Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/07/2003

Δηλώσεις του Προέδρου του Συνασπισμού μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών

Διατύπωσα στον κ. Υπουργό Εξωτερικών τον κ.Παπανδρέου, την ανησυχία του Συνασπισμού για την απόφαση περί κατάργησης των αντιπροσωπειών του ΟΗΕ σε μια σειρά από πόλεις μεταξύ των οποίων και η Αθήνα.

Ζήτησα από τον κ. Παπανδρέου, η Ελληνική Κυβέρνηση να πει όχι, σ' αυτή την απόφαση η οποία επικαλείται λόγους εναρμόνισης των λειτουργικών και οικονομικών εξόδων, να αντιταχθεί σε αυτή την διαφαινόμενη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του ΟΗΕ, γιατί οι αντιπροσωπείες του ΟΗΕ και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά ιδιαίτερα στην Αθήνα έχουν επιτελέσει σημαντικό έργο και έχουν μπροστά τους σημαντικούς τομείς δραστηριοτήτων να καλύψουν.

Η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στην Αθήνα που καλύπτει και την Κύπρο και το Ισραήλ, δρα σε μια περιοχή με σοβαρά προβλήματα πολέμου και ειρήνης, μεγάλες ανάγκες εξαθλιωμένων προσώπων που ζητούν προστασία, και δικαιοσύνη, μεγάλες πιέσεις μετανάστευσης και προσφυγικών ρευμάτων, μεγάλες εκκρεμότητες στον τομέα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι μια περίοδος κατά την διάρκεια της οποίας ο Συνασπισμός πιστεύει ότι πρέπει να ενισχυθεί ο διεθνής ρόλος του ΟΗΕ πρέπει να αναβαθμιστεί η δραστηριότητα του ΟΗΕ, πολύ περισσότερο διότι οι τελευταίες εμπειρίες οδήγησαν στην εξουθένωση του ΟΗΕ όσο ποτέ άλλοτε στην περιθωριοποίηση του ΟΗΕ όσο ποτέ άλλοτε.

Η συλλογική προσωπικότητα της Διεθνούς Κοινότητας είναι σημείο αναφοράς, για όλους εκείνους οι οποίοι αγωνίζονται για έναν ανθρωπισμό με δημοκρατία και ελευθερία.

Είναι σημείο στήριξης των κοινωνικών κινημάτων που διεκδικούν διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας και εμβάθυνση των ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και είναι σημείο στήριξης και έμπνευσης, όλων εκείνων που οραματίζονται έναν κόσμο με περισσότερη δικαιοσύνη και με περισσότερη ανθρωπιά.

Θέλω να πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αντιδράσει. Θέλω να πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει την ανάγκη ύπαρξης και συνέχισης της δραστηριότητας της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ, στην Αθήνα.

To Γραφείο Τύπου