Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/08/2003

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ στη Λευκάδα

Κλιμάκιο στελεχών του ΣΥΝ από τη βουλευτή Ασημίνα Ξηροτύρη, τον Δημήτρη Στρατούλη μέλος της Π.Γ., τους Γραμματείς των Ν.Ε. Λευκάδας και Πρέβεζας επισκέφθηκαν σήμερα τις σεισμόπληκτες περιοχές και συζήτησαν με τους τοπικούς φορείς, τους δημάρχους και νομάρχες Λευκάδας και Πρέβεζας και στη συνέχεια με τους κατοίκους στους καταυλισμούς για τα προβλήματα που δημιούργησε ο σεισμός.

Οι ζημιές στα κτίρια, στο οδικό δίκτυο, στο λιμάνι και στο δίκτυο του βιολογικού καθαρισμού είναι σημαντικές στο νησί της Λευκάδας και απαιτούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης και πολύ περισσότερο συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία της Αυτοδιοίκησης, της περιφέρειας και της κυβέρνησης, τόσο για τις άμεσες ενέργειες της αποκατάστασης, όσο και τις μεσοπρόθεσμες για την ενίσχυση της περιοχής.

Θέματα όπως: η καταγραφή των ζημιών των κτιρίων, το προσωρινό επίδομα και στη συνέχεια το πρόγραμμα αποκατάστασής τους, ο έλεγχος και η μελέτη αποκατάστασης των δημόσιων κτιρίων και των υποδομών, τα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης του τουρισμού με το ανάλογο διαφημιστικό πακέτο, όπως και της ενίσχυσης του σεισμογραφικού δικτύου στην περιοχή, διαπιστώθηκε ότι μόνο αποσπασματικά αντιμετωπίζονται μέχρι σήμερα και όχι στη βάση ενός ενιαίου σχεδίου δράσης και συνεργασίας Αυτοδιοίκησης και Δημόσιου Τομέα.

'Αμεση και συντονισμένη προσπάθεια θα πρέπει να υπάρξει για την πλήρη αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων και των νοσοκομείων που έχουν προβλήματα και στην Πρέβεζα και στη Λευκάδα. Επίσης για τη στήριξη των εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις, ώστε να συμπληρωθούν τα απαραίτητα ένσημα για να τους χορηγηθεί αργότερα το χειμερινό επίδομα, για την ενίσχυση των μικρομεσαίων που έχουν υποστεί ζημιές, για την τόνωση της απασχόλησης και για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της περιοχής.

Οι τοπικοί φορείς δίνουν από την πρώτη στιγμή τη μάχη για να κρατήσουν ζωντανές τις σεισμόπληκτες περιοχές, χρειάζονται, όμως, και την αμέριστη, αποτελεσματική βοήθεια και συνεργασία του κράτους και της κυβέρνησης που μέχρι σήμερα διαπιστώθηκε ότι έχει σημαντικότατες ελλείψεις.

Οι σεισμόπληκτοι χρειάζονται επιτέλους έργα και όχι ευχές και λόγια.

To Γραφείο Τύπου