Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/09/2003

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

O κ. Σημίτης εγκαινίασε σήμερα την προεκλογική του εκστρατεία σύμφωνα με όλους τους κανόνες του παλαιοκομματισμού.

Την δημαγωγία, την διαστρέβλωση της πραγματικότητας, την υποσχεσιολογία, την παραπλάνηση όλων όσων, καταδικασμένοι από την κυβερνητική πολιτική, προσδοκούν με αγωνία κάποια βελτίωση της θέσης τους.

Σε αυτήν την πρώτη τοποθέτηση θα αναφερθώ μονάχα σε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα :

Αυτά τα δύο παραδείγματα δείχνουν το μέτρο της αξιοπιστίας του «κοινωνικού πακέτου» του κ. Σημίτη. Και κυρίως αποκαλύπτουν ότι ο κ. Σημίτης αντιλαμβάνεται την κοινωνική πολιτική ως ελεημοσύνη ή ως χρυσωμένο προεκλογικό χάπι.

Ο κ. Σημίτης και η κυβέρνηση του πρέπει να αντιληφθούν ότι τα περιθώρια παραπλάνησης του ελληνικού λαού έχουν εξαντληθεί.

Ο ελληνικός λαός έχει πλήρη συνείδηση ότι παρά την ευημερία των δεικτών της οικονομίας που επικαλείται η κυβέρνηση, οι κοινωνικές ανισότητες οξύνθηκαν με πρωτοφανείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και ότι τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα επωμίζονται τεράστιο βάρος και εξοντωτικές θυσίες την ώρα που ορισμένα προνομιούχα κοινωνικά στρώματα απολαμβάνουν προκλητικά ωφελήματα.

Ο κ. Σημίτης και η κυβέρνηση του πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το θέμα δεν είναι η ελεημοσύνη σε όσους έχουν καταδικάσει με την πολιτική τους στο περιθώριο, αλλά η ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου με δικαιοσύνη και κοινωνική ευαισθησία.

Αυτό που δυστυχώς απουσιάζει είναι η διάθεση του ΠΑΣΟΚ να αποδεσμευτεί από την σύμπλευση με την Ν.Δ. στον μονόδρομο των νεοφιλελεύθερων επιλογών.

Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι ασθενέστεροι αξιώνουν το μερίδιο τους στην ανάπτυξη της χώρας. Ο ΣΥΝ προτείνει επιτέλους μέτρα ουσιαστικής αναδιανομής, για ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.

Πόροι για μια τέτοια στροφή ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή υπάρχουν και μπορούν να εξασφαλιστούν με ένα συνολικό ανασχεδιασμό των προτεραιοτήτων της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Από τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης και των πελατειακών δαπανών, την συγκράτηση των υπέρογκων εξοπλιστικών δαπανών, την παραγωγική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και μια δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση.

To Γραφείο Τύπου