Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/01/2011

Συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλη στο ρ/σ «FLASH 96.0»

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «FLASH 96.0» (A. Κοκορίκος), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για τα τεκταινόμενα στο σκανδάλο Siemens

Η μη έκδοση του Φόλκερ Γιούνγκ είναι το κερασάκι στην τούρτα της συγκάλυψης. Η απόφαση της Γερμανικής δικαιοσύνης είναι «καρμπόν» με την απόφαση που είχε βγει και για την υπόθεση Χριστοφοράκου:  «δεν σας τον δίνουμε πίσω». Η μητρική Siemens αφού πλήρωσε εκατοντάδες εκατομμύρια πρόστιμο παντού στον κόσμο εκτός  απ την Ελλάδα, όπου δεν της έχει ζητηθεί ούτε καν ένα ευρώ, έχει κλείσει σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο τα ζητήματα, θέλει να απαλλαγεί και από την ενοχλητική εκκρεμότητα του σκανδάλου Siemens-Ελλάδα  Οι  ελληνικές αρχές, οι κυβερνήσεις, οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, η δικαιοσύνη, το ΣΔΟΕ, η αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και οι ηγεσίες των δύο κομμάτων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Siemens με τα κομματικά τους ταμεία κάνουν οτιδήποτε για να διευκολύνουν την συγκάλυψη . Αυτό που ζούμε είναι το χρονικό μιας προαναγγελθείσας συγκάλυψης .

Για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής

Η εξεταστική επιτροπή ολοκληρώνει 10 μήνες δουλειάς και θα προταθεί μια σύνθεση προκαταρτικής επιτροπής. Προβλέπω με λύπη, ότι θα επιχειρηθεί από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ να φορτωθεί όλο το σκάνδαλο σε μερικά πρόσωπα που τα θεωρούν “καμένα” πολιτικά χαρτιά. Mετά, αφού μεσολαβήσει και το ενδιάμεσο στάδιο μιας προκαταρκτικής επιτροπής θα έρθεi, όπως έγινε και στο Βατοπέδι, η διαπίστωση από το δικαστικό συμβούλιο, ότι με βάση τον άθλιο νόμο «περί ευθύνης υπουργών» που συνεχίζει να υπάρχει με ευθύνη των δύο μεγάλων κομμάτων, έχει επέλθει παραγραφή. Mε εξαίρεση, τυχόν αδικήματα που έγιναν μετά τον Σεπτέμβριο του 2007, τα οποία θα παραγραφούν τον ερχόμενο Ιούνιο.

Για την χρηματοδότηση των κομματικών ταμείων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Υπάρχει απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου από το 2009, που λέει ότι εκτός από πολιτικά πρόσωπα, από τα μαύρα ταμεία της Siemens χρηματοδοτήθηκαν και τα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Κανένας νόμος «περί ευθύνης υπουργών» δεν εμπόδισε τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά,  που εκείνη την περίοδο δεν ήταν επικεφαλής  των δύο κομμάτων, να «ξετινάξουν» με όρους κάθαρσης και τιμωρίας την υπόθεση κομματικά ταμεία. Υπάρχουν δύο λαϊκά αιτήματα: «να πάνε οι κλέφτες φυλακή» και «φέρτε πίσω τα κλεμμένα». Δυστυχώς, το πρώτο θα εξελιχθεί σε φιάσκο διότι έχει οχυρωθεί η ατιμωρησία με τους τρόπους που προανέφερα.

Προκλητική ατιμωρησία, φέρτε πίσω τα κλεμμένα!

Όσο υπάρχει το άρθρο 68 παράγραφος 2  του Συνάγματος, δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα που να θεραπεύουν αυτήν την προκλητική ατιμωρησία. Όσον αφορά το αίτημα «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» υπάρχουν δυνατότητες να ζητηθούν πίσω χρήματα και από την Siemens και από τα κόμματα που πήραν χρήματα στα ταμεία τους και από τα πρόσωπα τα οποία βρεθήκαν με χρήματα παραπάνω απ αυτά που δικαιολογούν τα επίσημα οικονομικά τους. Στην Ελλάδα όχι απλώς δεν έχει ζητηθεί ούτε ένα ευρώ, αλλά δεν έχει υπολογίσει το κράτος το ύψος της ζημίας. Τα δε κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επισήμως αρνούνται ότι έχουν πάρει χρήματα από την Siemens. Αυτές οι συμπεριφορές είναι που κάνουν τον κόσμο να απογοητεύεται να εξοργίζεται και να θυμώνει .

