Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/01/2011

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Θα λειτουργήσει και πότε ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας στο Κ. Τρίτος της Λέσβου;

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας (Σ.Γ.Ε.)  στο Κ.Τρίτος της Λέσβου εντάχθηκε (μαζί με άλλους δύο στα Χανιά και στην Καλαμάτα) από το 2006 σε ένα πρόγραμμα δημιουργίας ολοκληρωμένων εργαστηρίων ανάλυσης ελαιολάδου με φορέα υλοποίησης το ΕΘ.Ι.Α.Γ.Ε., μετά από απόφαση της τότε πολιτικής  ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η επιλογή των τριών αυτών περιοχών προφανώς δεν είναι τυχαία, αφού πρόκειται για τις κατʼ εξοχήν ελαιοπαραγωγές περιοχές της χώρας.

Στο πλαίσιο της ανωτέρω απόφασης ο Σ.Γ.Ε. Λέσβου εντάχθηκε στο Μέτρο 1.2. «Εθνικό Σύστημα Ποιότητας», Δράση 1.2.2. «Πιστοποίηση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», με τίτλο «Συμπλήρωση της εργαστηριακής υποδομής του Εργαστηρίου Ελαιολάδου του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας του ΕΘ.Ι.Α.Γ.Ε. για τη διαπίστευση δοκιμών στο ελαιόλαδο», και ξοδεύτηκαν συνολικά περί τα 660.000ευρώ (από τα οποία περίπου το 10% διατέθηκε από τη Νομαρχία Λέσβου).

Ο Σταθμός με τα χρήματα αυτά επισκευάστηκε εν μέρει  και εξοπλίστηκε με υπερσύγχρονα και πανάκριβα όργανα υψηλής ακριβείας, προκειμένου να είναι σε θέση να διενεργεί δοκιμές σε δείγματα ελαιολάδου με μεγάλη αξιοπιστία. Όμως η μη πρόσληψη – όπως αναφέρουν φορείς και κινήσεις του νησιού – εδώ και δύο χρόνια τριών χειριστών, οι οποίοι θα επιμορφώνονταν στη χρήση και λειτουργία των  οργάνων αυτών, είχε ως συνέπεια να μην έχει δρομολογηθεί η διαδικασία της διαπίστευσής του από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.).

Σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου που διέρρευσε πρόσφατα στον ηλεκτρονικό τύπο προβλέπεται συνένωση όλων των μονάδων έρευνας σε 14 ισχυρά θεματικά Ινστιτούτα σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων φαίνεται να μην συγκαταλέγεται η Λέσβος, αλλά και κανένας Σταθμός Γεωργικής Έρευνας και επομένως ούτε και αυτός της Λέσβου, γεγονός που ενισχύει την ανησυχία των κατοίκων και επαγγελματιών του νησιού για κατάργηση του Γ.Σ.Ε. Λέσβου.

Η  διαφαινόμενη κατάργηση του Σ.Γ.Ε. και αδιανόητη και εγκληματική θα είναι για το νησί, αφενός γιατί ήδη έχει σπαταληθεί ένα ουχί ευκαταφρόνητο κεφάλαιο – όπως αναφέρθηκε – για την επισκευή και τον εξοπλισμό του κτιρίου, όσο και κυρίως γιατί μια τέτοια απόφαση υπονομεύει αντί να διευρύνει και να ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία της τοπικής οικονομίας.

Επιπλέον, έχει υπογραμμιστεί κατʼ επανάληψη και από όλους ότι το λάδι ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) αποτελεί ένα ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα αγροτικό προϊόν γνωστό για την ποιότητα και τη διατροφική του αξία και ως εκ τούτου έχει ανάγκη περαιτέρω στήριξης και προβολής.

Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ.Υπουργός

1)    Δεσμεύεται, όχι μόνον να μην καταργήσει τον Σ.Γ.Ε Λέσβου, αλλά να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιταχυνθεί η έναρξη λειτουργίας του, με σκοπό να υποστηριχθεί και με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους η πιστοποίηση παραγωγής ελαιολάδου στη Λέσβο, ενισχύοντας την αναπτυξιακή πορεία της τοπικής οικονομίας, της οποίας νευραλγικό τομέα καλύπτει η παραγωγή του προϊόντος αυτού;

2)    Προτίθεται στα πλαίσια των ανωτέρω ενεργειών να στελεχώσει άμεσα το Σ.Γ.Ε με το αναγκαίο προσωπικό για το χειρισμό των υπερσύγχρονων μηχανημάτων που βρίσκονται στο κτίριο, και για τα οποία ήδη έχουν δαπανηθεί σημαντικά κονδύλια;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θοδωρής  Δρίτσας
Α΄ Περαιά & Νησιών

Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Β΄ Θεσσαλονίκης