Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/01/2011

Συνέντευξη Δημ. Παπαδημουλη στο Ρ/Σ FLASH (Γ. Σταματόπουλος-Γ. Κύρτσος)

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «FLASH 96.0» (Γ. Σταματόπουλος-Γ. Κύρτσος), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

-    Αυτές τις ημέρες, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα ο ΣΥΝ, σας είπαν υποκινητές, στην συνέχεια αλλάξατε την τακτική σας, εξηγήστε μας τι έγινε ακριβώς.

Η αλήθεια είναι ότι η ηγεσία του ΣΥΝ όπως και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμία ενημέρωση και ούτε συμμετοχή πολύ περισσότερο, σʼ αυτή την ενέργεια. Από την πρώτη στιγμή, θεωρώντας ότι αυτή η ενέργεια δεν βοηθάει  ούτε τους μετανάστες ούτε το πανεπιστήμιο, πάρθηκαν πρωτοβουλίες για την απεμπλοκή, για τη χωρίς βία μετακίνηση των μεταναστών σʼ έναν άλλο χώρο. Το γεγονός ότι αυτό επετεύχθη με δυσκολίες, με διαπραγματεύσεις αλλά δεν επικράτησαν οι κραυγές  και η βία, είναι θετικό. Aν βέβαια από την πρώτη στιγμή η ηγεσία του ΣΥΝ έλεγε απλά και καθαρά, ότι ήταν λάθος αυτή η ενέργεια και ότι δεν βοηθούσε τον αγώνα των μεταναστών, τα πράγματα θα ήταν δυσκολότερα για όσους προσπάθησαν να φορτώσουν για ακόμη μια φορά τον «μουτζούρη» του υποκινητή στο κόμμα του ΣΥΝ.

-    Ποιες είναι οι 2-3 βασικές γραμμές που πρέπει να ακολουθήσουμε για την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος;

Το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι σʼ αυτό το θέμα δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Έχει πολλές πλευρές: Την ανθρωπιστική, την  πλευρά που αφορά την οικονομία και την απασχόληση, έχει  και την πλευρά που αφορά την ασφάλεια και την εγκληματικότητα. Αυτό που λείπει είναι μια συζήτηση σοβαρή, ακόμα και με αντιπαράθεση, για όλες τις πλευρές της μεταναστευτικής πολιτικής που λείπει στην Ελλάδα. Με το πρόσθετο δεδομένο ότι η Ελλάδα ως πύλη εισόδου πάρα πολλών μεταναστών, υφίσταται πολύ μεγάλη πίεση.

-    Πάντως πολύ περισσότερο μιλήσαμε για το άσυλο παρά για τους μετανάστες.

Η συγκεκριμένη ενέργεια, όσων συμβούλεψαν τους μετανάστες να μεταφερθούν στη Νομική για να αναδείξουν το πρόβλημά τους, ενίσχυσε τα συντηρητικά και ξενοφοβικά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας. Δεν ενίσχυσαν και δεν ανέδειξαν τα  υπαρκτά προβλήματα, αφού αρκετοί απʼ αυτούς που ήταν εκεί μέσα, ζουν και δουλεύουν στην Ελλάδα, έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν, χαρτιά και δεν το έχουν καταφέρει γιατί δεν έχουν βρει ανταπόκριση από το Κράτος. Δεν έχουμε όχι μόνο την  πολιτική αλλά και την διοίκηση για να εφαρμόσουμε μια σωστή και ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική.

To Γραφείο Τύπου