Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/01/2011

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρη Βίτσα στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5»

-    Ανακουφισμένος φαντάζομαι και από το γεγονός ότι δεν υπήρξε αστυνομική επέμβαση χθες και κατάλυση του ασύλου. Το πρόβλημα όμως λύθηκε;

Ένα θέμα είναι για ποιο πρόβλημα μιλάμε. Αν μιλάμε για το μεταναστευτικό, δεν έχει λυθεί και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Επισημαίνω ότι μιλώντας για το μεταναστευτικό πρόβλημα στη σύγχρονη εποχή δεν αρκούν οι αναφορές για πριν 30 ή 40 χρόνια. Επηρεάζεται σοβαρότατα το  μεταναστευτικό από την οικονομική κρίση. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε ένα μεγάλο μεταναστευτικό κύμα από τις χώρες του τρίτου κόσμου στις χώρες του πρώτου κόσμου εδώ και πολλά χρόνια που οφείλεται στη φτώχεια και την ανέχεια και ακόμα και στην διατροφική κρίση και στην κλιματική αλλαγή. Και βεβαίως, οφείλεται στους πολέμους, οι οποίοι διεξάγονται υπό ιμπεριαλιστική ευθύνη σε πολλά μέρη του κόσμου.

Μια φοβική αντιμετώπιση του θέματος νομίζω ότι δεν πρόκειται  να δώσει καμιά λύση. Ούτε τη λύση τι γίνεται με τους μετανάστες που φτάνουν σε μια χώρα, ούτε τη λύση πως αίρονται τα αίτια της μετανάστευσης. Συνήθως, λέμε ότι η ξενοφοβία δημιουργεί αντιμεταναστευτικά μέτρα. Επιτρέψτε μου να έχω την αντίληψη ότι τα αντιμεταναστευτικά μέτρα, που θέλουν να καλύψουν τις ανάγκες του κεφαλαίου ή να τις προστατεύσουν, δημιουργούν κοινωνικά σύνδρομα και ξενοφοβία. Είναι εκπληκτικός ο τρόπος που χειρίστηκαν τα μαζικά μέσα ενημέρωσης όλο αυτό το θέμα που αφορά στην απεργία πείνας 300 μεταναστών.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα η διάθεσή μας είναι να επικεντρωνόμαστε και όλη αυτή η μάχη να δίνεται πάνω στο κύριο αίτημα που έχουν οι 300 μετανάστες. Να αναδείξουν το μεταναστευτικό και  να γίνει μονιμοποίηση των μεταναστών, οι οποίοι έρχονται από άλλες χώρες. Αυτό ήταν το κύριο αίτημα. Η προσπάθεια της κυβέρνησης και όχι μόνο να κρυφτεί αυτό το κύριο αίτημα, βάζοντας μάλιστα και το ζήτημα του ασύλου μπροστά, ήταν απαράδεκτη και έπρεπε να ηττηθεί. Ζήτημα κατάλυσης ασύλου κατά τη δική μας άποψη δεν υπήρξε ποτέ. Με φοβερή απορία και ανησυχία ΑΚΟΎΩ ανθρώπους, οι οποίοι μιλάνε για το νόμο περί ασύλου και ότι έπρεπε να εφαρμοστεί. Και δεν μιλάω για τους συνήθεις συντηρητικούς. Η αντίληψη της αριστεράς για το πανεπιστημιακό άσυλο είναι πολύ ευρύτερη. Δεν είναι μόνο η απλή διακίνηση των ιδεών και η ελευθερία των μαθημάτων και το έχουμε αποδείξει με τη δράση μας. Θυμηθείτε το Πολυτεχνείο, τη Νομική το ʼ73,  ότι  το άσυλο αφορά και δίκαιους κοινωνικούς αγώνες όπως αυτός που γίνεται αυτή τη στιγμή κλπ. Άρα, δεν υπήρχε κανένα ζήτημα κατάλυσης του ασύλου. Και θέλω να είμαι πολύ καθαρός πάνω σʼʼ αυτό.

-    Ο κ. Τσίπρας σε δηλώσεις του αναφέρθηκε και στην μικροκομματική σκοπιμότητα, στην απόπειρα εκμετάλλευσης του γεγονότος από πολιτικά κόμματα και ο ΣΥΝ άκουσε αυτές τις  μέρες πολλά και από πολλούς. Από κριτική του τύπου ότι έκανε την ύστατη ώρα στροφή 180 μοιρών έως ότι ήταν υποκινητής αν όχι καθοδηγητής της κατάληψης. Ρόλο πρωταγωνιστικό σε όλα αυτά τα σχόλια είχε η κυβέρνηση αλλά ακούσαμε και από άλλους πχ η Δημοκρατική Αριστερά σας κατηγόρησε για θολή πολιτική. Εσείς τι απαντάτε;

Νομίζω ότι όταν ακούμε από συντρόφους που σήμερα είναι στην Δημοκρατική Αριστερά πρέπει να τους υπενθυμίσουμε πως όταν ήταν στον ΣΥΝ δέχθηκαν τον στόχο 10 του προγράμματος του ΣΥΝ που αφορά το μεταναστευτικό. Άρα δεν είναι θολή η μεταναστευτική πολιτική που εμείς πρεσβεύουμε και που έχει δυο βασικά στοιχεία, την εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Να μην ξεχνάμε τι ζητάνε αυτοί οι 300 άνθρωποι. Από την αφάνεια,  από το να είναι άνθρωποι χωρίς όνομα ή χωρίς ΄΄ύπαρξη΄΄, να βγουν στην επιφάνεια και να δουλέψουν νόμιμα. Εργάζονται και ΄΄δεν υπάρχουν΄΄. Και αυτό είναι που προσπαθεί η κυβέρνηση και οι άλλοι να κρύψουν. Και το δεύτερο, ότι σε παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να αρθούν τα αίτια που δημιουργούν την μετανάστευση και τα οποία είναι κοινωνικά, οικονομικά. Είναι η καταλήστευση αυτών των χωρών.

