Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/01/2011

Δήλωση του Π. Σκουρλέτη, εκπροσωπου Τύπου του ΣΥΝ για τις εξελίξεις στην οικονομία

Γίνεται σαφές ότι η επιμήκυνση που επιδιώκει η κυβέρνηση στο χρόνο αποπληρωμής του δανείου συνδέεται με τη λήψη νέων μέτρων, το βάθεμα και τη μονιμοποίηση της πολιτικής του μνημονίου. Η συνέχιση όμως αυτής της πολιτικής, πέρα από την απονέκρωση της οικονομίας, εξοντώνει και χρεοκοπεί τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας.

Στην κρίσιμη και οριακή στιγμή που βρίσκεται η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται βαθιές και ριζικές αλλαγές. Η δυνατότητα απευθείας δανεισμού από την ΕΚΤ των χωρών μελών της Ε.Ε., η έκδοση ευρωομολόγου από την ΕΚΤ και εγγυημένου απ΄ αυτήν καθώς και ο αποφασιστικός περιορισμός της δράσης των κερδοσκοπικών αγορών καθίστανται μέτρα αναγκαία για την ύπαρξη και τη συνέχιση της Ε.Ε., τα οποία βρίσκονται στον αντίποδα της λογικής  του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Η συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με τη διαγραφή μέρους του, στο πλαίσιο μιας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση των δημόσιων χρεών, μπορεί να ανατρέψει τη σημερινή αδιέξοδη πορεία.

To Γραφείο Τύπου