Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/02/2011

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Πογκρόμ απολύσεων στον κλάδο του φαρμάκου

Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Το διάστημα των τελευταίων 6-7 μηνών, μετά την ψήφιση δηλαδή από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ όλων εκείνων των αντεργατικών νόμων, που υλοποιούν το Μνημόνιο απορυθμίζοντας πλήρως την αγορά εργασίας και διευρύνοντας απεριόριστα την ασυδοσία των εργοδοτών, είμαστε μάρτυρες ενός τεράστιου κύματος απολύσεων στον χώρο του φαρμάκου.

Πολλές μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες του φαρμάκου στο όνομα της κρίσης και με πρόσχημα την κρίση έχουν εξαπολύσει αληθινό πογκρόμ απολύσεων κατά των εργαζομένων στον κλάδο. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών-Φαρμακευτικών & Συναφών Επαγγελμάτων –Κλάδων, που προέκυψαν από τις τριμερείς συναντήσεις στο Υπ. Εργασίας, έχουν γίνει οι παρακάτω απολύσεις:

Αυτό είναι ένα μέρος των απολύσεων με διάφορες μορφές συγκάλυψης, ενώ και άλλες εταιρείες μειώνουν το προσωπικό τους.

Και έπεται συνέχεια!

Η εργοδοσία λοιπόν, όπως γίνεται αντιληπτό, εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο την κυβερνητική πολιτική, αποδεικνύοντας με τον πιο σαφή τρόπο προς όφελος ποιού υπογράφηκε το Μνημόνιο και για όφελος τίνος προωθείται όλος αυτός ο νομοθετικός οργασμός από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Η φαρμακοβιομηχανία στη χώρα μας, με προεξάρχουσες τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, έχοντας αποκομίσει τεράστια υπερκέρδη όλα τα προηγούμενα χρόνια και χωρίς αυτό να αποτυπωθεί στις αποδοχές των εργαζομένων, σήμερα εκβιάζουν, επικαλούμενοι την μείωση του τζίρου, τα χρέη των νοσοκομείων κ.λ.π. για να συμπιέσουν ακόμη περισσότερο το εργατικό εισόδημα και να διατηρήσουν στο ακέραιο τα κέρδη τους.

Την ίδια στιγμή εφαρμόζουν κατά το δοκούν κλαδική ΣΣΕ παραβιάζοντας κατάφωρα την εργατική νομοθεσία, αξιοποιούν τα «όπλα» που αφειδώς τους δίνει η κυβερνητική πολιτική και κινούνται προς την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, πιέζοντας και εκβιάζοντας τους εργαζόμενους για σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας, όπως επί παραδείγματι πρόσφατα στην φαρμακευτική εταιρεία «KLEVA” - μείωση των αποδοχών κατά 15-20% για 1+1 έτη.

Απʼ την δική της πλευρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ενώ παραχωρεί προς τους φαρμακοβιομήχανους «ό,τι θέλουν», εκτός από τις νομοθετικές ρυθμίσεις, έχει συμφωνήσει και για την πολιτική τιμών, την οποία ο ΣΦΕΕ χαρακτήρισε «θετική και σε σωστή κατεύθυνση».

Αντιθέτως, αντιδρά «χαλαρά» και χαρακτηριστικά αργά στην αντιμετώπιση όλης αυτής της κατάστασης, που βαίνει επιδεινούμενη σε βάρος των εργαζομένων βέβαια και αρκείται σε νουθεσίες και συστάσεις κενές πρακτικού περιεχομένου στις εταιρείες που απολύουν.

Το νομοσχέδιο για τον ΣΕΠΕ παραμένει στα συρτάρια, ίσως για να ολοκληρωθεί πρώτα όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο και μετά να «αφήσουμε» τους επιθεωρητές να ελέγξουν την σωστή εφαρμογή του!

Αυτό δεν είναι αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά συνενοχή στην επίθεση κατά των εργαζομένων!

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάσθε κύριοι υπουργοί:

1.    Τι μέτρα προτίθεσθε να λάβετε ώστε να σταματήσει το παράνομο και απαράδεκτο πογκρόμ απολύσεων στον χώρο του φαρμάκου;

2.    Θα ελεγχθούν αποτελεσματικά και με ποιο τρόπο οι παρανομούσες φαρμακευτικές εταιρείες;

3.    Προτίθεσθε να ενισχύσετε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως το ΣΕΠΕ, ώστε να λειτουργήσουν προς όφελος των εργαζομένων και για προάσπιση των δικαιωμάτων τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχάλης Κριτσωτάκης

Βασίλης Μουλόπουλος