Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/09/2003

Καταρρέει η προστασία των προσωπικών δεδομένων στην Ε.Ε.

Δύο ερωτήσεις προς το Συμβούλιο και την Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος σχετικά με την παραβίαση προσωπικών δεδομένων που προωθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρώτη ερώτηση του έλληνα ευρωβουλευτή αφορά στην πρόταση απόφασης του Συμβουλίου που προωθεί η Κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Με βάση αυτήν ένα κράτος-μέλος που οργανώνει κάποια διεθνή Διάσκεψη Κορυφής θα μπορεί να διακόπτει την ελεύθερη κυκλοφορία και να επανεγκαθιστά προσωρινά τα εσωτερικά του σύνορα, αξιοποιώντας το άρθρο 2,2 της Συμφωνίας Σένγκεν. Παράλληλα τα άλλα κράτη- μέλη υποχρεούνται, σύμφωνα με τις εκφράσεις της ανακοίνωσης της Κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, να παρέχουν "όλες τις πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των ατόμων που είναι γνωστά ότι έχουν δημιουργήσει ταραχές σε ανάλογες συνθήκες". Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να στέλνουν "τα ονόματα των ατόμων με επιδόσεις σε παραβιάσεις που σχετίζονται με διατάραξη της δημόσιας τάξης σε διαδηλώσεις του παρελθόντος".

Όπως αναφέρει το έγγραφο της Ιταλικής Προεδρίας με τον τρόπο αυτό θα επιτραπεί "στο Κράτος που φιλοξενεί την εκδήλωση να υποβάλλει τα άτομα που ταξιδεύουν στην επικράτειά του σε εντοπισμένους, σε βάθος ελέγχους", ενώ τώρα υπάρχει "απουσία ακριβούς πληροφόρησης και ενδείξεων που αφορούν στην ταυτότητα βίαιων ταραχοποιών που έρχονται από άλλη χώρα".

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο Αλ.Αλαβάνος με τον τρόπο αυτό συγκροτείται ένας διεθνής μηχανισμός παρακολούθησης, τα κράτη-μέλη μετατρέπονται σε ευρωχαφιέδες και παραβιάζονται οι ελευθερίες των πολιτών που περιλαμβάνονται στο Χάρτη Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ αναφέρει σχετικά την ανακοίνωση του Τony Bunyan, Διευθυντή της διεθνούς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Statewatch που δραστηριοποιείται στον τομέα των δημοσίων ελευθεριών, ότι "αν η ιταλική πρόταση υλοποιηθεί θα νομιμοποιήσει την παρακολούθηση από την αστυνομία του κάθε ατόμου και της κάθε ομάδας που η αστυνομία θεωρεί ότι μπορεί να πάρει μέρος σε μια διαδήλωση σε άλλο Κράτος- μέλος".

Η δεύτερη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλ.Αλαβάνος απευθύνεται στην Επιτροπή κι αναφέρεται στην παράδοση, από τις 5 Μαΐου 2003, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, από τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες προσωπικών δεδομένων για τους επιβάτες τους για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ στην ερώτηση του υπογραμμίζει ότι σε Έκθεση που έκαναν στην Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα οι Επίτροποι Bolkenstein και Patten παραδέχτηκαν ότι οι ΗΠΑ δεν παρέχουν εγγυήσεις επαρκείς για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ταξιδιωτών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η έκθεση των δύο Επιτρόπων αναφέρει ότι στις 7 Αυγούστου 2003 ο Υπουργός για την Εσωτερική Ασφάλεια των ΗΠΑ Tom Ridge δέχθηκε να διαμορφωθεί ένα κοινής αποδοχής σύστημα για πληροφορίες για τους επιβάτες. Παρόλα αυτά υφίστανται, κατά τους Επιτρόπους Bolkenstein και Patten, τέσσερα σοβαρά προβλήματα. Πρώτο, η παροχή πληροφοριών "να περιορίζεται στο στόχο της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας". Δεύτερο, "να δίνεται αποτελεσματικό δικαίωμα προσφυγής στους πολίτες σε περίπτωση κατάχρησης". Τρίτο, "η υπερβολική ποσότητα δεδομένων" που απαιτούν οι ΗΠΑ. Τέταρτο, "η χρονική διάρκεια που αποθηκεύονται τα δεδομένα".

Ο Αλ.Αλαβάνος ζητά από την Επιτροπή να άρει αμέσως την προσωρινή απόφαση της 5ης Μαρτίου 2003, να σταματήσει κάθε συνεργασία σε παράνομη βάση με τις ΗΠΑ και να καλέσει τις εθνικές αρχές να σταματήσουν αμέσως την παράδοση δεδομένων στις ΗΠΑ. Ο έλληνας ευρωβουλευτής υπενθυμίζει την προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι θα παραπέμψει την Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σύμφωνα με το άρθρο 232 της Συνθήκης για παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Τέλος ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ σε σχόλιό του αναφέρει: "Τι γίνεται με την Ελλάδα και την Ολυμπιακή Αεροπορία, η οποία έχει καθημερινά πτήση στην Νέα Υόρκη; Παραδίδονται τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών της και ποια ακριβώς; Παραδίδονται στο FBI ή πού αλλού; Γιατί η ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει κανένα; Τι λεει ο Υπουργός Εξωτερικών γι’ αυτή την αδιαφανή δοσοληψία Ελλάδας-ΗΠΑ; Τι λεει ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης; Γιατί κρατούν τους έλληνες πολίτες στο σκοτάδι, όταν ταξιδεύοντας στις ΗΠΑ αποκτούν διεθνή "φάκελο";

To Γραφείο Τύπου