω να μας πείτε τα χαρακτηριστικά και το περιεχόμενο της παρέμβασης γιατί θέλουμε να πληροφορηθούμε τόσο εμείς όσο και  ο ελληνικός λαός αν αυτή η παρέμβαση θα έχει ουσιαστικό χαρακτήρα, ουσιαστικό περιεχόμενο ή γίνεται –επιτρέψτε μου να πω- για λόγους πιέσεων, εσωτερικών πιέσεων και για λόγους  εσωτερικής επικοινωνιακής κατανάλωσης και σκοπιμοτήτων.

Και θα ήθελα να μου απαντήσετε και στο μείζον θέμα: Θα διεκδικήσετε επιτέλους τις γερμανικές επανορθώσεις οι οποίες ανέρχονται σύμφωνα με διασταυρωμένες επιστημονικές μελέτες σε 162 δις. ευρώ; Θα τις διεκδικήσετε επιτέλους για τη χώρα μας; Γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία δεν αποζημιώθηκε για τις μεγάλες καταστροφές της γερμανικής κατοχής και κυρίως δεν αποζημιώθηκε ακόμη και γιʼ αυτό το κατοχικό δάνειο, το δάνειο που δώσαμε στην κατοχή, το οποίο στοίχισε πείνα και αίμα στον ελληνικό λαό.

Θα παρακαλούσα γιʼ αυτές τις απαντήσεις σας. οι οποίες νομίζω ενδιαφέρουν όχι μόνο εμάς, άλλα όλο τον ελληνικό λαό αυτή τη στιγμή.

Κατά τη δευτερολογία  του μετά την απάντηση του Υπουργού, ο Παν. Λαφαζάνης, τόνισε τα εξής:

Κύριε Υπουργέ, δεν κάνατε το παραμικρό σχόλιο -και δεν τιμά καθόλου την κυβέρνηση σας- για ό,τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα και φθάσαμε τα ιταλικά δικαστήρια να διεκδικούν τη δικαίωση των ελλήνων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας! Δεν το θεωρείτε προσβλητικό για μια περήφανη χώρα όπως την Ελλάδα να καταφεύγουν οι συγγενείς των θυμάτων στην Ιταλία για να δικαιωθούν;

Δεν θεωρείτε προσβλητικό για τη χώρα Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης να μη βάζει την υπογραφή του για να γίνουν εκτελεστές αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων; Δεν θεωρείτε προσβλητικό για τη χώρα ότι με πραξικόπημα ακυρώθηκαν αποφάσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου;

Πέραν αυτού, δεν σχολιάσατε καθόλου την υπέρμετρη θα έλεγα καθυστέρηση για να παρέμβετε όσον αφορά τη Χάγη. Διότι έπρεπε να έχουν γίνει μέχρι τώρα πάρα πολλές κινήσεις σε σχέση με τη Χάγη. Κινήσεις σε πολλά επίπεδα. Διότι το θέμα δεν είναι νομικό και μόνο, έχει και άλλες διαστάσεις.

Πέραν αυτού, σας ζήτησα να μου απαντήσετε και να μου πείτε ποια ακριβώς θα είναι τα χαρακτηριστικά και το περιεχόμενο της παρέμβασης σας στην Χάγη. Και αυτό νομίζω έχει μεγάλη αξία για να αντιληφθούμε τον προσανατολισμό σας. Και εγώ θα πρότεινα επʼ αυτού ότι θα έπρεπε να αναληφθεί εκστρατεία και νομική αλλά όχι μόνο νομική. Θα έπρεπε αυτή την εκστρατεία να την αναλάβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και να παραστείτε στη Χάγη και εσείς προσωπικά θα έλεγα και ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης. Η παράσταση έχει πολλές πλευρές και πολλές διαστάσεις. Δεν είναι πάντοτε μια παράσταση νομική.

Πέραν αυτού, αυτά που είπατε για τις γερμανικές επανορθώσεις είναι άκρως απογοητευτικά! Λέτε ότι είναι ανοικτό το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων. Έχουν περάσει 70 χρόνια από τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα. Πόσο θα το έχετε ανοικτό το θέμα; Μέχρι να το κλείσει οριστικά ο χρόνος και οι αιώνες; Γιατί παραμένει επί 70 χρόνια ανοικτό θέμα; Γιατί όλες οι άλλες χώρες έχουν αποζημιωθεί από το γερμανικό κράτος και εμείς μόνο δεν αποζημιωνόμεθα;

Γιατί εμείς αποπληρώνουμε κανονικά τα δάνεια τα οποία έχουμε λάβει και μάλιστα με τοκογλυφικά επιτόκια και με ληστρικούς όρους και η Γερμανία η οποία μας εγκαλεί κατά τα άλλα, δεν εκπληρώνει τη δανειακή της υποχρέωση απέναντι στη χώρα μας, η οποία ανέρχεται σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια αγοραστικής αξίας του 1938; Με σημερινά λεφτά, άνευ τόκων, είναι 54 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν προσθέσουμε και τους τόκους πηγαίνουμε σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ! Αυτό το δάνειο το εγγράφει κανονικά η Τράπεζα της Ελλάδος κατʼ έτος κύριε Υπουργέ. Το εγγράφει και είναι αναγνωρισμένο από διεθνείς συμφωνίες. Η πρώτη δόση του υποτίθεται ότι έχει καταβληθεί. Άρα είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο δάνειο και το οποίο το αναγνωρίζει και η Γερμανία. Γιατί δεν το διεκδικείτε αυτή την ώρα που λεηλατείται και ληστεύεται ο ελληνικός λαός; Την ώρα που στο όνομα των χρεών μας επιβάλλονται κατεδαφιστικά μνημονιακά προγράμματα!

Επομένως, δεν μπορεί να λέτε ανοικτό στο χρόνο και ότι όσο και αν περάσει ο χρόνος δεν θα κλείσει αυτή η υπόθεση. Ε, θα κλείσει κύριε Υπουργέ, θα κλείσει όπως το πάτε, χωρίς να διεκδικείτε!

Σας παρακαλώ λοιπόν και υπάρχει εδώ εθνικό και ηθικό χρέος, να δεσμευθείτε πότε θα εγείρετε τη διεκδίκηση. Και αυτό να το κάνετε με ένα πολύ σύντομο χρονοδιάγραμμα. Και νομίζω ότι αυτό απαιτεί σήμερα ο ελληνικός λαός. Διότι χώρες που διαγράφουν τη μνήμη τους και τις θυσίες τους δεν έχουν κανένα μέλλον. Και δεν θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να μην έχει μέλλον!