Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/01/2011

Δήλωση του Π.Τριγάζη σχετικά με την εξέγερση στην Τυνησία: Να δυναμώσει η αλληλεγγύη με τον τυνησιακό λαό - Να γίνουν σεβαστά τα αιτήματα της εξέγερσης για δουλειά, δημοκρατία, κοινωνικής δικαιοσύνης

Ο υπεύθυνος του τμήματος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ, Πάνος Τριγάζης έκανε την ακόλουθη δήλωση για την εξέγερση στην Τυνησία:

«Χαιρετίζουμε τη μαζική εξέγερση του τυνησιακού λαού, με τη νεολαία και τις αριστερές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή, που οδήγησε στην πτώση και τη φυγή του μισητού προέδρου Μπεν Άλι. Η προσπάθεια του καθεστώτος να τρομοκρατήσει το λαό, δολοφονώντας δεκάδες διαδηλωτές, όχι μόνο δεν έκαμψε αλλά πυροδότησε τους αγώνες του για δουλειά, αξιοπρεπή ζωή, κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία και ελευθερία.

Στη νέα κρίσιμη φάση, η διεθνής αλληλεγγύη με τον τυνησιακό λαό πρέπει να δυναμώσει και στην κατεύθυνση αυτή η Ευρωπαϊκή Αριστερά ήδη κινητοποιείται. Για να γίνουν σεβαστά τα αιτήματα της λαϊκής εξέγερσης και να αποτραπούν σχέδια για τη συνέχιση του μπεναλισμού χωρίς τον Μπεν Άλι. Για να πάρουν εκδίκηση τα όνειρα του 26χρονου άνεργου πτυχιούχου Μοχάμεντ Μπουαζίζι, που αυτοπυρπολήθηκε γιατί δεν τον άφησαν ούτε λουλούδια να πουλάει ως πλανόδιος μικροπωλητής.

Οι εξελίξεις στην Τυνησία περιέχουν κι ένα ισχυρότατο διεθνές μήνυμα: ότι δε μένουν αναπάντητες από τους λαούς οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που διευρύνουν τις διεθνείς ανισότητες, επιδεινώνουν την διατροφική κρίση, συντελούν στην εξάπλωση  της φτώχειας και της ανεργίας, συνοδεύονται από αυταρχισμό  Ποτέ η ανάπτυξη συντονισμένων αγώνων της αριστεράς και των κινημάτων δεν ήταν τόσο αναγκαία όσο είναι σήμερα».

To Γραφείο Τύπου