Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/01/2011

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Εργοδοτική τρομοκρατία από την κοινοπραξία «ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΥΣ» με εκβιασμούς, απειλές, μη καταβολή επιδομάτων και δεκάδες απολύσεις εργαζομένων

Προς τους Υπουργούς Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων - Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων η κοινοπραξία «ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΥΣ» που έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ», δηλαδή την κατασκευή της νέας εθνικής οδού Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα, παραβιάζει συστηματικά την εργατική νομοθεσία. Σε συνδυασμό μάλιστα με την παντελή έλλειψη ελέγχου από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (στους οποίους έχουν προσφύγει οι εργαζόμενοι), έχει προχωρήσει σε πλήρη ανατροπή και απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τη μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.

Πιο συγκεκριμένα, η κοινοπραξία «ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΥΣ» και οι εταιρείες-μέλη της έχουν προχωρήσει στις παρακάτω αποφάσεις και ενέργειες:

- Η εταιρεία VINCI (μέλος της κοινοπραξίας), προχώρησε σε 29 παράνομες απολύσεις καταπατώντας ακόμα και το όριο των νόμιμων απολύσεων, αρνούμενη κάθε επίσημη ενημέρωση  και διαβούλευση με το σωματείο «ΓΑΛΑΡΙΑ» , το μοναδικό σωματείο στην Ολυμπία οδό. Η κοινοπραξία αποφάσισε να προχωρήσει σε απολύσεις του μισού εργατικού δυναμικού της από ένα σύνολο 2800 εργαζομένων μέσα στον Γενάρη.

- Αρνούνται την καταβολή και αυτών των νόμιμων επιδομάτων, υπερωριών κτλ., που έχουν θεσμοθετηθεί με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, σε εργαζόμενους που μέχρι τώρα δούλευαν με εξαντλητικούς ρυθμούς.

- Παραβιάζουν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας με συνέπεια τα συχνά εργατικά ατυχήματα στα εργοτάξια της κοινοπραξίας με ενέργειες όπως: Μη τήρηση του χρόνου ασφαλείας έπειτα από ανατινάξεις για τη διάνοιξη της γαλαρίας, παράνομη χρησιμοποίηση εργαζομένων σε εργασίες( π.χ χειρισμός βαρέων οχημάτων) χωρίς να έχουν την κατάλληλη ειδικότητα (απαιτούμενο δίπλωμα, ανάλογη εμπειρία), εκβιασμοί για πολλαπλές ειδικότητες κ.α.

- Επιδιώκουν την κατάργηση του δικαιώματος του συνδικαλισμού των εργαζομένων. Ήδη  έχουν προχωρήσει σε απόλυση εκλεγμένου μέλους της διοίκησης του Σωματείου, μία μέρα μετά την κατάθεση της υποψηφιότητας του και η κοινοπραξία σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων που είναι εκλεγμένοι στο προεδρείο του Σωματείου.

-Εδώ και μήνες εργάζονται παράνομα εντός των εργοταξίων φορτηγά αυτοκίνητα Ι.Χ.

Όλα τα παραπάνω είναι ένα μέρος από τις παράνομες και καταχρηστικές ενέργειες της κοινοπραξίας «ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΥΣ».

Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία VINCI (μέλους της κοινοπραξίας) μέσω του σωματείου τους «Η ΓΑΛΑΡΙΑ», έχουν προσφύγει στα αρμόδια όργανα, αλλά ματαίως. Απαντήσεις δεν παίρνουν και η κοινοπραξία συνεχίζει ανεξέλεγκτη να παραβιάζει την ισχύουσα νομοθεσία, ενώ ταυτόχρονα:

-Η VINCI  απειλεί για αποχώρηση από το έργο.

-Οι τράπεζες που παίζουν το παιχνίδι των κατασκευαστικών, παγώνουν την χρηματοδότηση γιατί θεωρούν το έργο «επισφαλές»

-Οι εταιρείες πιέζουν το κράτος να στήσουν και άλλους σταθμούς διοδίων.

-Το κράτος απειλεί με κυρώσεις, όσους δεν πληρώνουν διόδια.

Επειδή οι απολύσεις έγιναν εκδικητικά, χωρίς καν να τηρούνται τα προσχήματα, ώστε να τρομοκρατηθούν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

 Επειδή η μη καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων της κοινοπραξίας  είναι κατάφωρα παράνομη και απαράδεκτη.

Επειδή η κοινοπραξία παραβιάζει διαχρονικά και συστηματικά τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, χωρίς να την ελέγχει η πολιτεία δια των αρμοδίων οργάνων, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1.Σε ποιες ενέργειες θα προβούν έτσι ώστε να διασφαλιστεί η απασχόληση του συνόλου των εργαζομένων και να υπάρξει άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους αλλά και προάσπιση όλων των νόμιμων δικαιωμάτων τους;

2.Ποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να αναλάβουν προκειμένου να ανακληθούν οι απολύσεις των 29 εργαζομένων; Τι μέτρα θα ληφθούν ενάντια στην Κοινοπραξία για τις παράνομες αυτές απολύσεις;

3.Θα ελεγχθεί η εταιρεία από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς  αναφορικά με τις παραβιάσεις των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων; Θα  ελεγχθεί για την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης; Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν, ώστε να συμμορφωθεί η εταιρεία με την ισχύουσα νομοθεσία;

4.Τηρούνται όλα τα συμφωνηθέντα για το έργο «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ» από την κοινοπραξία  «ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΥΣ»; Αν όχι τι μέτρα θα πάρουν, ώστε να μην βρεθούν στο δρόμο 2800 εργαζόμενοι;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Λαφαζάνης Παναγιώτης

Κριτσωτάκης Μιχάλης