Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/08/2003

"Εφυγε" αναπάντεχα ο Δάντης Χρυσικός

Η ΚΠΕ του ΣΥΝ και ο Πρόεδρος του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλος εκφράζουν τη βαθιά οδύνη τους για την αιφνίδια απώλεια του Δάντη Χρυσικού, στελέχους του κόμματος, μέλους του Τμήματος Πολιτισμού, που έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 57 ετών.

Ο Δάντης Χρυσικός συμμετείχε ενεργά και αδιάλειπτα στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες της Αριστεράς, με ευθύνη σε βασικούς τομείς και με ενεργή κοινωνική δράση.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στη σύντροφό του και τα δύο του παιδιά, που κληρονομούν από τον σύζυγο και πατέρα τους τη ζωντανή μνήμη μιας αγωνιστικής και βαθιά ανθρώπινης στάσης ζωής.

Ο Δάντης Χρυστικός γεννήθηκε τον Απρίλη του 1946 στην Αθήνα.

Από τα μαθητικά του χρόνια ζυμώθηκε με τις ιδέες της Αριστεράς.

Η δικτατορία τον βρήκε φοιτητή της ΑΣΟΕΕ.

Συνδέθηκε με τις Δημοκρατικές Επιτροπές Αντίστασης (ΔΕΑ) και ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δράση.

Συλλαμβάνεται από την χούντα την πρώτη περίοδο και παραπέμπεται τον Οκτώβρη του ΄67 στο ΄Εκτακτο Στρατοδικείο της Αθήνας, το οποίο και τον καταδικάζει σε 17 χρόνια φυλακή.

Αποφυλακίζεται και συνεχίζει την αντιχουντική του δράση.

Συλλαμβάνεται για δεύτερη φορά και φυλακίζεται πάλι.

Στην Αίγινα και στου Αβέρωφ, στης Μπουμπουλίνας και στα κρατητήρια ο Δάντης Χρυσικός, αριστερός ανυπόταχτος, κερδίζει την εκτίμηση των συγκρατούμενών του.

Αποφυλακίζεται και αμέσως στρατεύεται σε μονάδες χαρακτηρισμένων αριστερών.

Στην μεταπολίτευση αναπτύσσει δράση μέσα από τον χώρο της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, συνεπής όπως πάντα, ανατρεπτικός, αντιδογματικός, συναισθηματικός, βαθιά αριστερός.

Συμμετείχε στον ΣΥΝ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του και τα τελευταία χρόνια ήταν δραστήριο μέλος του Τμήματος Πολιτισμού.

To Γραφείο Τύπου