Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/01/2011

Δήλωση του Κώστα Ήσυχου, μελους της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπευθύνου για την Εξωτ. πολιτική και Άμυνα, σχετικά με τις εξελίξεις στην Αίγυπτο

Αίγυπτος: εκατοντάδες οι τραυματίες, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των δολοφονημένων διαδηλωτών, των χιλιάδων συλληφθέντων, τανκς στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων.

Η εξέγερση κατά του δικτατορικού καθεστώτος Μουμπάρακ  στην χώρα του Νείλου παίρνει παλλαϊκές διαστάσεις. Τρίζει, από μια κλωστή πλέον κρέμεται το καθεστώς Μουμπάρακ. Η Αίγυπτος ενδεχόμενα βρίσκεται σε τροχιά απομάκρυνσης από «ξένους προστάτες».  Πρόκειται για τη φυσική ηγέτιδα χώρα του Αραβικού κόσμου, πυλώνα ιμπεριαλιστικής «σταθερότητας» στην περιοχή, τις τελευταίες δεκαετίες. Πρόκειται για συγκλονιστικές ιστορικές εξελίξεις που ταράζουν τα θεμέλια των δογμάτων περί «νομοτέλειας μιας παγκοσμιοποιήμενης νεοφιλελεύθερης πραγματικότητας».

Παρά την επιβολή στρατιωτικού νόμου, πυκνώνουν συνεχώς οι διαδηλώσεις τόσο σε όγκο αλλά και σε αποφασιστικότητα. Πολιορκούνται αστυνομικά τμήματα, Υπουργεία, κρατική τηλεόραση. Η άφιξη του νομπελίστα Μοχάμεντ Ελ- Μπαραντέι στην Αίγυπτο σχετίζεται και με την προσπάθεια να υπάρξει μια «ελεγχόμενη» από την Δύση διάδοχη πολιτική περίοδος, που δεν θα κλονίσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή. Από την άλλη, για να υπάρξει ένα αντίβαρο στην «Μουσουλμανική αδελφότητα»,  τη γνωστή  φονταμενταλιστική ισλαμιστή οργάνωση, που αποτελεί την πιο συνεκτική και καλά  αντιπολιτευόμενη εκτός νόμου πολιτική δύναμη ενάντια στο καθεστώς Μουμπάρακ.

Ένας αστάθμητος κοινωνικός και πολιτικός παράγοντας είναι ο όγκος, η κοινωνική συνοχή, η αποτελεσματική συμμετοχή των χιλιάδων φοιτητών και εργαζόμενων, που σε συνθήκες απόλυτου αυταρχισμού, κρατικής τρομοκρατίας και πρωτόγνωρης μαζικής βίας, αυτή τη στιγμή είναι η «αιχμή του δόρατος» στις εξεγερμένες πόλεις. Οι επόμενες ώρες και μέρες θα δείξουν προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα. Ένα είναι σίγουρο, ότι σε τίποτε δεν θα μοιάζουν με το χθες η Αίγυπτος, η Τυνησία, το Μαγρέμπ και ο Αραβικός Κόσμος. Μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα ξημερώνει στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη του 21ου αιώνα. Αυτό που έχει σημασία είναι η αριστερά να βάλει τη δικιά της σφραγίδα στην κοινωνική και πολιτική καταιγίδα που σαρώνει την Βόρεια Αφρική, αψηφώντας «μοιρολατρίες»,  νεοφιλελεύθερα δόγματα και ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις. Τα αιτήματα για ψωμί, αξιοπρεπή εργασία, ελευθερία, δημοκρατία, αποτίναξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμενων από την περιοχή, είναι η «τροφή» για μια νέα πολιτική πραγματικότητα όπου η αριστερά μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, μέσα σε συνθήκες διεθνιστικής αλληλεγγύης και σοσιαλιστικής προοπτικής στη χώρα μας, στην Ευρώπη και τον Αραβικό Κόσμο.

To Γραφείο Τύπου