Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/02/2011

Δήλωση του Γιάννη Μηλιού, υπεύθυνου οικονομικής πολιτικής του ΣΥΝ, σχετικά με την ανάγκη να συσταθεί άμεσα ανεξάρτητη διεθνής επιτροπή λογιστικού ελέγχου του ελληνικού δημόσιου χρέους

Το δημόσιο χρέος, που δημιούργησε η νεοφιλελεύθερη πολιτική ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με τη συνεχή φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου, την υπόθαλψη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, το πελατειακό κράτος, τα χαριστικά πακέτα στις τράπεζες, τις πέρα από κάθε λογική στρατιωτικές δαπάνες και τις Ολυμπιάδες, χρησιμοποιείται ως απειλή και βρόχος στην κοινωνία για την κατάργηση κάθε εργατικής κατάκτησης και κοινωνικής προστασίας και τη συνεχή αναδιανομή πλούτου και εξουσίας υπέρ του κεφαλαίου.

Σήμερα γίνεται όμως φανερό στον καθένα ότι η πολιτική του Μνημονίου, η λιτότητα για τους πολλούς και η συσσώρευση πλούτου και προνομίων από τους λίγους, επιδεινώνουν την κρίση χρέους.

Άνοιξε έτσι η συζήτηση για πιθανή έκδοση ευρωομολόγου και δημοσιοποιούνται σχέδια για την «επαναγορά» (προεξόφληση) μέρους του δημόσιου χρέους από το ελληνικό κράτος. Τα σενάρια αυτά αποδεικνύουν ότι υπήρχαν και υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, όπως από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει, ότι το Μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος, αλλά πολιτική επιλογή για την προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Για να αποφύγουν την οποιαδήποτε παρέκκλιση από την ταξική πολιτική στην οποία είναι προσηλωμένοι, η κυβέρνηση και οι ιθύνοντες της ΕΕ σπεύδουν έτσι σήμερα να συνδέσουν την όποια εναλλακτική λύση διαχείρισης του δημοσίου χρέους με τη συνταγματική κατοχύρωση των αντιλαϊκών πολιτικών του Μνημονίου.

Για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός πώς δημιουργήθηκε και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η σημερινή κρίση χρέους, εμείς ζητάμε να συσταθεί άμεσα μια Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του ελληνικού δημόσιου χρέους, στην προοπτική επαναδιαπραγμάτευσής του προς το συμφέρον των εργαζομένων. Παράλληλα καλούμε τους εργαζόμενους να εντείνουν τους αγώνες τους, σε συντονισμό με τους αγώνες των άλλων Ευρωπαίων εργαζομένων για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη, για μια κοινωνία αλληλεγγύης με κέντρο τον εργαζόμενο πολίτη.

To Γραφείο Τύπου