Skip to main content.
19/01/2011

Κινητοποίηση επιβατών στην Αθήνα ενάντια στις αυξήσεις εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών

Σήμερα το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος, στο σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά και σε δεκάδες γειτονιές της Αθήνας, εκατοντάδες επιβάτες κινητοποιήθηκαν ενάντια στις κυβερνητικές αποφάσεις για αυξήσεις εισιτηρίων κατά 40%. Τα αιτήματα των κινητοποιήσεων ήταν: 

Στην κινητοποίηση επιβατών στην πλ. Συντάγματος συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, της Ανοιχτής Πόλης, των Επιτροπών «Ακρίβεια STOP», του Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της GreenAttack. Κατά τη διάρκεια της κινηματικής παρέμβασης στο Σύνταγμα έγιναν οι εξής δηλώσεις:

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε: Μετά το κίνημα «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» στα διόδια, αναπτύσσεται ένα νέο κίνημα ενάντια στις εξοντωτικές αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών.

Είναι πολύ πιθανόν ότι σε λίγο οι πολίτες θα αμφισβητήσουν με τους ενωτικούς αγώνες τους το ίδιο το δημόσιο χρέος, ως χρέος του ελληνικού λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ολόθερμα το κίνημα για να μην αυξηθούν τα εισιτήρια στις συγκοινωνίες.    

 

Εκ μέρους της Ανοιχτής Πόλης, ο Χάρης Κωνσταντάτος δήλωσε: Η κυβέρνηση με το σχέδιο που προωθεί διαλύει τις δημόσιες συγκοινωνίες. Με τις αυξήσεις αποκλείει το λαϊκό κόσμο από την μετακίνηση. Διεκδικούμε να μην περάσουν οι αυξήσεις, να αναπτυχθούν οι δημόσιες συγκοινωνίες που έχουν μεγάλη κοινωνική και περιβαλλοντική αξία. Από 1η Φεβρουαρίου καλούμε τους πολίτες να μην ακυρώνουν ή να μοιράζονται εισιτήριό τους. Να ακυρώσουμε στην πράξη τα σχέδια της κυβέρνησης.

 

Ο Απόστολος Κασιμέρης (μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ) δήλωσε: Εργαζόμενοι και επιβάτες αλληλέγγυοι ενωμένοι στην υποβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών και την αύξηση του εισιτηρίου. Κόντρα στο μνημόνιο και την τρόικα. Μια τιμή υπάρχει για το εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και αυτή είναι δωρεάν.

 

Δήλωση της Ελένης Μήτσου (Συντονίστρια GreenAttack Αθήνας): Κάθε χρόνο μέσω της φορολογίας μας πληρώνουμε, σύμφωνα με τους υπάρχοντες νόμους, 500 – 600 εκατομμύρια ευρώ για τις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής. Για να έχουν φθηνό εισιτήριο, ταχτικά δρομολόγια κοκ. Τα τελευταία 12 χρόνια όμως, από αυτά τα λεφτά μόνο το 20% καταλήγει τελικά στις αστικές συγκοινωνίες. Οι κυβερνήσεις επιλέγουν να μην δώσουν το σύνολο των χρημάτων που οι αστικές συγκοινωνίες από το νόμο δικαιούνται και τις παραπέμπουν να δανειστούν από τράπεζες – με ληστρικά επιτόκια – για να αντεπεξέλθουν στις λειτουργικές τους δαπάνες. Έτσι δημιουργήθηκαν τα ελλείμματα και τα χρέη που σήμερα καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς, επιβάτες και εργαζόμενοι.

Οι επιβάτες με αύξηση της τιμής του εισιτήριου, αραίωση δρομολογίων και περικοπή γραμμών.

Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες με περικοπές στους μισθούς τους, μετατάξεις, απολύσεις κ.α.

Εμείς καλούμε τον κόσμο να οργανωθεί σε επιτροπές άρνησης πληρωμής του εισιτηρίου των αστικών συγκοινωνιών.

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες.

Ο καθένας μόνος του είναι αδύναμος, όλοι μαζί όμως μπορούμε να αντισταθούμε.

 

Η Μαρίνα Μπρέστα (μέλος των Επιτροπών  Ακρίβεια STOP) δήλωσε: Καλούμε όλους τους πολίτες σε ανυπακοή από 1η Φεβρουαρίου. Κανείς να μην πληρώνει εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες μέχρι να πάρει η κυβέρνηση πίσω το χαράτσι της αύξησης 40% που επιβάλλει στην τιμή του εισιτηρίου. Καλούμε όλες τις Επιτροπές Πολιτών, τις κινήσεις γειτονιάς και τους ενεργούς πολίτες να προχωρήσουν σε παναττικό συντονισμό των αυτόνομων δράσεών τους. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό μαζικό κίνημα που θα νικήσει την κυβέρνηση.

 

Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει πλατύ κάλεσμα σύσκεψης κινημάτων κατά της ακρίβειας, συνδικάτων, δημοτικών κινήσεων και δημάρχων τη Δευτέρα 24/1 και ώρα 5μμ στα γραφεία της ΟΤΟΕ για συντονισμό δράσης ώστε να διοργανωθεί βδομάδα δράσης από 1-8 Φλεβάρη με στόχο οι επιβάτες να μην πληρώνουν εισιτήρια μέχρι η κυβέρνηση να ανακαλέσει τις υπέρογκες αυξήσεις τους.