Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
31/01/2011

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τ.Κουράκη: Ρητή αναφορά των συμβαλλομένων μερών για την υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσης με καθαριστές/καθαρίστριες και συνεργεία καθαρισμού στα σχολεία Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης

Προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Η Υπουργική Απόφαση αριθμ. 106997/Δ4/01-09-2010 με θέμα «Ορισμός του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (Ε.Ι.Ν.) ως αρμόδιου φορέα για τη σύναψη των συμβάσεων μίσθωσης έργου με καθαριστές/καθαρίστριες και συνεργεία καθαρισμού στα σχολεία Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Επικράτεια», ενώ λαμβάνει υπόψη στην παράγραφο 2:

Τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 113 του Ν. 1892/1990 όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 35 του Ν. 3577/2007 και στη συνέχεια με το άρθρο 36 του Ν. 3699/2008.

 «α. Ο καθαρισμός των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όταν οι ανάγκες τους δεν καλύπτονται από το προσωπικό καθαριότητας που υπηρετεί σε οργανικές θέσεις, μπορεί να ανατίθεται σε καθαριστές–καθαρίστριες ή συνεργεία καθαρισμού με σύμβαση μίσθωσης έργου διάρκειας ενός διδακτικού έτους.

Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί να καθορίζεται, εκτός του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, και εποπτευόμενος οργανισμός ή φορέας που θα συνάπτει τις συμβάσεις αυτές με τους αναδόχους.

β. Οι Προϊστάμενοι των αντίστοιχων Γραφείων Εκπαίδευσης και, όπου δεν υπάρχουν Γραφεία Εκπαίδευσης, οι Προϊστάμενοι των αντίστοιχων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης αποστέλλουν τα απαραίτητα σχετικά για τις ανάγκες καθαρισμού των σχολείων τούτων στοιχεία προς το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ή τον οργανισμό ή τον φορέα, που θα συνάπτει τις σχετικές συμβάσεις έργου».

Όταν φτάνει στο δια ταύτα αναφέρει:

«Ορίζουμε, από 1ης Σεπτεμβρίου 2010, το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (Ε.Ι.Ν.), φορέα εποπτευόμενο από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ως συμβαλλόμενο μέρος για τη χρηματοδότηση των κατά τόπους σχολικών επιτροπών που είναι υπεύθυνες για τη σύναψη των συμβάσεων μίσθωσης έργου με τους αναδόχους καθαριστές / καθαρίστριες ή συνεργεία καθαρισμού στις σχολικές μονάδες της Π/βάθμιας και Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης που δεν καλύπτονται από προσωπικό καθαριότητας που υπηρετεί σε οργανικές θέσεις».

Επειδή παρατηρούμε ότι υπάρχει ασάφεια μεταξύ θέματος και απόφασης και δεν ορίζεται ρητά ποια είναι τα συμβαλλόμενα μέρη για την υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσης με καθαριστές/καθαρίστριες και συνεργεία καθαρισμού στα σχολεία Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης

Ερωτάται η κα υπουργός:

1.    Ποιος είναι ο «εποπτευόμενος οργανισμός ή φορέας που θα συνάπτει τις συμβάσεις αυτές με τους αναδόχους» όπως αναφέρεται στο άρθρο 36 του νόμου  3699/2008.

2.    Από ποιο νόμο προκύπτει ότι «οι κατά τόπους σχολικές επιτροπές είναι υπεύθυνες για τη σύναψη των συμβάσεων μίσθωσης έργου με τους αναδόχους καθαριστές / καθαρίστριες ή συνεργεία καθαρισμού στις σχολικές μονάδες της Π/βάθμιας και Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης που δεν καλύπτονται από προσωπικό καθαριότητας που υπηρετεί σε οργανικές θέσεις» όπως αναφέρεται στην αριθμ. 106997/Δ4/01-09-2010 Υπουργική Αποφάση;

Ο ερωτών βουλευτής

Τάσος  Κουράκης