Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/09/2003

Συνάντηση ΣΥΝ με το Σύλλογο Βιοκαλλιεργητών Λαϊκών Αγορών Αττικής

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Γ.Τόλιος, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος για την Αγροτική Πολιτική, η Ελ. Σαραντοπούλου, μέλος της ΚΠΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής και ο Ν.Καίσαρης, συνεργάτης της Κ.Ο., συναντήθηκαν με τη Διοίκηση του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Λαϊκών Αγορών Αττικής.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε δηλώσεις:

"Τα προϊόντα ποιότητας, τα βιολογικά προϊόντα είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για την ελληνική αγροτική κοινωνία, αλλά και τη χώρα μας γενικότερα. Ο ΣΥΝ πιστεύει ότι πρέπει να ενισχυθούν οι παραγωγοί αυτών των προϊόντων και να υπάρξει αποφασιστική στροφή προς την κατεύθυνση στήριξης των βιολογικών καλλιεργειών. Πολύ περισσότερο γιατί σήμερα καταστρέφονται εκτάσεις από την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, την ίδια ώρα που είναι μεγάλη η ανασφάλεια από την εισβολή μεταλλαγμένων προϊόντων, την οποία προωθούν οι ΗΠΑ.

Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση με το Σύλλογο Βιοκαλλιεργητών Λαϊκών Αγορών Αττικής. Εκτιμάμε ότι πρέπει και η ΚΕΔΚΕ, η Αυτοδιοίκηση, η Πολιτεία να στηρίξουν το αίτημά τους, για επέκταση του δικτύου λαϊκών αγορών βιολογικών προϊόντων. Επίσης και το Υπουργείο Παιδείας να εντάξει στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης την ανάγκη στήριξης των προσπαθειών των βιοκαλλιεργητών.

Οι βιοκαλλιεργητές σήμερα υποδεικνύουν έναν διαφορετικό τρόπο παραγωγής, ένα διαφορετικό τρόπο μοντέλο κατανάλωσης, μια διαφορετική σχέση του πολίτη με τη φύση και έναν διαφορετικό τρόπο προστασίας και της δημόσιας υγείας από πλευράς ποιότητας αλλά και του καταναλωτή από πλευράς οικονομικής επιβάρυνσης. Επειδή οι βιοκαλλιεργητές είναι οι παραγωγοί που διαθέτουν απευθείας τα προϊόντα τους είναι αυτονόητο ότι ανάμεσα στον παραγωγό βιοκαλλιεργητή και στον καταναλωτή φίλο των προϊόντων ποιότητας, τον βιοκαταναλωτή, δεν υπάρχει το κύκλωμα εμπορίας και αισχροκέρδειας που τροφοδοτεί διαρκώς μια αλόγιστη ακρίβεια, η οποία ταλαιπωρεί το νοικοκυριό, ταλαιπωρεί το εισόδημα της ελληνικής κοινωνίας".

To Γραφείο Τύπου