Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/01/2011

Ανακοίνωση του Περιφερειακού Συμβουλιου Θεσσαλίας ΣΥΝ για τους Μεσογειακούς Αγώνες 2013 - “Να επιστραφεί, έστω και τώρα, η διοργάνωση”

Με αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σχετικά με την υλοποίηση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας του ΣΥΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Την ίδια στιγμή που –ελέω Μνημονίου- η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στην κοινωνία, περικόπτοντας τις κοινωνικές παροχές και εκτροχιάζοντας τα εργασιακά δικαιώματα, που βγάζει σε πλειστηριασμό το δημόσιο πλούτο της χώρας, που μεταθέτει έναν σημαντικό όγκο αρμοδιοτήτων της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς να δίνει τις απαραίτητες πιστώσεις για την άσκησή τους, που εμπορευματοποιεί κάθε έννοια κοινωνικού αγαθού και δικαιώματος, η ίδια κυβέρνηση αποφασίζει ότι “έστω και συμμαζεμένα”, οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 -τη διοργάνωση των οποίων έχουν αναλάβει οι πόλεις της Λάρισας και του Βόλου- θα πραγματοποιηθούν κανονικά!

Όμως η έννοια “συμμαζεμένα” για το Υπουργείο Οικονομικών παίρνει τη μορφή χαμαιλέοντα κάθε φορά, αφού στην περίπτωση των Μ.Α. 2013, μιλάμε για μια δαπάνη της τάξεως των 135 εκατ. ευρώ, την ώρα που έχει περικόψει ποσό άνω του 35% των ετήσιων δαπανών για τον αθλητισμό (70 εκατ. ευρώ).

Θα πρέπει κάποια στιγμή όμως, τόσο οι κυβερνώντες όσο και οι δημοτικοί άρχοντες, να αντιληφθούν τις ευθύνες τους: στο όνομα του φακέλου διεκδίκησης των Αγώνων, όλα τα μεγάλα έργα υποδομής για τους δύο δήμους, παραπέμφθηκαν στις καλένδες, και σήμερα διαπιστώνουμε ότι κανένα από αυτά δε θα υλοποιηθεί: Η ηλεκτροκίνηση μεταξύ των δύο μεγάλων πόλεων δεν προχώρησε. Ο Περιφερειακός του Βόλου παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα. Τα Μεσογειακά Χωριά που θα είχε ένα νόημα να κατασκευαστούν από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και να παραχωρηθούν μετά σε δικαιούχους του, δεν πρόκειται να γίνουν. Τα Γενικά Νοσοκομεία και των 2 περιοχών βρίσκονται λόγω υποστελέχωσης, στο “κόκκινο”. Η κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων ουσιαστικά περιορίστηκε στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Λάρισας, ιδιοκτησία ουσιαστικά του επιχειρηματία κ. Κ. Πηλαδάκη, ενώ το νέο κλειστό γυμναστήριο αποτέλεσε πεδίο διαφωνιών ανάμεσα στη Λάρισα και την Καρδίτσα. Τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα υπολειτουργούν και οι υπόλοιπες υποδομές στους δύο νομούς, οριακά δε λειτουργούν και κινδυνεύουν με λουκέτο.

Ας αφήσουμε, λοιπόν, κατά μέρος, τις φιέστες που πρόκειται να αποφέρουν χρήματα μόνο σε ελάχιστα και μεγάλα συμφέροντα, μέσα σε συνθήκες αδιαφάνειας και καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Οι δύο δημοτικές ας διεκδικήσουν έστω και τώρα από την Πολιτεία τα έργα υποδομής που η Θεσσαλία έχει άμεση ανάγκη κι έπρεπε να έχουν γίνει, ανεξαρτήτως των Μ.Α., κι ας χρηματοδοτηθούν από τα ποσά που θα δίδονταν για τους Μεσογειακούς.

Ας δοθούν αυτά τα κονδύλια στις υποδομές κοινωνικής πρόνοιας, στους δήμους, στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, που σήμερα έχει βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα

Ως Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας του ΣΥΝ υποστηρίζουμε πως δεν είναι αργά, έστω και τώρα, για να επιστραφεί η διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων 2013, που στις σημερινές συνθήκες, τίποτα πλέον δεν έχει να προσφέρει στην αθλητική, πολιτιστική, περιβαλλοντική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλίας.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