Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/07/2003

Περιοδεία Ν.Κωνσταντόπουλου στη Νέα Πεντέλη για την προστασία των δασών και την πυροπροστασία

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, η Σούλα Παναρέτου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και στελέχη του κόμματος περιόδευσαν σήμερα στην Νέα Πεντέλη για την προστασία των δασών και την πυροπροστασία. Επισκέφθηκαν την Κοινότητα Νέας Πεντέλης και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της κοινότητας, κ. Κοσοβίτσα, και τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν τα πυροφυλάκια Νταβέλη και Προφήτη Ηλία, καθώς και τα γραφεία της εθελοντικής ομάδας δασοπροστασίας "Ρομπέν των Δασών", όπου συναντήθηκαν με εθελοντές, και τα γραφεία του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Πεντελικού (ΣΠΑΠ).

Κατόπιν συζήτησαν με εθελοντές-πολίτες στην πλατεία Νέας Πεντέλης.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, τόνισε:

"Από δω, από την Πεντέλη, βλέπεις την Αθήνα βουτηγμένη στο νέφος και τα ελάχιστα δάση της Αττικής ρημαγμένα. Δυστυχώς, η πολιτεία, η κυβέρνηση μιλάνε για τα δάση αλλά δεν κάνουν τίποτε για να φτιαχτούν οι δασικοί χάρτες, για να υπάρξει κτηματολόγιο, για να μην νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα, για να μην γίνονται ρουσφετολογικές και πελατειακές σχέσεις με τα συλλογικά αγαθά του περιβάλλοντος.

Την ίδια ώρα που η πολιτεία κηρύσσει την περιοχή σε κατάσταση ανάγκης λόγω καύσωνα, την ίδια ώρα εξαγγέλλονται νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, την ίδια ώρα νέες καταστροφές θα προστεθούν σε αυτές οι οποίες ήδη έχουν παραμορφώσει αυτό το όμορφο περιβάλλον.

Μιλάει η πολιτεία για τα δάση αλλά δεν κάνει τίποτα για να εξασφαλίσει την επαρκή υποδομή για την πρόληψη και για την αποτελεσματική παρέμβαση. Τρεις χιλιάδες θέσεις πυροσβεστών είναι κενές, οι πυροσβέστες δουλεύουν υπερωρίες, με περικοπές από τις άδειες και τα ρεπό, εκατοντάδες χιλιάδες ώρες απλήρωτης υπερεργασίας εξακολουθούν να τους δυσκολεύουν, χωρίς ακόμη να έχει κηρυχθεί η εργασία τους ανθυγιεινή και χωρίς να πληρώνονται τα νυχτερινά τους.

Την ίδια ώρα, η Δασική Υπηρεσία δεν έχει ακόμη δει τους 2.040 εργάτες που θα χρειαζόντουσαν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για να στελεχώσουν τα 20μελή συνεργία καθαρισμών, δεν έχει δει η Δασική Υπηρεσία ακόμα τους 3.000 εργάτες που θα χρειαζόντουσαν για να μπορέσει να κάνει τις περιπολίες και την εποπτεία, δεν έχει δει η Δασική Υπηρεσία ακόμη τα 45 εκ. ευρώ, τα οποία χρειάζονται για την ενίσχυση των οδών προσπέλασης και προστασίας των δασών. Από τα 18 ελικόπτερα, που είχε στη διάθεσή της η Πυροσβεστική Υπηρεσία, σήμερα έχει στη διάθεσή της τα 6 μόνον.

Είναι φανερό ότι ανάμεσα σε αυτά που η κυβέρνηση λεει για την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών και σε αυτά που η κυβέρνηση πράττει κάθε μέρα, υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση. Χαρακτηριστικό δείγμα η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, οι ελλείψεις υποδομών στην πυρασφάλεια και στη δασοπροστασία, και ακόμα η έλλειψη δασικών χαρτών, η έλλειψη κτηματολογίου και σχεδίων διαχείρισης ακόμα και στην Πεντέλη, τον Υμηττό, την Πάρνηθα.

Εμείς, από την πλευρά του ΣΥΝ της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας φωνάζουμε ότι οι καταστροφές κάθε μέρα είναι ανυπολόγιστες, ότι η κυβερνητική αβελτηρία είναι κραυγαλέα, ότι η πολιτική διγλωσσία αυτών που έχουν την ευθύνη επί 7 ολόκληρα χρόνια στην εξουσία της χώρας είναι προκλητική".

Για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εθελοντών

"Εδώ, στην Πεντέλη, βλέπεις ενθαρρυντικά δείγματα. Κατ’ αρχήν τον βαθμό ευαισθησίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον υψηλό βαθμό κοινωνικής συνειδητοποίησης των πολιτών. Οι πολίτες συμμετέχουν εθελοντικά, πλαισιώνουν τις δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κάνουν αυτό που κανονικά θα έπρεπε να κάνει το κράτος. Το κάνουν με έναν διαρκή εθελοντισμό, όχι με έναν εθελοντισμό μίας χρήσης. Και από κοντά κινήσεις πολιτών όπως "Οι Ρομπέν των Δασών" που συμπληρώνουν, πρωτοστατούν και παρεμβαίνουν στο μεγάλο αυτό θέμα της πυρασφάλειας, της δασοπροστασίας, της διατήρησης των δασών. Είναι ενθαρρυντικά δείγματα κοινωνικής ενεργοποίησης, παρέμβασης των πολιτών, εθελοντικής κοινωνικής δράσης και, ταυτόχρονα, ενθαρρυντικά δείγματα του σωστού τρόπου με τον οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτενεργώντας και χωρίς τα αναγκαία μέσα που θα έπρεπε να της εξασφαλίσει η διοίκηση, καλύπτει βασικούς τομείς στον τομέα διαφύλαξης των δημοσίων και συλλογικών αγαθών".

To Γραφείο Τύπου