Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/01/2011

Τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος του Ταμείου Συνοχής, η απορροφητικότητα βρίσκεται στο 75% !!! - απάντηση της Κομισιόν στο Νίκο Χουντή

ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ

•    Τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος του Ταμείου Συνοχής, η απορροφητικότητα βρίσκεται στο 75% !!!

•    Περιβάλλον, Ηλεκτρικός και Υπόγειος Σιδηρόδρομος παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις.

•    Ανοιχτός ο κίνδυνος απώλειας κοινοτικού χρήματος.

•    Απάντηση της Κομισιόν στο Νίκο Χουντή.

Τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος (2000-2006) του Ταμείου Συνοχής, η απορροφητικότητα της Ελλάδας παραμένει στο 75.01%, όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απάντησή της στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του, έθετε το θέμα «των μεγάλων καθυστερήσεων στη υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής», παρά τις συνεχείς παρατάσεις που ελάμβανε η Ελλάδα, ζητώντας ταυτόχρονα να ενημερωθεί για το ποσοστό απορρόφησης του Ταμείου Συνοχής και για τους τομείς στους οποίους παρουσιάζεται η μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Στην απάντησή της η Κομισιόν αποκαλύπτει ότι «στις 15 Νοεμβρίου 2010 η απορρόφηση των κοινοτικών πιστώσεων από την Ελλάδα ανερχόταν στο 75,01% των κεφαλαίων που προορίζονταν για την περίοδο 2000-2006». Όσον αφορά τα έργα στα οποία παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις η Κομισιόν σημειώνει ότι αυτές εντοπίζονται καταρχήν σε έργα περιβάλλοντος, αλλά και στα «σχέδια που αφορούν τις αστικές μεταφορές – ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και υπόγειος – που παρουσιάζουν καθυστερήσεις, όσον αφορά την ολοκλήρωσή τους και την επιχειρησιακή εφαρμογή τους».

Καταλήγοντας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο απώλειας κοινοτικών πόρων λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στα έργα, σημειώνοντας ότι «στο παρόν στάδιο, δεν μπορεί να αποφανθεί σχετικά με τον ενδεχόμενο κίνδυνο απώλειας μη χρησιμοποιηθέντων κονδυλίων».

To Γραφείο Τύπου