Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/01/2011

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρη Βίτσα στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5»

-    Για το θέμα της Siemens και το γεγονός ότι η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ από κοινού με την αξιωματική αντιπολίτευση δεν τόλμησαν να φτάσουν έως τα κομματικά ταμεία που αποδεδειγμένα είχαν κάποιου είδους διασύνδεση με τη Siemens.

Είναι φανερό ότι το πολιτικό  σύστημα δεν αντέχει ούτε τις εξαγγελίες που κάνει το ίδιο. Είχαν πει για τη Siemens ότι θα υπάρξει άπλετο φως. Ήρθε η στιγμή της αλήθειας και το ίδιο το πόρισμα. Τώρα ξέρουμε και  δεν μπορούμε παρά να επαναλάβουμε την γνωστή τοποθέτηση του Ν.Κωνσταντόπουλου στο ειδικό δικαστήριο ΄΄ότι η αλήθεια δεν πέρασε από εδώ΄΄. Τα πορίσματα που εμφάνισαν τα δυο μεγάλα κόμματα αποκρύπτουν το ρόλο τους. Αποκρύπτουν το γεγονός ότι τα δυο μεγάλα κόμματα γίνανε οι δέκτες των μιζών της Siemens. Υπάρχει η ίδια η ομολογία της Siemens που έλεγε ότι το 2% από τις εισπράξεις πήγαν στα δυο μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα, την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Η υπόθεση της Siemens εξελίσσεται σε υπόθεση Βατοπεδίου και το δεύτερο ζήτημα που αναδεικνύεται είναι ότι δεν υπάρχει κανένα πολιτικό θάρρος και δεν είναι δυνατόν να υπάρξει. Θα έπρεπε τα δυο κόμματα τα ίδια να ανοίξουν τα ταμεία τους και με διαφάνεια να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Είναι λυπηρό ότι στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει πράγματα, τα οποία έχουν γίνει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Σε όλο το υπόλοιπο κόσμο η Siemens έχει υποχρεωθεί, από τη μια μεριά να δώσει αποζημιώσεις και να θυμίσω και τις χώρες στις οποίες έχουν δοθεί  όπως στη Ρωσία, τις ΗΠΑ, το Κουβέιτ, τη Νιγηρία γιατί υπήρξε ήδη δικαστική απόφαση. Εδώ δεν έχει ξεκινήσει καν η δίκη του κ. Τσουκάτου, ο οποίος είπε ότι τα πήρε.

-    Και παρά το γεγονός ότι κ. Παπανδρέου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν από 3 χρόνια έθετε θέμα αποζημιώσεων στον κ. Καραμανλή. Υπό το βάρος αυτών των αρνητικών εντυπώσεων του πορίσματος της εξεταστικής ο κ. Παπανδρέου λέει ότι θα τώρα θα προσπαθήσει να ρίξει φως σʼ αυτό που ονομάζουμε πολιτικό σύστημα, πολιτικό χρήμα. Εσείς πως το αντιμετωπίζετε αυτό;

Όσον αφορά στις εξαγγελίες του κυβερνώντος κόμματος και του ίδιου του πρωθυπουργού έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από παρόμοιες εξαγγελίες αλλά δεν βλέπω να υπάρχει η τόλμη. Και δεν υπάρχει η τόλμη γιατί πίσω απʼ αυτό κρύβεται ένα μεγαλύτερο συμφέρον. Και για  να μιλήσω για τον ΣΥΝ τα δικά μας τα οικονομικά είναι διάφανα, ανοιχτά για έλεγχο και ο πιο σκληρός έλεγχος που γίνεται είναι ο εσωτερικός έλεγχος από τα όργανά μας και επιθυμούμε όλα τα κόμματα να κάνουν το ίδιο. Δεν είναι εκεί το ζήτημα. Θεωρώ ότι, αν και δεν μπορώ να κάνω δίκη προθέσεων, με διάφορα τερτίπια για άλλη μια φορά αυτό θα συσκοτιστεί.

-    Σημερινή επικαιρότητα έχει και ένα φύλλο και αναφέρομαι στην παρουσία μεταναστών και την απεργία πείνας που ξεκινούν από σήμερα στο κτίριο της Νομικής. Προσερχόμενη στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Παιδείας κάλεσε τις πρυτανικές αρχές, όπως εκ του νόμου οφείλουν, να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή λειτουργία αλλά και να εφαρμόσουν το νόμιμο όλων οργάνων της πολιτείας με ό,τι αυτό σημαίνει και επιπλέον η κα Διαμαντοπούλου κατήγγειλε και πολιτικές δυνάμεις οι οποίες εκμεταλλεύονται με προκλητικό τρόπο την αγωνία των μεταναστών για καλύτερη ζωή. Το δικό σας σχόλιο;

Γίνεται μια προσπάθεια από την κυβέρνηση και επικοινωνιακά να κρυφτεί το θέμα ουσίας. Και το θέμα ουσίας είναι ότι αυτή τη στιγμή 300 μετανάστες ξεκίνησαν απεργία πείνας και είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία εργαζόμενοι. Είναι στην πλειοψηφία τους 5 με 6 χρόνια στην Ελλάδα, δουλεύουν και θέλουν να δουλεύουν νόμιμα. Και αυτό ισχύει και για χιλιάδες άλλους μετανάστες, όπως θέλουν να δουλεύουν νόμιμα και οι έλληνες εργαζόμενοι. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια εκβιασμού της αλήθειας και δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων. Η κα Διαμαντοπούλου θέλει να δείξει με το δάκτυλο ποιοι δήθεν φταίνε για την κρίση, συνεπικουρούμενη βέβαια και από τον κ. Καρατζαφέρη.

Το δεύτερο ζήτημα είναι αν υπήρξε άραγε κάποια παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου. Εγώ γνωρίζω ότι υπάρχει απόφαση της γενικής συνέλευσης των φοιτητών της Νομικής και η οποία επικυρώθηκε στις 24/1 και από το ΔΣ των φοιτητών της Νομικής περί φιλοξενίας. Μετά ήρθαν τα δυο μεγάλα κόμματα – και όχι μόνο να τραβήξουν το αυτί των φοιτητικών τους παρατάξεων γιατί συναίνεσαν στο βγει αυτή η απόφαση. Στόχος τους είναι να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά το γεγονός για να στοχοποιήσουν ανθρώπους αλλά και πολιτικές δυνάμεις, που συμπαραστέκονται πάντα στα δίκαια αιτήματα των μεταναστών.

Υπάρχει Επιτροπή αλληλεγγύης, η οποία συγκροτήθηκε από κοινωνικούς φορείς, δημοτικές παρατάξεις, δημάρχους, γιατρούς κλπ που από την δική τους την πλευρά εγγυώνται  ότι αυτός ο αγώνας  θα γίνει και απρόσκοπτα  Εμείς είμαστε αλληλέγγυοι στο να βρει λύση το μεταναστευτικό πρόβλημα στη χώρα και να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες. Βέβαια οι ίδιοι αποφασίζουν τον τρόπο και τη μορφή που θα  κάνουν τον αγώνα τους. Άρα, έχει σημασία να κρατήσουμε ότι γίνεται μια επίτηδες στοχοποίηση για πολιτικούς και μικροκομματικούς λόγους και θυμόμαστε αντίστοιχες στοχοποιήσεις. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει αυτό και κανένας δεν θα αναγκάσει τον ΣΥΝ να αποστεί   από βασικές αρχές αλληλεγγύης στους αγώνες των εργαζομένων Ελλήνων και ξένων.

To Γραφείο Τύπου