Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
31/01/2011

Επί τάπητος αγροτικά ζητήματα και συνεταιριστικό κίνημα - Περιοδεία Ηρούς Διώτη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, στη Λέσβο

Τη Λέσβο επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη με σκοπό να ενημερωθεί για τα αγροτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι του νησιού μας. Η βουλευτής επισκέφθηκε τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, Στύψης, Συκαμνιάς – Λεπετύμνου, Αγιάσου, τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Αγιάσου, καθώς επίσης, και το Τοπικό Συμβούλιο της Αγ. Παρασκευής. Η ενημέρωση έγινε από τα Δ.Σ. και τους Γραμματείς των ΑΣΟ οι οποίοι ανέφεραν τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται οι αγρότες της Λέσβου, η οποία περιγράφεται σε Υπόμνημα που παρέδωσε ο Πρόεδρος του Α.Σ. Στύψης Ιγνάτιος Μαυραγάννης.

Από την πλευρά της η κ. Διώτη ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Λόγω καταγωγής, μπορώ να πω ότι έχω συχνή επαφή με τα αγροτικά θέματα. Σε όλη την Ελλάδα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος είναι τα ίδια. Και είναι φυσικό αυτό, αφού όλοι υφίστανται την ίδια αντιαγροτική πολιτική που συνεχίζουν να εφαρμόζουν, στο πλαίσιο της ΚΑΠ, οι εναλλασσόμενες στην εξουσία κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι οποίες έχουν και τις πραγματικές ευθύνες.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η πραγματική αιτία απαξίωσης του συνεταιριστικού κινήματος είναι ο κομματισμός, η κακοδιαχείριση, οι πελατειακές σχέσεις με την εκάστοτε εξουσία, η συγκάλυψη υμετέρων που έβαζαν ατιμώρητα χέρι στις περιουσίες των αγροτών. Και στη Λέσβο, όπως και παντού, το συνεταιριστικό κίνημα εδώ και είκοσι χρόνια λειτουργεί με τις ηγεσίες των Ενώσεων που μετέτρεψαν τις ΕΑΣ σε τοπικά κομματικά παραρτήματα που δεν έπαιξαν σωστά τον παρεμβατικό τους ρόλο και οδήγησαν στο κλείσιμο και την απαξίωση τους περισσότερους Α.Σ. Δεν πρόκειται να οικοδομηθούν νέοι συνεταιρισμοί αν προηγουμένως δεν εξαλειφτούν αυτά τα φαινόμενα, όχι με νόμους αλλά με αλλαγή πολιτικής.

Η αγροτική πολιτική που ακολούθησαν τόσα χρόνια τα δυο μεγάλα κόμματα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος και της παραγωγικής ικανότητας της χώρας, την αύξηση του ελλείμματος και του εμπορικού ισοζυγίου, την εγκατάλειψη καλλιεργειών, με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και το περιβάλλον, την απερήμωση της υπαίθρου, την υποβάθμιση της περιφέρειας, τη διατάραξη της κοινωνικής συνοχής και τη διάλυση των ΑΣΟ.

Όλα αυτά τα προβλήματα δε θα επιλυθούν φυσικά με τον τρόπο που προτείνει σήμερα η κυβέρνηση. Αντίθετα, χρειάζεται μια άλλη ριζοσπαστική πολιτική που θα αλλάξει την ΚΑΠ υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών, θα εγγυηθεί τη διατροφική επάρκεια της χώρας, θα εξασφαλίζει δίκαιο εισόδημα στον αγρότη, ασφαλή τρόφιμα σε καλές τιμές στον καταναλωτή και παράλληλα θα προστατεύει το περιβάλλον και την αειφορία. Μια πολιτική που μακριά από τις επιταγές του ανταγωνισμού θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι τις επιδιώξεις των αγορών, θα αντιμετωπίζει το αγροτικό προϊόν ως τρόφιμο και κοινωνικό αγαθό, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι άνθρωποι και όχι ως εμπόρευμα με χρηματιστηριακή αξία που θα διακινείται με μοναδικό σκοπό το κέρδος.

Τέλος για να μπορέσουν οι αγρότες να διεκδικήσουν όλα όσα δικαιούνται, είναι απαραίτητο να αναπτύξουν ένα δυναμικό αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα έξω και μακριά από τις συμβιβασμένες, κομματικές και διαπλεκόμενες σημερινές αγροτικές ηγεσίες, με επικεφαλής τους νέους αγρότες και παραγωγούς.

Θέλω να ευχαριστήσω τις διοικήσεις των συνεταιρισμών και το τοπικό συμβούλιο της Αγ. Παρασκευής για τον φιλόξενο και ζεστό τρόπο με τον οποίο με υποδέχτηκαν. Πολλά από τα ζητήματα που μου ανέφεραν θα τα μεταφέρω στη Βουλή ενώ και οι προτάσεις τους θα αποτελέσουν και αντικείμενο επεξεργασίας των θέσεων του αγροτικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω πως θα τα ξαναπούμε σύντομα».

To Γραφείο Τύπου