Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/08/2003

Για την αιματηρή έκρηξη στα γραφεία του ΟΗΕ και τον θάνατο του εκπροσώπου του ΟΗΕ στη Βαγδάτη

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, με αφορμή την αιματηρή έκρηξη στα γραφεία του ΟΗΕ και τον θάνατο του εκπροσώπου του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, απέστειλε σήμερα στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν το ακόλουθο τηλεγράφημα:

"Εκφράζω τον αποτροπιασμό και την οδύνη μου για την επίθεση εναντίον της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ στην Βαγδάτη και την απώλεια του Σέρτζιο ντε Μέλο, εκπροσώπου του ΟΗΕ στο Ιράκ.
Η υπεράσπιση της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ο μοναδικός δρόμος για να μπορέσουν όλοι να ζήσουν με αξιοπρέπεια και προκοπή.
Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας οδηγούν στον φαύλο κύκλο της βίας και ολόκληρο τον κόσμο στον εφιάλτη της αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας.
Τα ψεύδη του Μπους και του Μπλερ αποτελούν πρόκληση για την ιστορία και την οικουμένη.
Απέναντι στους παραχαράκτες της αλήθειας και τους εγκληματίες κατά της ανθρωπότητας οι πολίτες του κόσμου αγωνίζονται για έναν αναβαθμισμένο ρόλο του ΟΗΕ.
Ελπίδα και αξίωση ζωής όλου του κόσμου αποτελεί ο σεβασμός του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ από όλους για μια ειρηνική και δημοκρατική εξέλιξη προς όφελος του ταλαιπωρημένου Ιρακινού λαού."

Με αφορμή την αιματηρή έκρηξη στα γραφεία του ΟΗΕ και τον θάνατο του εκπροσώπου του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, ο Νίκος Χουντής, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και υπεύθυνος για την εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική, δήλωσε:

"Οι Μπους, Μπλερ και η συμμαχία των προθύμων άνοιξαν στο Ιράκ τους κρουνούς του αίματος που καλείται να κλείσει ο υποβαθμισμένος ΟΗΕ, πληρώνοντας ακριβά τα σπασμένα.
Τα χέρια των εισβολέων, εκτός από τους χιλιάδες Ιρακινούς πολίτες, είναι βαμμένα με το αίμα του Ντε Μέλο, του Κέλι, των δημοσιογράφων που δολοφονούνται στη Βαγδάτη.
Ο ταπεινωμένος λαός του Ιράκ, όπως είχε δηλώσει ο νεκρός σήμερα εκπρόσωπος του ΟΗΕ, θα αναζητήσει το δρόμο του μακριά από τις πολεμοχαρείς και ιδιοτελείς στοχεύσεις των "απελευθερωτών" του.
Το γιγάντιο διεθνές κίνημα κατά της στρατιωτικής εισβολής στο Ιράκ επιβάλλεται να δυναμώσει την αλληλεγγύη του στον αγώνα του Ιρακινού λαού για ειρηνική και δημοκρατική διέξοδο".

To Γραφείο Τύπου