Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/01/2011

Οργανώσεις Πανεπιστημίων – ΑΤΕΙ - Ερευνητικών Ιδρυμάτων του Συνασπισμού σχετικά με την απεργία πείνας των μεταναστών στη Νομική

Η φιλοξενία των περίπου 250 μεταναστών και απεργών πείνας σε κτίριο της Νομικής Σχολής (ΝΟΠΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών έδωσε αφορμή να εκφραστούν ξανά οι γνωστές, ενδημικές τον τελευταίο καιρό, υστερικές φωνές του ρατσισμού, της επίθεσης εναντίον του Πανεπιστημίου και του ασύλου. Βεβαίως, ο ιδεολογικός αυτός παροξυσμός εστιάστηκε ξανά στην  ανανεωτική  και ριζοσπαστική  αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη φοιτητική παράταξη ΑΡΕΝ. Τα γεγονότα όμως διαψεύδουν τους ευαγγελιστές της «καθαρότητας» και της τάξης.

Πρώτον, δεν υπήρξε καμία εισβολή ή κατάληψη της ΝΟΠΕ από τους μετανάστες: οι απεργοί πείνας προσκλήθηκαν κατόπιν σχεδόν ομόφωνης απόφασης του Φοιτητικού Συλλόγου της Νομικής (24/1), την οποία υπερψήφισαν ακόμα και οι παρατάξεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ. Το ότι υπαναχώρησαν από τις αρχικές τους θέσεις, τούτο καταδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι οι  κατʼεξοχήν φορείς του κομματισμού στα πανεπιστήμια. 

Δεύτερον, η φιλοξενία των απεργών γίνεται σε μη χρησιμοποιούμενο (υπό ανακαίνιση) κτίριο, ενώ ο Φοιτητικός Σύλλογος επέμεινε στην κανονική και αδιάλειπτη λειτουργία της Σχολής. Συνεπώς, από την ενέργεια του Συλλόγου δεν παρεμποδίστηκε καμία εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία (όπως ψευδέστατα ισχυρίζεται η ανακοίνωση του προεδρείου της ΠΟΣΔΕΠ), καμία έκφραση ιδεών, ελευθερία ή δικαίωμα. Αντιθέτως, ήταν η Κοσμητεία (που σε άλλες περιπτώσεις υπεραμύνεται του «ανοικτού Πανεπιστημίου») αυτή που έκλεισε τη Σχολή, και μάλιστα επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, “υγειονομικούς λόγους”, ένα επιχείρημα με έντονη οσμή ρατσισμού.

Τρίτον, καμία φθορά ή καταστροφή της περιουσίας της Σχολής δεν σημειώθηκε. Αντιθέτως: είναι αξιοσημείωτη η ιδιαίτερη φροντίδα των μεταναστών για τον χώρο που τους φιλοξενεί, καταγεγραμμένη άλλωστε σε φωτογραφικά ρεπορτάζ, που τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ επιμελώς απέφυγαν να προβάλλουν.

Τέλος, αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι αναφορές σε κατάχρηση ή ακόμα και σε παραβίαση (σύμφωνα με τη θλιβερή ανακοίνωση του προεδρείου της ΠΟΣΔΕΠ) του πανεπιστημιακού ασύλου. Πρόκειται για πρωτοφανή, ανιστόρητη και ανάλγητη λογική ακροβασία: το άσυλο παραβιάζεται από τον Σύλλογο Φοιτητών που προσκάλεσε τους κατατρεγμένους που καταφεύγουν σε αυτό! Προξενεί έκπληξη και θλίψη το γεγονός ότι χρειάζεται να θυμίσουμε ότι το Πανεπιστήμιο, εκτός από την εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία του, φέρει και διαφυλάσσει και ένα πολύτιμο αξιακό φορτίο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι αξίες της δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης –αλλά και η εναργής και πολιτικά απροϋπόθετη κριτική ακόμα και σε κοινωνικά πλειοψηφικές προκαταλήψεις.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα της Νομικής Σχολής  δικαίως διατείνεται ότι αποτελεί τον θεματοφύλακα όλων όσων συναπαρτίζουν τον νομικό πολιτισμό της νεωτερικότητας, του Διαφωτισμού και της Δημοκρατίας. Δικαίως είναι υπερήφανη για την υπεράσπιση των αναπαλλοτρίωτων ανθρώπινων δικαιωμάτων, ανεξαρτήτως συνθηκών και πέραν κάθε πολιτικής ή ιδεολογικής σκοπιμότητας, πέραν κάθε κοινωνικού ή πολιτικού πραγματισμού. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές της Σχολής, με την απόφασή τους στάθηκαν στο ύψος αυτών των παραδόσεων. Οι ακαδημαϊκές αρχές έχασαν μια μοναδική ευκαιρία να επιβεβαιώσουν για μια ακόμα φορά ότι είναι εδώ για να υπενθυμίζουν τις διάρκειες του πολιτισμού μας και να πραγματώνουν τη διδασκαλία εκείνη  που μας «έκανε ανθρώπους».

To Γραφείο Τύπου