Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
31/01/2011

Συνέντευξη του Δ.Παπαδημούλη στο ρ/σ «FLASH 96.0»

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «FLASH 96.0» (A. Κοκορίκος), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για τα σενάρια περί εκλογών

Τα σενάρια περί προώρων εκλογών συνδέονται με την παραδοσιακή μικροπολιτική που πάντα εμφιλοχωρεί στα υπόγεια του Μαξίμου και αναδεικνύει λογαριασμούς μικροπολιτικής σκοπιμότητας πάνω από το δημόσιο συμφέρον. Εκλογές με λίστα σε μια Ελλάδα σκληρού αρχηγισμού και οικογενειακών δυναστειών σημαίνει περισσότερο εξουσία για τους αρχηγούς και εκφοβισμός για τους βουλευτές που «κλωτσάνε» σε νομοσχέδια και λάθος κομματικές γραμμές. Αυτή τη φορά το σενάριο συνδυάζεται με τα σενάρια περί ρύθμισης του χρέους και μιας σκληρής λιτότητας γερμανικών προδιαγραφών. Αλλά συνδυάζεται και με το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βάλλονται ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σαμαράς διότι «κάνουν το παγόνι» στο θέμα κομματικά ταμεία, διπλά βιβλία, πολύχρονη χρηματοδότηση από τη Siemens και μαύρο πολιτικό χρήμα.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία διαφωνούν και διαμαρτύρονται για την ασκούμενη κυβερνητική οικονομική πολιτική. Ωστόσο 8 στους 10 από αυτούς δεν επιθυμούν εθνικές εκλογές. Γιατί δεν προβλέπουν να προκύπτει κάτι καλύτερο για τον τόπο, όταν προκηρύσσονται εκλογές σε σύντομα χρονικό διάστημα. Άρα τα εκλογικά τεχνάσματα και σενάρια υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες μακριά από τα συμφέροντα των πολιτών.

Κάποιοι στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου, όσο τον βλέπουν ακόμα να προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι του κ. Σαμαρά, παρά την δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που άλλα ψήφισαν και άλλα βλέπουν να γίνονται, καλλιεργούν ένα κλίμα εκλογολογίας. Πάντως όσο οι πραγματικοί κυβερνήτες αυτού του τόπου, δηλαδή οι δανειστές μας, δεν επιθυμούν εκλογές, δε πρόκειται να  γίνουν.

Για τους όρους μιας πιθανής ρύθμισης του ελληνικού χρέους

Αν η ρύθμιση του χρέους που μεθοδεύεται ενόψει της Συνόδου κορυφής το Μάρτιο, με την έννοια της επιμήκυνσης είναι για 30 χρόνια, τόσος θα είναι και ο ορίζοντας στον οποίο θα αναγκαστούμε να «φορέσουμε» το κουστούμι της γερμανικής μακροχρόνιας λιτότητας με νέες περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικού κράτους.

Πρόκειται για μια μονόπλευρη πολιτική. Στην Ελλάδα οι πλούσιοι δεν πληρώνουν φόρους, υπάρχει τεράστια φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή και οι ισχυροί που «βάζουν το χέρι στο μέλι» όχι μόνο δεν πληρώνουν το τίμημα αλλά μένουν και παντελώς ατιμώρητοι. Οι κοινωνικές ανισότητες στην Ελλάδα τα τελευταία 10-15 χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά. Παρʼ ότι ο λαός ψήφισε σοσιαλισμό και όχι βαρβαρότητα.

Οι Γερμανοί εκπροσωπούν τα συμφέροντα των δανειστών τους και παίζουν αυθεντικά στο ευρωπαϊκό παιχνίδι με την ασφάλεια που τους παρέχει η πλεονασματική τους οικονομία. Η κυβέρνηση οφείλει να μην την «ξαναπατήσει», όπως την «πάτησε» με το Μνημόνιο γιατί όλοι παραδέχονται την αδιέξοδη πολιτική που αποδεικνύεται και από τα νούμερα που δεν βγαίνουν. Ο στόχος των δανειστών μας είναι να ξεφορτωθούν το ελληνικό χρέος και να μας το φορτώσουν και μάλιστα με δυσμενείς όρους. Το «γλειφιτζούρι» που μας προσφέρεται μπορεί να αποδειχθεί δηλητηριώδες.

Επίσης, οι Έλληνες διαπραγματευτές ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου οφείλουν να εμφανίζουν όλη την αλήθεια. Να μην παρουσιάζουν μόνο το ευχάριστο κομμάτι. Όχι μόνο την ρύθμιση του χρέους με χαμηλότερο επιτόκιο και επαναγορά του χρέους αλλά και τι θα συνοδεύει αυτή τη ρύθμιση: Μια σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική άγριας λιτότητας για πολλές δεκαετίες που θα πλήξει τους πολλούς και τους αδύναμους. 

To Γραφείο Τύπου