Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/01/2011

Εκτέλεση προϋπολογισμού 2010: «Η εγχείρηση πέτυχε ο ασθενής απεβίωσε»!

Ανακοίνωση Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Πανηγυρίζει το οικονομικό επιτελείο διότι κατάφερε, υποτίθεται, να «πιάσει» και να ξεπεράσει το στόχο του προϋπολογισμού για τη μείωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού του 2010. Εκτός βέβαια του γεγονότος ότι η μείωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού υπολείπεται σημαντικά των αρχικών στόχων του μνημονίου, η «μεγάλη επιτυχία» της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής οφείλεται στα εξής:

-    στο «πετσόκομμα» μισθών και συντάξεων

-    στις μεγάλες περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

-    στις αλλεπάλληλες αυξήσεις των κοινωνικά άδικων έμμεσων φόρων

-    στη δραματική μείωση της χρηματοδότησης των υπολειμμάτων του κράτους πρόνοιας

Και ταυτόχρονα βέβαια η τεράστια υστέρηση στα έσοδα – περίπου 4 δις ευρώ σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του μνημονίου – καταδεικνύει ότι το οικονομικό επιτελείο όχι απλά δεν καταπολέμησε τη φοροδιαφυγή, όπως προπαγανδίζει, αλλά την ενθάρρυνε ανοιχτά, με σκανδαλώδεις ενέργειες τύπου περαίωσης και με χαριστικές πολιτικές στο κεφάλαιο.

Η εφαρμοζόμενη πάντως οικονομική πολιτική μπορούμε να πούμε ότι πέτυχε πράγματι τον βασικό της στόχο: την κατακόρυφη αύξηση του ελλείμματος κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης στη χώρα μας.

Οι δυνάμεις του κεφαλαίου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ως πιστός εκφραστής των συμφερόντων τους, έχουν,  συνεπώς, κάθε λόγο να πανηγυρίζουν. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και όσοι πλήττονται από τις βαθιά ταξικές πολιτικές της κυβέρνησης, έχουν κάθε λόγο να αντισταθούν και να αγωνιστούν για να αποτρέψουν την παραπέρα καταστροφική πορεία του τόπου.

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής