Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/01/2011

Συνέντευξη του Δ.Παπαδημούλη στο τ/σ «ΝΕΤ» (Πρωινή Ενημέρωση) για το πόρισμα της Εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο Siemens

Μιλώντας για το πόρισμα της Εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο Siemens στο τ/σ «ΝΕΤ» (Πρωινή Ενημέρωση), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για το πόρισμα και την λειτουργία της Εξεταστικής επιτροπής

Καταψήφισα το πόρισμα και σήμερα θα δοθεί το σκεπτικό για τους λόγους τους οποίους το έκανα καθώς κι η αξιολόγηση όσον αφορά τα γεγονότα για το μεγάλο σκάνδαλο, μετά από 11 μήνες δουλειάς με τους συναδέλφους. Όντως, επιθυμούσα από τους συναδέλφους μου να είναι πιο τολμηροί στην έρευνα κάποιων θεμάτων. Όπως για παράδειγμα τα κομματικά ταμεία όπου βρήκαμε την αντίσταση του προέδρου της Επιτροπής του κ. Βαλυράκη και του κ. Τζαβάρα – επικεφαλής της ΝΔ – που έλεγαν δεν είναι δουλειά  μας αυτή γιατί εμείς ψάχνουμε ευθύνες πολιτικών προσώπων. Λάθος. Η Εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή ψάχνει  τα πράγματα και επομένως και τα κομματικά ταμεία. Αλλά, άλλο αυτό και άλλο η συγκάλυψη των κυβερνήσεων, οι καθυστερήσεις των κυβερνήσεων, η αργοπορία και η σκοπιμότητα της δικαιοσύνης, την αργοπορία του ΣΔΟΕ της αρχής για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος.

Πριν δύο μήνες σταματήσαμε να εξετάζουμε μάρτυρες και να αξιολογούμε τα πράγματα για να ετοιμάσουμε το πόρισμα. Αντί για αυτό, η αξιολόγηση των πραγμάτων και η αναφορά των προσώπων έγινε λίγες ώρες πριν λήξει η προθεσμία, χωρίς μια κόλα χαρτί, με απίστευτη προχειρότητα. Τις κρίσιμες μέρες, αμέσως μετά τις γιορτές, μέχρι τις 20 του μήνα, με ευθύνη του προέδρου της Εξεταστικής επιτροπής καταργήθηκε η επιτροπή. Μια βδομάδα δεν συνεδριάσαμε καθόλου. Αυτό έγινε για λόγους σκοπιμότητας. Έγινε αυτή η ιστορία «πινγκ – πόνγκ» πάνω από τα κεφάλια των μελών της Επιτροπής. Έτσι έγινε το «αλαλούμ», επειδή φοβήθηκαν το ΠΑΣΟΚ ότι θα βάλει η ΝΔ τον κ. Παπακωνσταντίνου, βάλανε αυτοί τον κ. Παπαθανασίου με λάθος εξήγηση.

Μέσα στην εξεταστική συζητούσαμε, με επιχειρήματα, αν θα πρέπει να συμπεριληφθούν μια σειρά από πρόσωπα, για παράδειγμα ο κ. Παπουτσής, Άλλοι λέγανε ναι, άλλοι έλεγαν όχι.. Και εκτός Εξεταστικής, από το γραφείο τύπου της ΝΔ έπαιρναν συναδέλφους και τους έλεγαν «άκυρο ο Παπουτσής». Είναι σοβαρή συζήτηση αυτή για ένα σκάνδαλο;

Για την απονομή δικαιοσύνης και την αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου

Η ουσία του θέματος είναι ότι έχει πληρώσει η Siemens εδώ και χρόνια πάνω από ένα δις ευρώ αποζημίωση σε 17 χώρες και στη Ελλάδα όχι μόνο δεν έχουμε πάρει ένα  ευρώ, όχι μόνο δεν έχουμε ζητήσει  ένα ευρώ αλλά δεν έχει γίνει αγωγή και δεν έχει γίνει καν πραγματογνωμοσύνη για το ύψος της ζημιάς.

Δίκη με την οποία να καταδικάζεται ότι έδωσε μίζες η Siemens στην Ελλάδα ακόμα δεν έχει οριστεί. Όταν οι άλλοι έχουν πάρει ήδη αποζημιώσεις εμείς δεν έχουμε πραγματογνωμοσύνη που να λέει πόση είναι η ζημιά. Το πόρισμα μπορεί να βοηθήσει σε αυτό εάν αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση και τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.  Έχει σημασία να σκεφτεί ο κόσμος γιατί αυτά που έκανε η Νιγηρία, το Μπαγκλαντές, η Αργεντινή χρόνια τώρα δεν έχουν γίνει και με ΝΔ και με ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα;  Η Siemens δεν πιέστηκε από τις κυβερνήσεις ούτε του ΠΑΣΟΚ, ούτε της ΝΔ και για αυτό μέχρι τώρα μας κοροϊδεύει.

Θα μπορούσε η Siemens να έχει αποκλειστεί από διαγωνισμούς όπως είχε υποσχεθεί ο σημερινός Πρωθυπουργός από τον Ιούλιο του 2008. Για να γίνει αυτό έπρεπε να υπάρχει μια τελεσίδικη δικαστική απόφαση που να καταδικάζει την Siemens ότι έδωσε μίζες για να πάρει δουλειές. Δίνεται η δυνατότητα με το άρθρο 45 της Οδηγίας 18/2004 ΕΚ να αποκλειστεί η Siemens από μελλοντικούς διαγωνισμούς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την ΕΕ για παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού. Η δίκη του κ. Τσουκάτου μπορεί  να μου εξηγήσει κανείς γιατί δεν έχει γίνει; Και γιατί ούτε ο Παπανδρέου ούτε ο Σαμαράς δεν έχουν απαντήσει στο ερώτημα εάν τα κόμματα τους πήρανε λεφτά;           

Γιατί 2 φορές, η ΝΔ όντας κυβέρνηση, την «κοπάνησε» από την ολομέλεια της βουλής για μην συσταθεί εξεταστική επιτροπή;

Για τις προγραμματικές συμβάσεις

Οι προγραμματικές συμβάσεις είναι ένας λόγος που καταψηφίζω το πόρισμα διότι δεν μπαίνει  «το μαχαίρι στο κόκαλο». Οι προγραμματικές συμβάσεις ψηφίστηκαν από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καταψηφίστηκαν από τον ΣΥΝ και το ΚΚΕ, ήταν υποτίθεται για να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή, στην συνέχεια με το επιχείρημα του επείγοντος και των Ολυμπιακών αγώνων ξεχείλωσαν και άνοιξαν, κατήργησαν τον διαγωνισμό και είναι η μήτρα πάρα πολλών σκανδάλων και στον ΟΤΕ και στον ΟΣΕ. Στον δε ΟΣΕ καταργήθηκε  και η εγχώρια παραγωγή. Υποτίθεται θα τα έφτιαχναν τα ναυπηγεία τα τρένα αλλά τα έφτιαξε η Siemens. Και εκεί δόθηκαν μίζες και στην φάση της υπογραφής και στην φάση των τροποποιήσεων. Η εξεταστική επιτροπή από τα 100 εκατ. τις μίζες, που είναι ένας μετριοπαθής υπολογισμός, έχουμε βρει λιγότερο από το ένα εκατομμύριο. Αυτά που ομολόγησαν οι κύριοι Τσουκάτος – ότι τα έδωσε στο ΠΑΣΟΚ- και Μαντέλης. Ψάχνουμε το άλλο 99,5 τουλάχιστον!

Για την «παράκαμψη» του νόμου περί υπουργών εντός των συνταγματικών ορίων

Προσυπογράφω κάθε λέξη, όσων προβάλλεται, ότι είπε ο κ. Αλιβιζάτος.

Με αυτόν τον άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών που χρειάζονται 7 χρόνια για να αλλάξει διότι είναι συνταγματικά θωρακισμένος, να υπάρχει μια ομόφωνη δέσμευση όλων των κομμάτων, ότι με το που θα έρχεται μια υπόθεση από την Δικαιοσύνη στη Βουλή με εμπλοκή πολιτικών προσώπων, να την στέλνουμε αμέσως στο Δικαστικό Συμβούλιο χωρίς να γίνεται «τουρλουμπούκι» σκοπιμότητας.

To Γραφείο Τύπου