Πολιτικές ευθύνες για την διαφυγή ανθρώπων- κλειδιά στην υπόθεση στο εξωτερικό

Υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες και την φυγή Καραβέλα και Χριστοφοράκου επί της κυβερνήσεως της ΝΔ και για την φυγή του Φόλκερ Γιούνγκ επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ. Επί ΝΔ είχε γίνει σάλος όταν έγινε το συμβάν, ενώ στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ το συμβάν πέρασε χωρίς να γίνει και πολύ μεγάλος θόρυβος.

 Όταν το θέμα της διαφυγής ήρθε στην βουλή με επίκαιρη ερώτηση  μου, ο κ. Παπουτσής έριξε την ευθύνη στην δικαιοσύνη και αρνήθηκε τις πολιτικές ευθύνες που ίδιος καταλόγιζε στους υπουργούς της ΝΔ, όταν ο ίδιος ήταν στην αντιπολίτευση.

Για την συνεδρίαση του Ecofin και τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου

Από τη δήλωση Παπακωνσταντίνου φαίνεται ότι οι δεσμεύσεις για την επόμενη τριετία είναι ειλημμένες ήδη από το μνημόνιο. Για το 2012-2014 υπάρχουν δεσμεύσεις πολύ αυστηρές, πολύ σκληρές για πρόσθετα μέτρα, που τις έχει υπογράψει ήδη ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύοντας την οικονομική πολιτική της χώρας. Επομένως το να ζητάς συναίνεση σε κάτι το οποίο ερήμην των υπολοίπων έχεις προδιαγράψει, δεσμευτεί και προσυπογράψει  δεν είναι και πειστικό.

Για την οικονομική πολιτική

Εδώ και καιρό,  όχι μόνο η Γερμανία, η Τρόικα, το ΔΝΤ και η ΕΕ βλέποντας την διαρκή φθορά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ   από την εφαρμογή αυτής της οικονομικής πολιτικής και του μνημονίου, θέλει να διευρύνει το μπλοκ το πολιτική της στήριξης της πολιτικής του μνημονίου και κάνουν ότι μπορούν για να διευρύνουν αυτή τη συμμαχία των προθύμων.

Είναι φανερό, ότι το μνημόνιο έχει υπαγορευτεί από τα συμφέροντα και την λογική των δανειστών μας. Αλλά και την περεταίρω υλοποίηση του, οι δανειστές μας θέλουν να την διαμορφώσουν και να την επιβάλλουν με τους πολιτικούς και  κοινωνικούς όρους που θα εγγυηθούν την εφαρμογή του και αυτό είναι ανησυχητικό, πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση αποτυγχάνει στο να το υλοποιήσει με τον τρόπο που έχει δεσμευτεί. Η αποτυχία της κυβέρνησης να περιορίσει την φοροδιαφυγή, κάνει υψηλότερους τους έμμεσους φόρους και επομένως βαθαίνει την ύφεση και αυξάνει τον πληθωρισμό. Η αδυναμία της κυβέρνησης να περιορίσει την διαφθορά και την γραφειοκρατία βαθαίνει την ύφεση, σπαταλά πόρους, αποδυναμώνει κάθε προοπτική ανάπτυξης.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να περιορίσει την γραφειοκρατία που είναι κομμάτια που ως δεσμεύσεις υπάρχουν και στο μνημόνιο, την οδηγεί να κάνει μεγαλύτερες ακόμη περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικό κράτος.

Η ευθύνη της Αριστεράς

Οι εξελίξεις και τα αδιέξοδα στο οικονομικό επίπεδο προδιαγράφουν μια περίοδο έντονης κοινωνικής κρίσης και έντονης πολιτικής ρευστότητας. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη η Αριστερά να ξεπεράσει τις δικές τις ασθένειες, την πολυδιάσπαση της και την αδυναμία της να συνδιαμορφώσει πάνω σε πειστικές εναλλακτικές προτάσεις,  ένα αντίπαλο δέος ικανό να εκφράσει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που αντιδρά στην κυβερνητική πολιτική και φυσικά δεν θέλει με τίποτα την ΝΔ.

To Γραφείο Τύπου