Κάνουμε ξεκάθαρο το εξής. Πρώτον, οι αγώνες δεν είναι δυνατόν να υποκινηθούν. Είναι δυνατόν να βάλεις 300 ανθρώπους να κάνουν απεργία πείνας; Άρα, με αυτή την έννοια, είναι ψευδέστατο ότι εμείς τους υποκινήσαμε για έναν τέτοιο αγώνα ή εμείς ήμασταν πίσω από την επιλογή του τρόπου πάλης που οι ίδιοι μετανάστες επέλεξαν. Εμείς συμπαραστεκόμαστε και εκφωνούμε με την πολιτική μας τα δίκαια αιτήματά τους. Δεύτερον, είναι πλήρως ψευδές ότι κάναμε κάποιου είδους στροφή. Εμείς σε όλη αυτή τη διαδικασία περιφρουρήσαμε την αυτονομία από την μεριά των αποφάσεών τους δηλ δεν εμπλακήκαμε καθόλου στην  διαδικασία των αποφάσεων των μεταναστών και προσπαθήσαμε αυτός ο αγώνας να έχει αποτελεσματικότητα, να έχουν μια πρώτη μεγάλη ηθική νίκη και θα συμβάλλουμε σε ένα κίνημα συμπαράστασης σε αυτό των αγώνα τους. Μην ξεχνάτε ότι και η σημερινή μας επίσκεψη στους Γιατρούς του Κόσμου, πέρα από το γεγονός ότι ήταν μια ευκαιρία  να συζητήσουμε μαζί τους για το συνολικό του έργο, είχε και το χαρακτήρα να πούμε ότι ενισχύουμε την προσπάθειά τους να συμβάλλουν στην διεξαγωγή αυτού του αγώνα και που είναι πάρα πολύ σημαντική και το εντόπισε και ο σ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του μετά τη συνάντηση. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα.

-    Βλέπετε όμως ότι ακόμη και σήμερα ο υπ. Εσωτερικών λέει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τους νομιμοποιήσουν.

Γίνεται μια μικροκομματική επικοινωνιακή πολιτική πάνω σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος και ενάντια στα κινήματα τα οποία αναπτύσσονται. Πριν από λίγο καιρό λέγανε για το κίνημα των διοδίων και ότι το υποκινούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κίνημα ή η ανάπτυξη του κινήματος σε σχέση με την αύξηση των εισιτηρίων: πίσω από αυτό και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ να είναι μέσα σʼ αυτά τα κινήματα. Δηλαδή τι θεωρούν ότι είμαστε η αριστερά της εκφώνησης εξαγγελιών σε κοινοβουλευτικό μόνο επίπεδο; Μέσα στη ζωή ο αριστερός πρέπει να εκφράζει τη διάθεσή του και την αγωνία του και να παίρνει μέρος σε αγώνες και όχι απλά να συμπαρίσταται. Εμείς αυτό λέμε ότι πρέπει  να κάνουμε όλοι μας και αυτή είναι πρώτη μας δουλειά. Ακόμα και το ρόλο του βουλευτή δεν τον βλέπουμε όπως το βλέπει οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Ο βουλευτής μας είναι ,όχι μόνο ο συμπαραστάτης αλλά και ο ενεργός άνθρωπος, όπως και χθες που δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκεί για να βοηθήσουν.

 Η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει την πολιτική της και δεν περιμένουμε τίποτα από αυτή την κυβέρνηση. Περιμένουμε να πιέζεται, αλλά αυτό που θέλουμε είναι να φύγει. Άρα, ο κ. Ραγκούσης μίλησε με βάση τη κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική γιατί αυτή είναι η μεταναστευτική πολιτική τους, η οποία μιλάει για Ευρώπη-Φρούριο, ξεχνώντας ότι στα φρούρια φυλακισμένοι είναι και αυτοί που είναι απέξω και αυτοί που είναι μέσα. Την Ευρώπη η οποία θέλει, όχι απλώς να συντηρεί  αλλά και σε περιόδους κρίσης να κάνει να μεγαλώνουν τα κέρδη του κεφαλαίου και γιʼ αυτό άλλωστε έχουμε και ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων. Τα κεφάλαια μπορούν να μεταναστεύουν ελεύθερα στο βαθμό που θέλουν να κερδίζουν αλλά οι άνθρωποι μπορούν  να πεθαίνουν ελευθέρως από την πείνα, την δυστυχία στη χώρα την οποία διαβιούν ή στην προσπάθειά τους να βρουν μια καλύτερη ζωή. Άρα, η πολιτική του κ. Ραγκούση θα βρει αντίσταση και όχι μόνο στο μεταναστευτικό αλλά και αλλού. Προσπάθησαν επικοινωνιακά να κρύψουν άλλα στοιχεία της πολιτικής τους  αλλά δεν θα τα καταφέρουν, όπως το πόρισμα για τη Siemens, η υποταγή τους στις επιλογές που αυτή τη στιγμή κάνει το διευθυντήριο της ΕΕ, τα γνωστά fast track στο ξεπούλημα ή ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου. Δεν θα το καταφέρουν γιατί αυτή τη στιγμή και τα ελάχιστα αποθεματικά υπομονής του ελληνικού λαού εξαντλούνται.

To Γραφείο Τύπου