Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/01/2011

Συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλη στον ρ/σ «ΒΗΜΑ 99,5» για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Siemens

Μιλώντας για το πόρισμα της Εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο Siemens στο ρ/σ «ΒΗΜΑ 99,5» (Π.Τσίμας), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

Είχατε εκφράσεις από πριν επιφυλάξεις, είχατε διατυπώσει παρατηρήσεις, πολλοί συνάδελφοι σας από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ σας επιτέθηκαν, τώρα που ολοκληρώνεται ο κύκλος εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, είχατε δίκιο να είστε απαισιόδοξος ή τα πράγματα πήγαν καλύτερα από τις προβλέψεις σας;

Αν δείτε τους τίτλους των εφημερίδων ακόμα και των παραδοσιακά φιλοκυβερνητικών, παρ΄ ότι δεν πολυσυμπαθούν τον Συνασπισμό, συμμερίζονται την δική μου απαισιοδοξία και κριτική.

Η Εξεταστική επιτροπή, στο σκέλος της τιμωρίας των υπευθύνων, δεν βρήκε και πολλά καινούρια πράγματα γιατί το μεγαλύτερο μέρος της αλήθειας δεν πέρασε από την Εξεταστική επιτροπή μετά από τόσα χρόνια καθυστέρησης και συγκάλυψης. Οι μηχανισμοί της συγκάλυψης αποδείχθηκαν ισχυρότεροι από την πίεση της κοινής γνώμης για την αποκάλυψη της αλήθειας και την τιμωρία των υπευθύνων. Φταίει ο άθλιος νόμος περί ευθύνης των υπουργών, φταίει η καθυστερημένη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής με ευθύνη και της ΝΔ αλλά και η μη άσκηση πίεσης τόσο από τη ΝΔ  όσο και από το ΠΑΣΟΚ προς την Siemens να «ανοίξει το στόμα» της και να συνεργαστεί κατονομάζοντας σε ποιους τα έδωσε, γιατί τα έδωσε, πως τα έδωσε κλπ. Φταίει ότι το ελληνικό κράτος  με ευθύνη και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που είναι το μόνο κράτος παγκοσμίως που δεν έχει πάρει αποζημίωση από τη Siemens, ούτε καν ζήτησε ένα ευρώ αφού δεν έχει υπολογίσει ούτε το ύψος της ζημιάς.

Στο κομμάτι της τιμωρίας των υπευθύνων, χωρίς διάθεση να εισέλθω στα της αρμοδιότητας της Δικαιοσύνης, προβλέπω ότι η Siemens θα εξελιχθεί σε ένα « Βατοπέδι νο 2», γιατί θα διαπιστωθεί η παραγραφή, η αδυναμία της άσκησης ποινικής δίωξης για την συντριπτική πλειοψηφία των ονομάτων που ακούγονται αυτές τις ημέρες.

Αυτό που μπορεί και επιβάλλεται να γίνει όμως είναι έστω και μερικώς να ικανοποιηθεί η λαϊκή απαίτηση το : «φέρτε, πίσω τα κλεμμένα». Η άσκηση αστικής αγωγής δεν εμποδίζεται από κανένα νόμο και καμία παραγραφή. Η Εξεταστική επιτροπή μετά από έντονες προσωπικές μου οχλήσεις, ενσωμάτωσε στο corpus του πορίσματος, την απόφαση του Γερμανικού Δικαστηρίου, τα παραρτήματα και  τις  συναφείς μαρτυρίες που καταγράφεται ότι έκτος από πολιτικά πρόσωπα, χρηματοδοτήθηκαν και τα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αυτό είναι κάτι που δεν το έχουν παραδεχθεί ούτε ο κ. Σαμαράς, ούτε ο κ. Παπανδρέου. Παράδοξο, αφού κατά την περίοδο που εισέρρευσαν τα μαύρα διαπιστωμένα χρήματα στα κομματικά ταμεία δεν ήταν αρχηγοί των δυο κομμάτων.

Οφείλουν και οι δυο, τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και  ο κ. Παπανδρέου να πάρουν τις απαραίτητες εκείνες πρωτοβουλίες που απαιτούνται ώστε τα λεφτά που μπήκαν στα ταμεία των δυο κομμάτων να απαιτηθούν και να επιστραφούν στο δημόσιο. Επίσης, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η έναρξη της δίκης Τσουκάτου, που δεν σχετίζεται με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ώστε να διαπιστωθεί και με δικαστική βούλα ποιος λέει αλήθεια: Το ΠΑΣΟΚ που κάνει σαν να μην έγινε τίποτα ή ο Τσουκάτος που ομολόγησε ότι μετέφερε χρήματα στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ;

