Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/01/2011

Δηλώσεις του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και του βουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με την Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο της Siemens

Α. Τσίπρας: Ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών στην πραγματικότητα είναι νόμος προστασίας των Υπουργών και δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι κατασκεύασμα, δημιούργημα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας, όπως και εκείνα τα άρθρα του Συντάγματος που αν δεν αναθεωρηθούν, δεν επιτρέπουν καμία επί της ουσίας τροποποίηση αυτού του νόμου.

Να σταματήσει λοιπόν η υποκρισία, να σταματήσει ο εμπαιγμός και να απολογηθούν οι εμπνευστές αυτού του νόμου οι οποίοι σήμερα με επικοινωνιακά κόλπα και με μυστικές διαβουλεύσεις, δεν επιτρέπουν στον ελληνικό λαό να μάθει πόσα δισεκατομμύρια ευρώ κατευθύνθηκαν στα κομματικά τους ταμεία, σε φίλους και σε στελέχη τους.

Μετά την παραγραφή στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου έρχεται και το φιάσκο της Siemens να μας αποδείξει ότι η πολυπόθητη για κάποιους συναίνεση των δυο μεγάλων κομμάτων, ξεκινάει από τις εξεταστικές επιτροπές και από την παραγραφή των σκανδάλων.

Αθωώνουν ο ένας τον άλλον. Αυτό κάνουν. Όπως έγινε με το Βατοπέδι, έτσι και με τη Siemens. Και την ίδια στιγμή βέβαια η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών με δήθεν αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης Υπουργών, που δεν μπορεί να αλλάξει την ουσία όσο υπάρχει το παρόν Σύνταγμα.

Αθώοι του αίματος λοιπόν, όσοι χρεοκόπησαν τη χώρα, όσοι έχτισαν κομματικές καριέρες και περιουσίες και ο μόνος ένοχος ο ελληνικός λαός που καλείται να πληρώσει την επικείμενη κοινωνική χρεοκοπία.

Εμείς, λέμε ένα πράγμα. Ο κόσμος, ο λαός έχει μόνο μια επιλογή. Να μην αποδεχθεί την δική του χρεοκοπία αλλά να χρεοκοπήσει το δικομματικό σύστημα της πολιτικής ηθικής και οικονομικής χρεοκοπίας.

Να μην πτωχεύσει ο ίδιος αλλά να πτωχεύσει τους πελάτες της Siemens. Τα δυο κόμματα εξουσίας που για τέσσερις δεκαετίες κυβερνούν τη χώρα.

Δ. Παπαδημούλης: Για μια ακόμη φορά και στο μεγάλο σκάνδαλο της Siemens το μεγαλύτερο μέρος της αλήθειας δεν πέρασε από την αίθουσα της Εξεταστικής Επιτροπής. Οι μηχανισμοί της συγκάλυψης αποδείχθηκαν και πάλι ισχυρότεροι από τη λαϊκή απαίτηση για τιμωρία των υπευθύνων, και για να επιστραφούν πίσω τα κλεμμένα.

Αυτές τις ώρες που ολοκληρώνει η Εξεταστική Επιτροπή τις εργασίες της με πολλές δυσκολίες και πολλούς αυτοτραυματισμούς επαναλαμβάνω κάτι που είπα από την πρώτη στιγμή για τις ευθύνες των προσώπων, πολιτικές και ενδεχόμενες ποινικές, θα μιλήσω μέσα στην Εξεταστική Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού προηγουμένως ακούσω με προσοχή τις προτάσεις και τα επιχειρήματα όλων των άλλων συναδέλφων.

Το βέβαιο είναι ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα με τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής.

Δημοσιογράφος: Επειδή μιλήσατε για διαβουλεύσεις. Έχει προκύψει κατά τη γνώμη σας ένδειξη ότι η Siemens είχε στήσει όχι απλώς με κάποια στελέχη κομμάτων αλλά με ολόκληρο κομματικό μηχανισμό; Δηλαδή και με απλά στελέχη, όχι επώνυμα;

Δ. Παπαδημούλης: Υπάρχει επίσημη απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου του Μονάχου που αναφέρεται καθαρά στη χρηματοδότηση των ταμείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας από τα μαύρα ταμεία της Siemens με το περίφημο 2%.

Σύμφωνα με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς οι μίζες που έχουν διακινηθεί από τα μαύρα ταμεία της Siemens είναι τουλάχιστον εκατό φορές μεγαλύτερες απʼ αυτές που έχουν ομολογηθεί γιατί διακινήθηκαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Μέχρι τώρα ξέρουμε μόνο για το ένα εκατομμύριο μάρκα που ο κ. Τσουκάτος πήρε από τον κ. Χριστοφοράκο και ισχυρίζεται ότι το έδωσε στα κομματικά ταμεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και για τα 250.000 ευρώ περίπου της «χορηγίας» στον κ. Μαντέλη.

Ψάχνουμε το άλλο 99,5% τουλάχιστον από τις μίζες που διακινήθηκαν. 

Α. Τσίπρας: Υπάρχει μια λαϊκή παροιμία που λέει ο κόσμος το έχει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι. Είναι φανερό ότι το σκάνδαλο της Siemens είναι το πιο συμβολικό και διαχρονικό, θα έλεγα εγώ, σκάνδαλο που αναδεικνύει, συμβολίζει τη διαπλοκή οικονομικής και πολιτικής εξουσίας στον τόπο μετά την μεταπολίτευση. Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Συγκεκριμένες πτυχές του δικού μας πορίσματος θα αναλυθούν από τον Βουλευτή μας τον Δημήτρη Παπαδημούλη που παρακολούθησε την Εξεταστική Επιτροπή στα συμπεράσματα που θα καταθέσει στην Επιτροπή  αλλά και στην Ολομέλεια.

Εμείς κάνουμε κάποια σχόλια επί της πολιτικής διαδικασίας και βγάζουμε κάποια πολιτικά συμπεράσματα τα οποία είναι κρίσιμα και για τον ελληνικό λαό, να γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι σήμερα προσπαθούν να τον πείσουν ότι υποτίθεται γυρίζουν σελίδα και κάνουν μεγάλες τομές, αλλαγές. Και ταυτόχρονα προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα μας βγάλουν από την κρίση. Ποίοι; Αυτοί που δημιούργησαν αυτό το πολιτικό σύστημα, αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση.

Δ. Παπαδημούλης: Να προσθέσω ότι κατέθεσα ήδη γραπτώς στον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής, τους λόγους για τους οποίους καταψήφισα το κείμενο που κατά πλειοψηφία ενέκρινε η Εξεταστική Επιτροπή, καθώς και το πολιτικό σκεπτικό της αξιολόγησης που συνοδεύει αυτή την καταψήφιση. Εξάντλησα όλα τα περιθώρια για να καταγράψουμε τα πραγματικά περιστατικά, τον κοινό τόπο, αυτό που ο κόσμος το έχει τούμπανο για το μεγάλο δικομματικό σκάνδαλο της Siemens αλλά προσέκρουσα σε παρελκυστική τακτική και αρνήσεις. 

.

To Γραφείο Τύπου