Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/01/2011

Συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλη στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» σχετικά με το σκάνδαλο στην υπόθεση Siemens

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» (Μ. Μιχαλοπούλου), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για το σκάνδαλο στην υπόθεση Siemens

Μακάρι να υπήρχε τιμωρία όσων έβαλαν «το χέρι στο μέλι». Αυτό που επιχειρείται το τελευταίο διάστημα είναι μια σικέ επίθεση εναντίον της ατιμωρησίας. Αυτό που παίζεται είναι ένα παρασκηνιακό παζάρι ανάμεσα στις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με στόχο να φορτωθεί το σκάνδαλο της Siemens μόνο σε κάποια πρόσωπα που και τα δύο κόμματα θεωρούν καμένα πολιτικά χαρτιά. Το σκάνδαλο είναι τόσο καραμπινάτο που δεν μπορεί να «κουκουλωθεί», σαν να μην τρέχει τίποτα. Στη συνέχεια αφού συσταθεί μια προκαταρτική επιτροπή για την περαιτέρω έρευνα κάποιων ποινικών ευθυνών σε ορισμένα πρόσωπα, θα έρθει η παραγραφή με δικαστική απόφαση, διότι υπάρχει αυτός ο νόμος «περί ευθύνης υπουργών» που όλοι ξέρουμε ότι προωθεί την ατιμωρησία και «ούτε γάτα ούτε ζημία». Τώρα. το παζάρι είναι πώς και ποιοι ακριβώς θα φορτωθούν το σκάνδαλο και με ποιες αναλογίες ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όπως έγινε και με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Μακάρι να διαψευστώ, αλλά όλα τα στοιχεία μέχρι τώρα δείχνουν ότι ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου, ούτε ο Αντώνης Σαμαράς έχουν ειλικρινά την βούληση να ματώσουν διότι στο σκάνδαλο της Siemens δεν είναι μπλεγμένα μόνο πολιτικά πρόσωπα από τα δύο κόμματα και κρατικοί αξιωματούχοι αλλά και τα ταμεία των δύο κομμάτων και αυτό προκύπτει όχι μόνο από μαρτυρικές καταθέσεις αλλά και με βούλα δικαστική από την απόφαση του ειρηνοδικείου του Μονάχου.  Επισήμως,  αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης ότι το 2% από τα μαύρα ταμεία της Siemens με συγκεκαλυμμένες μεθόδους κατέληγε στα ταμεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Την Πέμπτη αναμένεται το πόρισμα της επιτροπής. Όλο το προηγούμενο διάστημα η επιτροπή είχε καταργηθεί, είχε πάψει να λειτουργεί και είχε υποκατασταθεί, από τις διαβουλεύσεις  επίσημες και ανεπίσημες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Το ζήτημα είναι με την πρωταγωνιστική συνδρομή της Αριστεράς να υπάρξουν εκείνες οι αλλαγές οι οποίες να περιορίζουν την διαφθορά και την ατιμωρησία. Η Αριστερά  πρέπει να τα αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα ως αντικείμενα καθημερινής παρέμβασης όπως το θέμα της διαφθοράς,. Για παράδειγμα δεν μπορούν να πάνε κάποιοι φυλακή διότι υπάρχει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Μπορούν όμως να παρθούν πίσω ένα μέρος από τα κλεμμένα με αστικές αγωγές για αποζημίωση, εκεί όπου βεβαιωμένα υπάρχει πλούτος που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το πόθεν έσχες και ο οποίος οφείλεται σε μαύρο πολιτικό χρήμα. Ο Γ. Παπανδρέου από τον Ιούλιο του 2008 είχε υποσχεθεί καταγγέλλοντας τότε την ΝΔ και τον Καραμανλή την κατάθεση αγωγής εναντίον της Siemens, την επιτάχυνση όλων εκείνων των διαδικασιών που θα μπορούσαν τουλάχιστον στο οικονομικό κομμάτι να φέρουν κάτι πίσω από τα κλεμμένα. 2,5 χρόνια μετά το ελληνικό δημόσιο με ευθύνη και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όχι απλώς δεν έχει κάνει αγωγή αλλά δεν έχει υπολογίσει καν το ύψος της ζημιάς που έχει υποστεί το ελληνικό δημόσιο. Δεν έχουμε ζητήσει ούτε ένα ευρώ, δεν έχουμε υπολογίσει την ζημιά, την ώρα που στην Νιγηρία έχουν ήδη πάει κάποιοι φυλακή και ορισμένοι ετοιμάζονται να βγουν, την ώρα που για τις μίζες στην Ελλάδα και αλλού η Siemens έχει πληρώσει 400 εκ δολάρια πρόστιμο στις ΗΠΑ και έχει επίσης πληρώσει μικρότερα πρόστιμα αλλά σημαντικά σε χώρες όπως η Αργεντινή το Μπαγκλαντές και το Κουβέιτ.

To Γραφείο Τύπου