Έστω και καθυστερημένα οφείλουμε σαν ελληνικό κράτος να απαιτήσουμε αποζημίωση από τη Siemens. Μέχρι σήμερα έχει καταβάλλει αποζημιώσεις σε Ρωσία, Αργεντινή, Μπαγκλαντές, Νιγηρία, Κουβέιτ και πρόστιμο περί των 400 δις δολαρίων στις ΗΠΑ και άλλα τόσα ευρώ αποζημίωση στην Γερμανία την ίδια. Στην Ελλάδα δεν έχει προσδιοριστεί καν το συνολικό ύψος της ζημίας, δεν έχει ασκηθεί αγωγή, παρʼ ότι ο Γ. Παπανδρέου, δεν αναφέρομαι καν στον κ. Καραμανλή που έπαιρνε τους βουλευτές  και έφευγε από την Βουλή για να μην συσταθεί Εξεταστική επιτροπή, είχε πει από τον Ιούνιο του 2008 ότι με το που θα γίνουμε κυβέρνηση θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες και θα ασκήσουμε αγωγή. Μάλιστα είχε υποσχεθεί ότι η Siemens θα αποκλειστεί από μελλοντικούς διαγωνισμούς για παραβίαση του όρου περί ανταγωνισμού. Για να γίνει αυτό, σύμφωνα με το άρθρο 45 της  Οδηγίας 18/2004, απαιτείται δίκη και τελεσίδικη δικαστική απόφαση ότι οι κύριοι της Siemens έδιναν μίζες για να παίρνουν δουλειές. Στην Ελλάδα δεν έχει καν οριστεί δίκη, όχι για τα πολιτικά πρόσωπα, ούτε καν για τους υπολοίπους!

Θα συμφωνήσετε στην σύσταση της προκαταρκτικής επιτροπής που θα διαδεχθεί την Εξεταστική επιτροπή;

 Έχω από καιρό ζητήσει την σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής στην οποία συμφώνησαν ομόφωνα όλα τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής. Στην Ολομέλεια της Βουλής, όμως δεν θα έρθει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής αλλά η πρόταση 30 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με ένα γραπτό σκεπτικό που θα εξηγεί γιατί απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τα πρόσωπα εκείνα στα οποία θα καταλογίσουν ευθύνες. Αυτή η πρόταση δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έχει ακριβώς εκείνα τα ονόματα τα οποία περιλαμβάνονται στο πόρισμα της πλειοψηφίας. Πρόσφατα υπήρξε το Βατοπέδι, όπου οι βουλευτές της πλειοψηφίας δεν πείστηκαν  για το πόρισμα της πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ και είχαμε άλλα πράγματα.

Στην εξεταστική επιτροπή υπήρξαν βουλευτές που εξέφρασαν αμφιβολίες για τις επίσημες προτάσεις των δύο κομμάτων.  Η προχειρότητα όμως με την οποία χειρίστηκε η επιτροπή το θέμα του καταλογισμού των ευθυνών σε πρόσωπα, κάτι το οποίο με δυσαρέστησε πολύ, καταδεικνύεται από το γεγονός ότι η αξιολόγηση των γεγονότων και του βαθμού εμπλοκή των πολιτικών προσώπων και επομένως η ανάγκη της περαιτέρω έρευνας έγινε στις «καθυστερήσεις» χωρίς καν μια κόλλα χαρτί.

Επιφυλάσσομαι να δω την ξεχωριστή γραπτή αιτιολογημένη πρόταση που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια, όπως λέει το Σύνταγμα, ο κανονισμός της Βουλής και ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών για να μιλήσω.  Η ονοματολογία κατά κανόνα «καμένων» πολιτικών χαρτιών κατά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιήθηκε με την σιγουριά της παραγραφής ως «στάχτη στα μάτια» και ως ένα παίγνιο με μπλόφες. Φρονώ ότι δεν είναι σκόπιμο να μπω σε με τέτοια διαδικασία, που με κυνισμό ανοιγοκλείνεται το «ακορντεόν της ονοματολογίας», πάνω και πίσω από την Εξεταστική Επιτροπή. Θα πάρω θέση εκεί που θεσμικά επιβάλλεται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Προσωπικά, προβλέπω και φοβούμαι ότι η υπόθεση Siemens θα εξελιχθεί σε νέο φιάσκο τύπου Βατοπεδίου. Λυπούμαι γιατί έχει ανάγκη ο τόπος να δει κάτι διαφορετικό, μια ισχυρή πολιτική πρωτοβουλία τόσο από τον κ. Παπανδρέου όσο και από τον κ. Σαμαρά για να μην επιβεβαιωθεί η λαϊκή ρήση ότι: «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει».

To Γραφείο Τύπου