Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/01/2011

Δήλωση του Βασίλη Πριμικήρη, υπεύθυνου του τμήματος ελληνισμού της διασποράς και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΣΥΝ, σχετικά με την ενημέρωση του υφ. Εξωτερικών κ.Δόλλη για τα θέματα του ελληνισμού της διασποράς

Στην ενημέρωσή του στην Επιτροπή της βουλής για τα θέματα του ελληνισμού της διασποράς ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δόλλης δήλωση αποφασισμένος να αλλάξει την από δεκαετίες κυβερνητική πολιτική για τους έλληνες της διασποράς.  

Φαίνεται ότι ο κ. Δόλλης έλειπε στην Αυστραλία και ξέχασε ότι την πολιτική για τους έλληνες απόδημους επί δεκαετίες την σχεδίαζαν και την προώθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ο ίδιος προσωπικά. 

Το νέο που σίγουρα θα προωθήσει ο κ. Δόλλης, σύμφωνα με τις εντολές του μνημονίου και της τρόικας, είναι οι οικονομικές περικοπές από τα ψίχουλα που δίνονταν από τον κρατικό προϋπολογισμό για τον ελληνισμό της διασποράς. 

Περικοπές λοιπόν για την ελληνόγλωσση εκπαίδευσης, σίγουρα θα κλείσουν πολλά σχολεία και εργαστήρια γλώσσας. Περικοπές στη δράση για τον ελληνικό πολιτισμό στην αποδημία. Περικοπές στα προγράμματα που έχουν σχέση με το τεράστιο πρόβλημα της παλιννόστησης. Περικοπές στη μικρή οικονομική βοήθεια που δίνονταν για τη δραστηριότητά τους στις οργανωμένες εκφράσεις του ελληνικού κινήματος της διασποράς. Οικονομικές περικοπές και μόνο περικοπές λοιπόν και όχι νοικοκύρεμα όπως υποστηρίζει ο κ. Δόλλης.  Η κυβέρνηση φάνηκε ξεκάθαρα, από την τοποθέτηση του υφυπουργού, ότι προωθεί την ίδια πολιτική που ζητά μόνο από τους έλληνες της διασποράς και τους θυμάται μόνο όταν η Ελλάδα έχει ανάγκη από τη στήριξή τους. 

Η κυβερνητική πολιτική για τον ελληνισμό της διασπορά περνά τώρα από τον επετειακό χαρακτήρα που την χαρακτήριζε μέχρι σήμερα στην πλήρη εγκατάλειψη και απαξίωση της οποιαδήποτε οργανωμένης έκφρασής τους, από το ΣΑΕ μέχρι τη μικρότερη κοινότητα και τον οποιοδήποτε άλλο μαζικό φορέα του ελληνισμού στην ξενιτιά. 

Οι απόδημοι έλληνες θα αντιπαλέψουν αυτές τις επιλογές και θα προωθήσουν δυναμικά μέσα από τις οργανώσεις τους τα δικαιώματά τους, ξεκινώντας από το πολυσυζητημένο δικαίωμα της ψήφου μέχρι την ανάγκη διακρατικών συμφωνιών για τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΝ θα αντιταχθούν μέσα και έξω από τη βουλή σʼ αυτή την προδιαγεγραμμένη πολιτική της εγκατάλειψης του ελληνισμού της διασποράς. 

To Γραφείο Τύπου