Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/01/2011

Συνέντευξη του Δ.Στρατούλη στο Ρ/Σ «105,5στο Κόκκινο» για το θέμα της απεργίας πείνας των μεταναστών

Ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη του στο Ρ/Σ «105,5στο Κόκκινο» για το θέμα της απεργίας πείνας των μεταναστών, ανέφερε τα εξής:

-    Κύριε Στρατούλη πως κρίνετε την διέξοδο που δόθηκε με την μετεγκατάσταση των μεταναστών;

Την θεωρώ πολύ θετική εξέλιξη, όχι μόνο γιατί ικανοποιήθηκαν οι βασικότερες από τις   προϋποθέσεις που έθεσαν οι απεργοί πείνας, όσο κυρίως, γιατί αποτράπηκε η επέμβαση της αστυνομίας, η συνεπακόλουθη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και η ανθρωπιστική κρίση που θα προκαλούνταν με την σύλληψη και την απέλαση τους. Κυρίως όμως γιατί τους δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσουν τον αγώνα τους για το λόγο που ανέβηκαν στην Αθήνα, δηλαδή για την νομιμοποίηση τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του συνέβαλαν θετικά σʼ αυτή την εξέλιξη αφενός με την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των μεταναστών απεργών πείνας και αφετέρου με πολιτικές πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κ.Ο. Αλέξη Τσίπρα και με συνεχή και εποικοδομητική παρουσία στις δύσκολες 9ώρες διαπραγματεύσεις στη Νομική Σχολή των δύο κοινοβουλευτικών του εκπροσώπων (Παναγιώτη Λαφαζάνη, Θοδωρή Δρίτσα) καθώς και του Αλέκου Αλαβάνου.

-    Γιατί στοχοποιήθηκε  πάλι τόσο πολύ από τα ΜΜΕ, την κυβέρνηση, τη ΝΔ, το ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Συμμαχία ο ΣΥΡΙΖΑ;

Γιατί από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι, αντί η κυβέρνηση, τα κόμματα και τα ΜΜΕ να ασχολούνται με το εάν έπρεπε ή δεν έπρεπε να φιλοξενηθούν οι μετανάστες στη Νομική, που είναι θεμιτό επʼ αυτού να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, θα έπρεπε να ακούσουν την κραυγή  απόγνωσης τους και να ανοίξουν ένα εποικοδομητικό διάλογο για το πώς θα λύσουν το πρόβλημα τους και για το ποια πολιτική για τους μετανάστες χρειάζεται η χώρα μας.

-    Άλλα κόμματα και τα ΜΜΕ σας κατηγορούν όμως ότι ασχολείστε μόνο με τα προβλήματα των μεταναστών αντί να στηρίζετε τους Έλληνες εργάτες. Τι τους απαντάτε;

Είμαστε αλληλέγγυοι με τους 300 μετανάστες απεργούς πείνας που δουλεύουν πολλά χρόνια ανασφάλιστοι και κακοπληρωμένοι στο δίκαιο αίτημα τους για νομιμοποίηση, όπως ακριβώς είμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους κατοίκους της χώρας μας που είναι άνεργοι, με τους εργάτες που απολύονται, με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους που η κυβέρνηση και η Τρόικα τους έκοψε δώρα και μισθούς, με τους επαγγελματίες που τους κλείνουν τα μαγαζιά, τους αγρότες που τους ρημάζουν και τους νέους που τους κλέβουν την αξιοπρέπεια και το μέλλον τους. Για μας Έλληνες και μετανάστες εργάτες έχουν κοινά ταξικά συμφέροντα και κοινούς ταξικούς εχθρούς που τους εκμεταλλεύονται, επομένως κοινοί πρέπει να είναι και οι αγώνες τους.

-    Πως χειρίστηκαν οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις αυτό το θέμα;

Η κυβέρνηση, και κυρίως το μαύρο μέτωπο ΝΔ – ΛΑΟΣ – Μπακογιάννη στοχοποίησαν  τους μετανάστες, το πανεπιστημιακό άσυλο και το ΣΥΡΙΖΑ. Με την βοήθεια μάλιστα των κυριάρχων ΜΜΕ που καλλιέργησαν μια πρωτοφανή υστερία προσπάθησαν και έκαναν κυρίαρχο το θέμα, αποπροσανατολίζοντας τη λεγόμενη κοινή γνώμη και βγάζοντας για 3 μέρες από το κεντρικό πολιτικό σκηνικό τη συζήτηση για το σκάνδαλο της  ΖΗΜΕΝΣ, για την προετοιμαζόμενη από την ΕΕ ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας, από τα νέα μέτρα  12 δις που απαιτεί η Τρόικα, από τα κατεδαφιστικά κυβερνητικά νομοσχέδια για τα κλειστά επαγγέλματα και τις συγκοινωνίες. Ο Δήμαρχος της Αθήνας κύριος Καμίνης δυστυχώς χειρίστηκε με πλήρη ανεπάρκεια  ως σύγχρονος Πόντιος Πιλάτος την πρώτη κρίση που δημιουργήθηκε στην περιοχή ευθύνης του ενώ θα έπρεπε έγκαιρα να συνεισφέρει σε μια θετική διέξοδο.

-    Ποιες είναι οι προτάσεις σας για το μεταναστευτικό πρόβλημα;

    Απαιτούμε τη δημιουργία ανοικτών χώρων Υποδοχής και Φιλοξενίας των μεταναστών και προσφύγων με αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης και με υπηρεσίες κοινωνικής και νομικής υποστήριξης και υγειονομικής φροντίδας.

    Να απλουστευτούν και να γίνουν πιο προσιτές οι διαδικασίες νομιμοποίησης μεταναστών, να χορηγηθεί άσυλο στους πολιτικούς πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, καθώς και να δοθεί η δυνατότητα εξόδου από τη χώρα σε όσους το επιθυμούν. Θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο ευρωπαϊκός κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ, για να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν χιλιάδες μετανάστες εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, οι οποίο θέλουν να κατευθυνθούν προς τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

    Ζητάμε άμεσες κρατικές και δημοτικές παρεμβάσεις και έργα για την αναβάθμιση και υποστήριξη των γειτονιών που έχουν γκετοποιηθεί και υποβαθμιστεί, με τη δημιουργία κοινωνικών δομών, ελεύθερων χώρων, σχολείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, πολιτιστικών παρεμβάσεων κλπ

    Η Ελλάδα πρέπει επίσης να αναλάβει πρωτοβουλία  για τη διαμόρφωση μιας νέας Ευρωπαϊκής πολιτικής για τους μετανάστες που:

•    Nα στηρίζει ουσιαστικά τις χώρες προέλευσης μεταναστών και προσφύγων συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των αιτιών μετανάστευσης (πόλεμοι, φτώχεια, περιβαλλοντική καταστροφή από πετρελαϊκές, μεταλλευτικές και πολυεθνικές εταιρίες.)

•    Nα στηρίζει οικονομικά τη δημιουργία κοινωνικών υποδομών στις χώρες υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, όπως η Ελλάδα.

To Γραφείο Τύπου