Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/08/2003

Ανακοίνωση του Αθλητικού Τμήματος του ΣΥΝ για την έναρξη του 25ου επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου

Ανοίγει η αυλαία του 25ου επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Προηγήθηκε μια έντονη περίοδος κατά την οποία η πολιτεία διαμέσου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού αποπειράθηκε να θέσει τη λειτουργία των ΠΑΕ εντός των πλαισίων που προβλέπει η αθλητική νομοθεσία.

Δυστυχώς, η αδιαφανής διαδικασία με την οποία ελέγχθηκαν οι ΠΑΕ, η μη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους και το τελικό αποτέλεσμα παράδοσης των πιστοποιητικών δημιουργούν ερωτηματικά ως προς την ισότιμη μεταχείρισή τους.

Επιπλέον, επειδή δεν φαίνεται να άλλαξε κάτι ουσιαστικό στις βασικές δομές και τα οργανωτικά ζητήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, άρα τα ίδια προβλήματα θα υπάρξουν και αυτή τη χρονιά, αναρωτιόμαστε πως θα αντιμετωπίσει η πολιτεία όσες ΠΑΕ δεν φανούν συνεπείς στις ρυθμίσεις βάσει των οποίων έλαβαν το πιστοποιητικό.

Το πρωτάθλημα λοιπόν αρχίζει και δεν βλέπουμε κάτι που να αλλάζει την γνωστή εικόνα της αναξιοπιστίας, της προχειρότητας, της ασέβειας στους φιλάθλους και τους ποδοσφαιριστές. Δυο μέρες πριν το εναρκτήριο λάκτισμα:

Σ' αυτά που στερούνται των παραμικρών κοινά αποδεκτών ανθρώπινων συνθηκών;

Η μοναδική εξαίρεση σ' αυτή την κατάσταση οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές. Ιδιαίτερα οι τελευταίοι μπορούν να προσφέρουν ποιοτικότερο θέαμα, αν τους αφήσουν - όπως αποδεικνύει η Εθνική Ομάδα - αλλά και ρισκάροντας να υποστούν τόσο τις διώξεις των εργοδοτών τους, αν τολμήσουν και διεκδικήσουν δεδουλευμένα μηνών, όσο και την μήνη εντεταλμένων επαγγελματιών οπαδών.

Όσοι αγαπούν πραγματικά το ποδόσφαιρο, έξω από οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, όσοι θέλουν να βλέπουν καλό ποδόσφαιρο χωρίς παρασκήνιο, πιέσεις, δικαστικές αποφάσεις με δυο μέτρα και δυο σταθμά, οφείλουν να αντιδράσουν. Οι υγιείς άνθρωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου, ότι ρόλο κι αν έχουν (παράγοντες, αθλητές) ας δώσουν στο άθλημα το φιλί της ζωής. Μα πάνω απ' όλα οι καταναλωτές του ποδοσφαιρικού θεάματος, οι έλληνες φίλαθλοι ας διεκδικήσουν το ποδόσφαιρο που τους αξίζει.

Τμήμα Αθλητισμού